27. 4. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Meta ako nový Facebook? Mark Zuckerberg sa chce zamerať na VR svet


Súd v Moskve v utorok uznal spoločnosť Meta za vinnú zo spáchania administratívneho deliktu, ktorého sa dopustila, keď odmietla odstrániť príspevky propagujúce komunitu LGBT+ a reposty ľudskoprávneho projektu OVD-Info. Za to jej bola vyrubená pokuta vo výške štyri milióny rubľov (50.000 eur), informovala agentúra AFP odvolávajúca sa na ruský Interfax.
Meta a ďalšie technologické spoločnosti sú v Rusku často trestané pokutami za to, že odmietajú plniť nariadenia tamojších úradov a odstraňovať údajne nežiaduce príspevky.
Tento tlak sa zvýšil po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu, keď bol v Rusku zablokovaný napríklad aj prístup na Facebook, Instagram i Twitter.
Útoky voči komunite LGBT+ sú v Rusku pomerne časté aj pre názory konzervatívnych politických a náboženských kruhov.
V roku 2013 bol v Rusku prijatý kontroverzný zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi maloletými,ktorý sa využíva aj na to, aby úrady mohli zakázať pochody na podporu tejto komunity, či o zákaze vyvesovania dúhových vlajok, ktoré sú symbolom hnutia za práva ľudí LGBT+.
Agentúra AFP pripomína, že ruská ústava od roku 2020 špecifikuje, že manželstvo je zväzkom muža a ženy, čo v podstate manželstvá homosexuálov zakazuje.


O nás - Všetko o bezpečnosti a obrane na Slovensku

Okresný súd Košice II v utorok oslobodil bývalého novinára a manžela ministerky kultúry SR Lukáša Milana spod obžaloby za článok v týždenníku Plus 7 dní z roku 2015 s názvom Košická chobotnica a podtitulom "Výpalník Paška?". Trestné oznámenie za ohováranie podal niekdajší šéf parlamentu Pavol Paška, ktorý medzičasom zomrel. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa súdu Anna Pančurová, prokurátor sa proti nemu odvolal. O veci bude ďalej rozhodovať Krajský súd v Košiciach.
Milan sa mal ohovárania dopustiť tým, že ako autor uviedol nepravdivé skutočnosti o Paškovi. Podľa súdu „skutok nie je trestným činom“. Milanov obhajca Peter Kubina na sociálnej sieti informoval, že v článku poukázal na podozrivé personálne prepojenia a klientelistické praktiky pri obstarávaniach v košických nemocniciach. Milan uvádzal ako zdroj nemenovaného podnikateľa, podľa ktorého si mal Paška od neho pýtať provízie za podnikanie v oblasti zdravotníctva.
Podľa Kubinu sa po siedmich rokoch od uverejnenia článku v utorok konečne dočkali spravodlivosti, ktorá však veľmi meškala. „Sudca pôvodne Lukáša Milana odsúdil trestným rozkazom, dokonca na trest zákazu činnosti novinára. Na hlavnom pojednávaní sa nám však podarilo vyvrátiť všetky podstatné tvrdenia a argumenty obžaloby a preukázali sme, že žalovaný skutok v žiadnom prípade nie je trestným činom,“ uviedol.
Milan bol v minulosti odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a na rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti.

      

Copyright  © TASR 2022

 Nečakaný zvrat. Twitter začal s Elonom Muskom rokovať o ponuke na kúpu firmy

Bruselu neprináleží komentovať kúpu firmy Twitter miliardárom Elonom Muskom, povedal komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Pripomenul však, že sociálna sieť musí plniť pravidlá EÚ na odstraňovanie nelegálneho obsahu, na sprísnení ktorých sa pred niekoľkými dňami zhodli vyjednávači za Európsky parlament a členské krajiny EÚ. Musk v minulosti vyhlasoval, že chce zo sociálnej siete twitter urobiť platformu, ktorá by prijímala čo najširší okruh používateľov vrátane niektorých, ktorých účty firma v minulosti trvalo zablokovala kvôli porušovaniu pravidiel pre obsah príspevkov. "Bude na Twitteri, aby sa prispôsobil našim pravidlám," povedal Breton agentúre Reuters. "Myslím, že Elon Musk pozná Európu veľmi dobre. Vie veľmi dobre, že máme určité pravidlá pre automobilový priemysel a rozumie tomu. Takže v Európe, aby sme bránili slobodu prejavu a ochránili jednotlivcov, musia všetky spoločnosti plniť tieto záväzky," dodal. Musk je tiež vlastníkom automobilky Tesla, ktorá v marci otvorila pri Berlíne svoju prvú európsku továreň. Miliardár v polovici apríla na konferencii TED vyhlásil, že pri Twitteri nepovažuje za dôležitú jeho zárobkovosť. "Ekonomická stránka veci ma vôbec nezaujíma," povedal. "Mám len silné a intuitívne presvedčenie, že pre budúcnosť civilizácie je extrémne dôležité mať verejnú platformu, ktorá je maximálne dôveryhodná a široko inkluzívna," dodal. Musk naznačil, že by to chcel dosiahnuť tým, že po prevzatí firmy okrem iného zverejní interné pravidlá pre moderovanie obsahu, bude potvrdzovať identitu všetkých užívateľov a "porazí spamovacie automatické účty". Zároveň poznamenal, že bude veľmi opatrný pri rozdávaní permanentných zákazov a namiesto toho by uprednostňoval dočasné zablokovanie účtov. EÚ sa minulý týždeň zhodla na sprísnení pravidiel pre sociálne siete, podľa ktorých budú musieť technologické spoločnosti účinnejšie kontrolovať obsah na svojich platformách. Pokiaľ bude v rozpore so zákonom, tak ho majú povinnosť bezodkladne odstrániť. Európski činitelia pritom kladú dôraz predovšetkým na prejavy nenávisti a dezinformácie. Pokiaľ firmy nebudú proti zakázanému obsahu zasahovať dostatočne razantne, budú im hroziť pokuty rádovo až miliardy dolárov. Dohodu musia ešte schváliť únijné členské štáty a Európsky parlament, očakáva sa však, že to bude iba formalita.

 

Copyright  © ČTK 2022