15. 2. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 




Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa zastal plánovanej novej dane z reklamy, proti ktorej namietajú médiá. V príspevku na sociálnej sieti Facebook v sobotu uviedol, že opatrenie ochráni poľských vysielateľov a vydavateľov pred medzinárodnými spoločnosťami. Politik poprel, že by daň bola škodlivá, a uviedol, že sa nebude vzťahovať na malé regionálne médiá, ale naruší nadvládu obrovských medzinárodných korporácií.
Poľské nezávislé médiá protestujú proti návrhu dane, pričom argumentujú, že môže spôsobiť likvidáciu malých medií. Tiež tvrdia, že oslabí slobodu a rôznorodosť médií v Poľsku.
Menšia koaličná strana Dohoda v piatok oznámila, že novú daň nepodporí. Rozhodnutie strany komplikuje úsilie vlády, ktorá by preň nemusela mať dostatok hlasov na to, aby navrhovaná legislatíva prešla parlamentom. Navrhovaná daň je stále v skorom štádiu konzultácií, ale vláda chce, aby začala platiť od 1. júla.
Vláda tvrdí, že daň, ktorá sa viaže na veľkosť firiem, vyrovná šance medzi veľkými a malými mediálnymi spoločnosťami a prinúti komunikačné giganty ako Google, Facebook, Apple alebo Amazon, aby spravodlivo zaplatili svoj podiel. Podľa nej by 800 miliónov zlotých z tejto „solidárnej“ dane podporilo štátne financie, ktoré ťažko zasiahla pandémia koronavírusu, a smerovalo by do zdravotnej starostlivosti a kultúry.
Morawiecki tiež skritizoval reguláciu digitálneho trhu a obsahu, ktorú v decembri navrhla Európska komisia. Podľa neho povzbudzuje „diktát politickej korektnosti“. „Návrhy pochádzajúce z Bruselu sú výtvorom určitého ideologického trendu, ktorý je dominantný medzi liberálnymi a ľavicovými elitami západných krajín alebo eurokratmi,“ napísal poľský premiér na Facebooku.


                 
Spoločnosť Google vo Francúzsku zaplatí pokutu 1,1 milióna eur, keďže technologický gigant podľa tamojších úradov zobrazoval zavádzajúce hodnotenia francúzskych hotelov.
Google využíval vo svojom algoritme na hodnotenie hotelov od jednej do piatich hviezdičiek informácie z mnohých webových stránok v oblasti cestovného ruchu. Po sťažnostiach hotelierov na toto hodnotenia začali francúzske orgány dohliadajúce na hospodársku súťaž a boj proti podvodom vyšetrovanie.
Firma uviedla, že už pristúpila k vykonaniu nevyhnutných zmien, aby hodnotenia zodpovedali realite.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


 

Ruský novinár Ivan Safronov, ktorý bol obvinený z vlastizrady, odmieta verziu, že ho naverboval jeho český kolega Martin Laryš. Safronov, ktorý bol do svojho zadržania poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos to povedal v rozhovore pre denník Kommersant.
Fakt dlhoročného priateľstva s Laryšom sa vyšetrovatelia podľa Safronova rozhodli "kvalifikovať ako nábor" a samotného českého novinára označujú za "kádrového rozviedčika".
Safronov, ktorý je bývalým redaktorom denníkov Vedomosti a Kommersant, kde sa špecializoval najmä na tému vojensko-priemyselného komplexu a kozmického priemyslu, všetky obvinenia popiera. Tvrdí pritom, že toto všetko sa dozvedel až z rozhodnutia o začatí stíhania.
Zároveň zdôraznil, že Laryšovi pomáhal v jeho novinárskom komerčnom projekte, keď jeho český kolega vytvoril Informačnú agentúru pre bezpečnostnú analýzu a prevenciu.
Ruský novinár tvrdí, že pre Laryša nenapísal viac ako dva materiály mesačne, ktoré pritom vznikli na základe údajov z verejne prístupných zdrojov. Podľa Safronova šlo o kompilácie z rôznych zdrojov.
Novinár trvá aj na tom, že doteraz mu nebolo presne povedané, z akých trestných činov je obvinený. Dodal, že niekoľko mesiacov sa snaží "spomenúť si aspoň na jednu skutočnosť, ktorá ho kompromituje", ale nedokázal to.
Ak ho súd uzná za vinného na základe obvinenia z vlastizrady, hrozí mu až 20 rokov väzenia, dodala agentúra Interfax.
Ivan Safronov bol poradcom šéfa Roskosmosu. V júni minulého roka bol zadržaný a vzatý do vyšetrovacej väzby.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) je presvedčená o tom, že Safronov - ešte ako novinár - bol naverbovaný už v roku 2012 a v roku 2017 na príkaz českej rozviedky zhromaždil a odovzdal utajenú informáciu o dodávkach ruských zbraní do Afriky a pôsobení ruských jednotiek na Blízkom východe. Konečným príjemcom tejto informácie boli Spojené štáty, napísala svojho času agentúra TASS.
Podľa ruských médií novinár Martin Laryš (uvádzaný v ruských médiách ako Lariš) pôsobil v Moskve ako dopisovateľ Lidových novín v rokoch 2010-12. Neskôr viedol analytické centrum zamerané na bezpečnosť vo východnej Európe a Afrike.
Safronov tvrdí, že po Laryšovom odchode z Moskvy v roku 2012 boli len v sporadickom kontakte na sociálnych sieťach. Pravidelne sa začali vídať v roku 2016, keď Safronov pôsobil v Prahe.

Copyright © TASR 2021