16. 2. 2021

Zomrel Viktor Krupa


Zomrel Viktor Krupa



Vo veku 84 rokov zomrel v nedeľu 14. februára orientalista, jazykovedec, prekladateľ, učiteľ a autor cestopisných kníh Viktor Krupa. Bol tiež zakladateľom výskumu oceanistiky a polynezistiky na Slovensku a jeden zo zakladateľov japanológie v Kabinete orientalistiky Slovenskej akadémie vied (SAV) a Katedry japanológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vo vedeckej práci sa zameriaval najmä na výskum maorijčiny a polynézskych jazykov. Venoval sa tiež širším otázkam všeobecnej lingvistiky, filozofie jazyka či kreativity v jazyku. V tlačovej správe o tom informovala Katarína Gáliková z Referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Vďaka jeho prekladateľskej činnosti sa slovenská čitateľská obec oboznámila nielen s literatúrami a svetom krajín Orientu, ale aj s mnohými dielami svetovej literatúry, ktoré preložil z angličtiny. Spomenúť možno Tolkienovho Hobbita, Gulliverove cesty od Jonathana Swifta a diela ďalších spisovateľov. Popritom pôsobil ako člen rozličných vedeckých komisií a spoločností a redakčných rád časopisov. V roku 2003 sa stal riadnym členom Učenej spoločnosti SAV. Jeho mimoriadny prínos pre slovenskú vedu ocenilo aj Predsedníctvo SAV, ktoré mu udelilo Zlatú medailu Ľudovíta Štúra a Zlatú medailu SAV.
 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.