19. 2. 2021

Zomrela Dagmar Lhotová



Zomrela Dagmar Lhotová



Dagmar Lhotová,spisovateľka a redaktorka detských časopisov, zomrela v stredu vo veku 91 rokov. Dagmar Lhotová bola napríklad spolu s manželom Zdeněkom Karelom Slabým autorkou komiksových príbehov pre deti o mačke Vavřinc.
Dagmar Lhotová sa narodila 22. júla 1929 v Plzni. Jej otcom bol architekt a divadelný umelec Karel Lhota, ktorý spolupracoval na jeho plzenských realizáciách so slávnym architektom Adolfom Loosom. Podieľal sa aj na tvorbe projektu Müller Villa v Prahe. Matkou Dagmar Lhotovej bola herečka Marie Brožová.
Dagmar Lhotová vyštudovala Pedagogickú fakultu Karlovej univerzity a hneď po štúdiu začala pracovať ako redaktorka v Štátnom vydavateľstve detských kníh. O niekoľko rokov neskôr v Mateřídouške spolunajala legendárne príbehy kocúra Vavrinca. 
Medzi detské knihy Dagmar Lhotovej patria Robin, Pes a ja, Prázdniny sú len začiatok, O krajine tam a inde, Bartholomejovia celkovo je autorkou asi štyroch desiatok titulov.
Dagmar Lhotová získala rôzne vydavateľské ocenenia, ako aj Muriel a v roku 2018 Zlatú stuhu 2018 za celoživotný prínos pre detskú literatúru.



Copyright © ČTK 2021