28. 4. 2022

Ceny Anděl 2022

 Ceny Anděl  2022

Ceny Anděl pravděpodobně skončily - musicserver.cz

Hudobnú cenu Anděl v kategórii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. So štyrmi nomináciami patrila medzi favoritov tohto ročníka cien. Skladateľ a spevák David Strypka získal posmrtne Anjela v kategórii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Stypka pre album všetky pesničky napísal a pripravil. Tesne pred natáčaním v januári roku 2021 podľahol ťažkej chorobe. Rozpracovanú nahrávku zaňho dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez. 
 
 
Skupinou roka sa stali Mirai za platňu Maneki Neko. Kapela na čele so spevákom a skladateľom japonského pôvodu Mirai Navrátilom sa už v roku 2018 vďaka debutovému albumu Konnichiwa stala objavom roku cien Anjel. Na úvod  slávnostného vyhlásenia v pražskom Veľtržnom paláci Mirai zahrali pieseň Vedľa teba zaspávam. 
 
Spevák Vladimír Mišík, ktorý pred dvoma rokmi získal šesť cien Anjel za nahrávku Raz ťa stretnem, tentoraz s albumom Nočný obraz zvíťazil v kategórii Folk. 
 
Kategóriu Jazz ovládla klaviristka Nikol Bóková s albumom Prometheus. Tento rok členovia Českej hudobnej akadémie (ČHA) v Anjeloch rozhodovali o najlepších nahrávkach vydaných v roku 2021 v 14 základných i žánrových kategóriách a novom laureátovi Siene slávy. Okrem poslednej kategórie sa hlasovalo novým trojkolesovým systémom. Do Siene slávy bude tradične uvedená osobnosť, ktorá už v prvom kole nazbierala od akademikov najviac hlasov. Aj tentoraz ceny doplní multižánrová cena popularity, v ktorej o víťazovi rozhoduje verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania na webe cien Anjel. "Celkovo je vo všetkých kategóriách nominovaných 33 albumov alebo piesní rôznych žánrov od popu až po vážnu hudbu. Za pozorné počúvanie stojí každá z nich," uviedol predseda rady ČHA Honza Vedral. O držiteľoch cien Anjel od roku 1991 hlasujú členovia ČHA, ktorá je zložená z muzikantov, producentov, dramaturgov, novinárov a ďalších osobností tuzemskej hudobnej scény. O víťazoch tento rok pod dohľadom notára rozhodovalo 461 akademikov. Od roku 1995 je vyhlasovateľom cien Anjel Česká národná skupina Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu. 
 
Do Siene slávy hudobných cien Anjel  uviedli sedemdesiatšesťročného Jaroslava Uhlířa. Hudobný skladateľ, spevák a moderátor Uhlíř je známy z autorskej dvojice so Zdeňkom Svěrákom. Spolu s týmto hercom a scenáristom napísali mnoho hitov pre deti i dospelých. Patrí medzi ne Holubí dom, Nie je nutné, Robenie alebo Severný vietor. Vydali aj albumy a knihy, účinkovali v detských predstaveniach z televízneho cyklu Hodina spevu. So Zverákom sa stretli zamlada v rozhlasovom štúdiu, spolupracujú od roku 1967. Takmer vždy píše Uhlíř hudbu na hotový text. "Zdeněk Svěrák hovorí, že náš spev je návodný. Návodný v tom zmysle, že keď ma alebo Zdeňka niekto počuje spievať, tak si povie, že keď my dvaja, tak to môže spievať tiež," uviedol pred časom v rozhovore pre ČTK Uhlíř. Podľa údajov Ochranného zväzu autorského (OSA) napísali počas viac ako pol storočia trvajúca spolupráca cez 400 pesničiek, z ktorých rad zľudovel. Pred dvoma rokmi Uhlíř získal Zlatú cenu OSA za celoživotný prínos hudbe. Ďalších približne 100 piesní zložil Uhlíř spoločne s Karlom Šípom ak tomu mnoho ďalších s inými textármi. Uhlíř je tak autorom a často aj interpretom približne 700 piesní. Skladby pôvodne určené deťom si zaspievali aj rockeri na festivaloch. Na tieto pódiá Uhlíře priviedla v roku 2004 kapela Tri sestry. "Pôvodne som si myslel, že ma tam to publikum zmláti, ale opak sa stal pravdou," konštatoval Uhlíř. Rodák z pražského Žižkova začínal s hudbou ako člen rôznych kaviarenských kapiel. Neskôr získal angažmán u Evy Pilarovej a bol členom skupín Prominence a Faraon. V tom čase Uhlíř napísal pre speváka Jiřího Schelingera hit René, ja a Rudolf a hlavne Holubí dom. V druhej polovici 70. rokov sa začal venovať komponovaniu filmovej hudby. Po roku 1977 začal študovať dirigovanie a skladbu na konzervatóriu. V 80. rokoch a prvej polovici 90. rokov potom Uhlíř spolu so Šípom pripravovali úspešné televízne programy Hitšaráda a Galasuperšou. Uhliar je podpísaný pod hudbou k filmom Či žijú duchovia, Vrchní, prchni, Princovia sú na draka, Traja veteráni, S čertmi nie sú žarty, Lotrando a Zubejda, Vratné fľaše alebo Traja bratia. V roku 2014 získal na zlínskom detskom filmovom festivale Uznanie za tvorivý prínos vo filmovej tvorbe pre deti a mládež. O rok neskôr prevzal diamantovú platňu za 500.000 predaných nosičov, ktoré vyšli pod hlavičkou Universal Music. V roku 2016 potom Uhlíř so Zverákom dostali diamantovú dosku od Supraphonu.
 
Zdroj: ČTK