17. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európska spotrebiteľská organizácia (BEUC) sa v utorok obrátila na Európsku komisiu so sťažnosťou voči viedoplatforme TikTok, ktorá podľa nej porušuje právne predpisy EÚ týkajúce sa ochrany detí a mládeže. Informovala o tom agentúra DPA.
"TikTok nechráni deti a mládež pred skrytou reklamou či potenciálne škodlivým obsahom," uviedla BEUC vo vyhlásení. "TikTok tiež potenciálne zlyháva v poskytovaní náležitej starostlivosti týkajúcej sa ochrany detí pred nevhodným obsahom, akými sú napríklad sugestívne videá," dodala.
BEUC okrem toho tvrdí, že podmienky používania platformy sú nejasné. Sociálna sieť TikTok, obľúbená najmä medzi mládežou, navyše zavádzajúco pristupuje k spracúvaniu osobných údajov.
"TikTok svojich používateľov neinformuje jasne, spôsobom, ktorý by bol zrozumiteľný deťom a tínedžerom, o tom, aké osobné údaje sa zhromažďujú, na aký účel ani z akých právnych dôvodov," dodala.


                                


V sídle Bieloruského združenia novinárov (BAŽ), ako aj u novinárov a ľudskoprávnych aktivistov v celom Bielorusku sa od utorňajšieho rána konajú policajné prehliadky. Informovala o tom agentúra Interfax. Prehliadky vykonávajú aj príslušníci útvarov na boj proti organizovanému zločinu. Niekoľkých funkcionárov BAŽ predviedli na výsluch, prípadne im zhabali počítačovú techniku, dodal portál TUT.by.
Podľa bieloruského Vyšetrovacieho výboru sa tieto prehliadky uskutočňujú "v rámci predbežného vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť spôsoby financovania protestných aktivít v organizáciách, vydávajúcich sa za ochrancov ľudských práv".
K policajnej akcii sa vyjadril aj provládny Bieloruský zväz novinárov (BSŽ), podľa ktorého sa kroky vyšetrovateľov "týkajú nezákonného (vrátane zahraničného) financovania" centrály BSŽ a množstva zahraničných agentov v mediálnom sektore.
Bieloruské združenie novinárov je mimovládna organizácia, ktorej cieľom je ochrana práv žurnalistov a slobody slova. Zasadzuje sa za práva novinárov a za slobodnú a profesionálnu žurnalistiku. Založená bola v roku 1995.
Okrem novinárov vykonala polícia v rôznych mestách aj prehliadky v bytoch aktivistov ľudskoprávnej organizácie Viasna, ako aj u koordinátora kampane Ochrancovia ľudských práv proti trestu smrti v Bielorusku. Prehliadky sa uskutočnili i v bytoch predákov nezávislých odborov pracovníkov rádioelektronického priemyslu (REP) a u rodičov aktivistu za ľudské práva Andreja Strižaka, ktorý je spoluzakladateľom fondov solidarity BY_help a BYSOL podporujúcich perzekvované a zadržané osoby.




                              



Poľský prezident Andrzej Duda preskúma kontroverzný návrh dane z reklamy pre neštátne subjekty, až keď bude návrh táto právna norma vo svojej konečnej podobe. Informoval o tom Dudov hlavný poradca Pawel Szrot, píše agentúra PAP.
Podľa Szrota bol prezident o navrhovanej legislatíve informovaný, avšak oficiálne o nej neviedol rozhovory. Prezidentov poradca dodal, že Duda sa bude navrhovanému zákonu venovať podrobnejšie, až keď bude vo "viac-menej finálnej verzii".
Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony. Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry.
Podľa Szrota je prezident presvedčený, že "ak budú prostriedky zo spomínanej dane skutočne pridelené zdravotníckym organizáciám a pomôžu Poliakom, potom je určite treba o tomto návrhu vážne diskutovať".
Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.
Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine na protest proti tejto navrhovanej dani prerušili minulú stredu vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky. Podľa nich môže byť zavedenie novej dane pre mnohé z nich likvidačné.
Koaličný partner poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), strana Dohoda, v piatok oznámila, že tento navrhovaný zákon o novej dani v jeho súčasnej podobe nepodporí.






                           


Okresný súd v Moskve zamietol v utorok žalobu na ochranu cti, dôstojnosti a obchodnej povesti, ktorú proti mediálnej spoločnosti Meduza a jej šéfredaktorovi Ivanovi Kolpakovovi a jeho kolegom podal Kremľu blízky podnikateľ Jevgenij Prigožin.
Ako informovala televízia Dožď, Prigožin podal túto žalobu vlani v novembri za citát z rozhovoru s komunálnym politikom Maximom Ševčenkom, v ktorom komentoval pokus o otrávenie politika Alexeja Navaľného.
Ševčenko pritom poznamenal, že Jevgenija Prigožina - vzhľadom na jeho vyjadrenia ku kauze - možno v tomto prípade považovať za jedného z hlavných podozrivých.
Dodal, že nejasná je aj úloha Prigožina v prípade násilnej smrti tímu ruských novinárov v Stredoafrickej republike.
Ševčenko, ktorý je poslancom za komunistickú stranu v zastupiteľstve Vladimirskej oblasti, pripomenul, že Prigožin je dvakrát súdne trestaný, z toho raz za navádzanie maloletých na prostitúciu.
Prigožin usúdil, že tieto obvinenia diskreditovali jeho obchodnú reputáciu, a od obžalovaných požadoval päť miliónov rubľov.
Podobné žaloby podal aj proti opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a jeho spolupracovníkom Ľubov Soboľovej, Vladimirovi Milovovi a Leonidovi Volkovovi.
V prípade Prigožina nešlo o jeho prvú žalobu na médiá. V roku 2016 sa na základe zákona o "práve na zabudnutie" súdnou cestou domáhal toho, aby internetové služby Yandex, Google a Mail.ru odstránili z výsledkov vyhľadávania články, ktoré sa ho týkajú.
Šlo najmä o state o "továrni na trollov" v Oľgine a o zmluvách so štátom na údržbu zariadení ministerstva obrany, ktoré získali s Prigožinom prepojené spoločnosti.
Podnikateľ neskôr žaloby voči Yandexu i webu Mail.ru stiahol. Jeho žalobu proti spoločnosti Google súd ani neprijal.
Prigožinovo meno sa v ruských médiách objavuje nielen v súvislosti s propagandou; miliardár je považovaný aj za sponzora vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova súkromná armáda, ktorá operuje či operovala na Ukrajine, v Sýrii alebo v Stredoafrickej republike.
Svoju kariéru Prigožin začal ako majiteľ cateringovej firmy, ktorá zásobovala Kremeľ. V médiách býva preto častovaný prezývkou Putinov kuchár.




Copyright © TASR 2021



                                          

Spoločnosť Google vo Francúzsku zaplatí pokutu 1,1 milióna eur, keďže technologický gigant podľa tamojších úradov zobrazoval zavádzajúce hodnotenia francúzskych hotelov.
Google využíval vo svojom algoritme na hodnotenie hotelov od jednej do piatich hviezdičiek informácie z mnohých webových stránok v oblasti cestovného ruchu. Po sťažnostiach hotelierov na toto hodnotenia začali francúzske orgány dohliadajúce na hospodársku súťaž a boj proti podvodom vyšetrovanie.
Firma uviedla, že už pristúpila k vykonaniu nevyhnutných zmien, aby hodnotenia zodpovedali realite.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Nová prezidentka Asociácie európskych novinárov (AEJ) je novinárka z Grécka Saia Tsauosidou. Známu grécku novinárku zvolili do tejto pozície v pondelok 15. Februára na valnom zhromaždení organizácie usporiadanom online. Na tom istom rokovaní sa stal jedným z troch viceprezidentov Tíbor Macák, ktorý je v súčasnosti spravodajca RTVS v Berlíne. Zo šiestich kandidátov zvolilo slovenského novinára 29 delegátov spomedzi 49 prítomných zástupcov európskej žurnalistickej obce. V medzinárodných a slovenských štruktúrach Asociácie európskych novinárov sa angažuje už vyše desať rokov, z toho osem rokov bol jej európskym generálnym tajomníkom. Jeho nástupcom v tejto funkcii sa stal známy britský novinár Edward Steen, ktorého komentáre a analýzy poznajú čitatelia popredných novín Financial Times, Daily a Sunday Telegraph a určitý čas bol aj editorom pre strednú a východnú Európu v denníku The Independent. Nová prezidentka Saia Tsauosidou má za sebou intenzívnu tvorivú novinársku kariéru a venuje sa aj výchove mladej generácie novinárov na súkromnej vysokej škole. Včera sa poďakovala rakúskemu komentátorovi Otmarovi Lahodynskému, ktorého vystriedala po jeho dvoch funkčných obdobiach na poste prezidenta AEJ.