18. 2. 2021

RTVS NEWS

RTVS NEWS



RTVS má pripravené dva návrhy televíznej a rozhlasovej kampane propagujúcej očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nemôže však iniciatívne spúšťať ich vysielanie bez odobrenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, zodpovedného za proces očkovania v Slovenskej republike. Na stredajšom rokovaní Rady RTVS na to upozornil generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.
"Informoval som pani ministerku kultúry Natáliu Milanovú, že kreatíva RTVS pripravila dva návrhy, prvý pod názvom Vyhrňme si rukávy, druhý pod názvom Vakcína je sloboda. RTVS je takisto pripravená poskytnúť vysielací priestor vo verejnom záujme,“ oznámil Rezník.
Poznamenáva zároveň, že RTVS nemôže svojvoľne spúšťať takúto kampaň vo vysielaní bez odobrenia rezortu zdravotníctva. „Preto som aj upozornil, že ministerstvo by malo vyhlásiť súťaž na kreatívny koncept a jeho víťaza buď poveriť výrobou, alebo realizátora hľadať v ďalšej súťaži,“ dodal.
Rezník tiež upozornil, že vzhľadom na súčasnú dostupnosť vakcín a tempo očkovania je potrebné tiež zvážiť načasovanie a frekvenciu takejto kampane, aby nevyvolala skôr negatívne reakcie. Pripomenul, že RTVS sa v publicistických a spravodajských formátoch venuje téme očkovania, prostredníctvom selfpromových kampaní takisto poukazuje na význam dodržiavania protipandemických opatrení.



Na úhradách za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) získal v roku 2020 telerozhlas 75.283.207 eur. "V porovnaní s plánom je to o 1.077.350 eur viac," informovala na stredajšom rokovaní Rady RTVS riaditeľka sekcie ekonomiky RTVS Radka Doehring.
"Za vyšším výberom je nielen získanie starších pohľadávok z nezaplatených úhrad v minulosti, ale tiež efektívnejší výber poplatkov za aktuálny rok," upozornila Doehring. Vyšší výber sa podpísal aj pod zníženie výpadku z príjmov, očakávaného vzhľadom na legislatívne zmeny, ktoré zaradili seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi medzi skupiny úplne oslobodené od tzv. koncesionárskych poplatkov.
"Podľa presných čísiel, ktoré máme, by podľa počtu domácností, ktorých sa oslobodenie týkalo, mal byť výpadok vo výške 10.200.650 eur," informovala Doehring. "Pri porovnaní s výberom za rok 2019, ktorý dosiahol výšku 83.211.793 eur, je medziročný pokles podľa reálne vybranej výšky úhrad 7.928.586 eur," dodala.
Dôchodcovia a poberatelia dávok v hmotnej núdzi nemusia platiť koncesionárske poplatky od 1. januára 2020. Návrh SNS na úplné oslobodenie týchto skupín, ktoré dovtedy platili úhradu v polovičnej výške, schválili poslanci Národnej rady SR v polovici septembra 2019.

 

Copyright © TASR 2021