18. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Známy ruský novinár a politik Vladimir Kara-Murza tvrdí, že ho sledujú agenti ruskej tajnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). S odvolaním sa na investigatívny portál The Insider o tom v stredu informoval spravodajský web Meduza.io.
Kara-Murza uviedol, že v pondelok 15. februára zistil, že pri jazde v Moskve jeho auto sledovalo auto s mužmi v civile a keď prestúpil na verejnú dopravu, muži šli za ním aj do metra. Podozrivé osoby si tiež sadli k susednému stolu v kaviarni.
Podľa ŠPZ sa podarilo zistiť, že auto nie je registrované vo verejne dostupných databázach dopravnej polície. Zdroje z bezpečnostných zložiek pre investigatívny portál Bellingcat uviedli, že túto ŠPZ pridelila dopravná polícia Federálnej bezpečnostnej službe.
Kara-Murza uvádza, že počas ciest do ruských regiónov bol často sledovaný agentmi FSB, ale nespomína si, že by ho niekto sledoval aj v Moskve.
Meduza.io pripomenula, že portály Bellingcat a The Insider zverejnili 11. februára výsledky svojho vyšetrovanie týkajúceho sa aj Kara-Murzu. Jeho autori zistili, že agenti FSB, ktorí sa pokúsili otráviť opozičného politika Alexeja Navaľného, sledovali i Kara-Murzu počas jeho ciest v regiónoch.
Kara-Murza prežil dva pokusy o otrávenie. Prvý v máji roku 2015, keď ho predtým agenti FSB sledovali počas jeho návštevy v mestách Tomsk, Petrohrad, Kaliningrad a Kazaň.
Dva dni po návrate do Moskvy z Kazane sa novinár začal cítiť zle. Autori vyšetrovania predpokladajú, že toxín bol nastražený buď v jeho moskovskom byte, alebo bol aplikovaný na jeho spodnú bielizeň, kým bol ešte v Kazani a ktorú si obliekol až po návrate do Moskvy.
Po hospitalizácii Kara-Murzovi diagnostikovali zlyhanie srdca. Investigatívni novinári však upozorňujú na fakt, že okolnosti tohto prípadu "nápadne pripomínajú to, čo sa dialo s Navaľným v Omsku": primár nemocnice trval na tom, že Kara-Murza nie je schopný prevozu do zahraničia, a v médiách sa začali objavovať tvrdenia z anonymných zdrojov, že Kara-Murza užil nadmernú dávku antidepresív.
Keď sa zotavil, agenti FSB ho začali sledovať opäť. K druhému pokusu o otrávenie došlo 2. februára 2017.
Investigatívni novinári síce nemajú dôkazy o tom, že sa agenti FSB v dňoch predchádzajúcich tejto otrave vyskytovali v blízkosti Kara-Murzu, napriek tomu však tvrdia, že jed mohol byť aplikovaný na zubnú kefku.
Po tejto druhej otrave dostala Kara-Murzova manželka z nemocnice vzorky krvi svojho manžela, ktoré odovzdala agentom amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Tí ich mali dať testovať v laboratóriu akreditovanom Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW).
Následne však FBI odmietol oznámiť výsledky testov, ale konštatoval, že šlo o vopred naplánovanú otravu. Po tom, čo to americkému vyšetrovaciemu úradu FBI nariadil súd, boli zverejnené iba výňatky zo správy. Ostatné časti boli utajené.
V jednom z odtajnených dokumentov sa však píše, že koncom januára 2018 odcestoval vysokopostavený pracovník FSB - jeho meno je v dokumente skryté - do Washingtonu so žiadosťou o stretnutie s riaditeľom FBI Christopherom Wrayom.
The Insider a Bellingcat na margo toho uviedli, že koncom januára 2018 odleteli do USA šéf FSB Alexandr Bortnikov, šéf zahraničnej spravodajskej služby (SVR) Sergej Naryškin a šéf vojenskej rozviedky (GRU) Igor Korobov, pričom sa mali stretnúť s vedením FBI.
"Už samotná skutočnosť, že v dokumentoch o prípade Kara-Murzu je zmienka o tomto stretnutí, naznačuje, že o tomto probléme sa na schôdzke hovorilo. V takom prípade môže byť odmietnutie zverejniť výsledky laboratórnych analýz akousi súčasťou dohody," napísali The Insider a Bellingcat.
 
 

Nezávislá rozhlasová stanica Klubrádió, ktorej strata licencie minulý týždeň vyvolala znepokojenie nad slobodou tlače v Maďarsku aj na medzinárodnej scéne, má šancu získať späť vysielaciu frekvenciu. Uviedol to v stredu server Media1.hu.
Maďarská mediálna rada (NMHH) totiž poslala rádiu oznámenie, že v tendri o frekvenciu FM 92,9 akceptuje podklady, ktoré doložilo a ktoré považuje za vyhovujúce. Rada tiež uviedla, že o túto frekvenciu sa uchádza iba Klubrádió, pričom sa môže začať vecné vyhodnotenie jeho žiadosti.
Server poznamenal, že je ešte možné, že mediálny úrad bude niečo v žiadosti namietať, avšak je vysoká šanca, že Klubrádió dostane späť svoju frekvenciu. O tú sa uchádzalo rádio Spirit FM blízke televízii ATV a vláde blízka spoločnosť LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., ktorých už ale vlani v decembri NMHH vylúčila zo súťaže pre formálne chyby v žiadosti.
Klubrádió 9. februára oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti v súvislosti s udržaním vysielacej licencie. NMHH vlani v novembri rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.
András Arató, šéf stanice Klubrádió, rozhodnutie súdu označil za "hanebné a zbabelé", hoci sa podľa jeho slov dalo očakávať.
Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje v súvislosti s maďarskou vládou. Od pondelka bolo nútené pokračovať vo vysielaní prostredníctvom internetu.
Európska komisia (EK) v pondelok pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice - Klubrádió - pristúpi k právnym krokom. Komisia v piatok zaslala Maďarsku list, v ktorom vyjadrila svoje obavy a požiadala maďarské orgány, aby podnikli okamžité kroky a vyhli sa tak nenapraviteľným škodám.
Odobratie licencie Klubrádiu označili USA i Francúzsko za znepokojujúce.
 

Spoločnosť Facebook v stredu vyhlásila, že prestane umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v Austrálii. Tento technologický gigant sa tak odmietol podriadiť regulačnému tlaku, aby sa o príjmy delil s mediálnym spoločnosťami. Informovala o tom agentúra AFP.
Austrália chce prijať legislatívu, na základe ktorej by digitálne spoločnosti museli platiť za spravodajský obsah. Podľa spoločností Facebook a Google ide o niečo, čo vytvorí globálny precedens a zničí fungovanie internetu.
"Navrhovaný zákon zásadne nepochopil vzťah medzi našou platformou a vydavateľmi, ktorí ho používajú na zdieľanie spravodajského obsahu," uviedol manažér Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland William Easton.
"Stáli sme tak pred ťažkým rozhodovaním: pokúsiť sa o dodržiavanie zákona, ktorý ignoruje realitu tohto vzťahu, alebo prestať umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v našich službách v Austrálii. S ťažkým srdcom si vyberáme to druhé," dodal.
AFP si všíma, že krok Facebooku je v kontraste s krokom spoločnosti Google, ktorá v posledných dňoch v reakcii na regulačný tlak uzavrela dohody s mediálnymi organizáciami vrátane spoločnosti mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.



Copyright © TASR 2021