27. 4. 2022

RADA RTVS

RADA RTVS



Súčasný manažment RTVS sa počas svojho päťročného mandátu musel vysporiadať nielen s pandémiou ochorenia COVID-19, pretrvávajúcou finančnou poddimenzovanosťou či súčasným vojnovým konfliktom na Ukrajine, ale aj politických zmenami, keď vládnucu garnitúru vystriedala druhá, stojaca na opačnej strane. Vo svojom odpočte plnenia Koncepcie riadenia a rozvoja RTVS to na stredajšom rokovaní Rady RTVS uviedol generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník.
Vyjadril presvedčenie, že manažment RTVS naplnil ambíciu z roku 2017. "Verím, že sa mi spoločne s mojím tímom podarilo naplniť verejnoprávne poslanie, a teda informovať, vzdelávať a zabávať našich poslucháčov a divákov," uviedol Rezník v rámci svojej prezentácie.
Za najdôležitejší ekonomický úspech vo svojom doterajšom funkčnom období považuje generálny riaditeľ RTVS to, že od roku 2018 dokázal telerozhlas hospodáriť každoročne s účtovným ziskom. „Efektívnosť riadenia i zníženia nákladov vytvorili priestor na spustenie ďalších televíznych okruhov," upozornil Rezník v súvislosti so začiatkom vysielania programových služieb Trojka, Šport a tiež spravodajského vysielania :24.
V rámci hospodárenia zdôraznil efektívne využívanie eurofondových zdrojov, pripomenul v tomto kontexte budovanie kreatívnych centier RTVS v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Zvýraznil takisto investičné priority do znižovania stavebného dlhu prostredníctvom opráv, rekonštrukcií akútnych a havarijných stavov. "Predpokladaný súhrn finančných prostriedkov investovaných do majetku RTVS formou EPC je na úrovni 4,2 milióna eur,“ uviedol.
Pri kvalitatívnom hodnotení programu a produkcie RTVS počas predchádzajúceho obdobia Rezník upozorňuje na výsledky v sledovanosti a podiele na trhu. "Celodenný podiel na trhu bol v roku 2021 najlepší výsledok za ostatných 11 rokov. Hlavnú spravodajskú reláciu si v roku 2021 pozrelo v priemere 361.000 divákov, čo je najvyššia sledovanosť za posledných 13 rokov," pripojil Rezník niektoré z konkrétnych faktov, pričom konštatoval aj dominanciu RTVS v rámci prieskumov hodnotiacich objektívnosť spravodajstva.
Zvýraznil posilnenie produkcie a vysielania detskej tvorby RTVS i úlohu telerozhlasu v prípade filmovej koprodukcie. "Za obdobie 2017 - 2022 bola RTVS koproducentom až 84 filmov a seriálov a 106 dokumentov, v období predchádzajúcich piatich rokov bolo ocenených až 99 diel, na ktorých participovala RTVS," bilancoval.
Generálny riaditeľ RTVS poukázal takisto na stabilnú pozíciu Slovenského rozhlasu a jeho úlohu média verejnej služby. "Týždenne si niektoré zo šiestich rozhlasových okruhov naladí vyše 1,6 milióna poslucháčov, denne je to takmer 900.000 poslucháčov," upozornil.
V odpočte svojej činnosti spomenul Rezník aj posilnenie autonómneho postavenia regionálnych štúdií RTVS i zvýšenie podielu národnostného vysielania. "V roku 2021 sa zdvojnásobil objem televízneho vysielacieho času pre národnosti a bol vybudovaný aj spravodajský web v maďarskom jazyku," pripomenul.
 


Koncom mája RTVS opätovne obnoví vysielanie Trojky na novej frekvencii. Stanica :24 so spravodajským obsahom zostane na pôvodnom treťom televíznom okruhu. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník o tom informoval na stredajšom rokovaní Rady RTVS, pri prezentácii odpočtu plnenia svojho projektu vo funkcii šéfa telerozhlasu.
"Samozrejme, počítame s kontinuálnym zlepšovaním programovej skladby :24 tak, aby sa stala plnohodnotnou spravodajskou televíziou," povedal v tejto súvislosti Rezník.
Spravodajské vysielanie :24 spustila RTVS v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, dočasne nahradilo programovú skladbu Trojky. V marci požiadala RTVS o licenciu pre :24 ako piaty programový okruh.


Hoci sa niektoré veci dali určite urobiť lepšie, pozitívnu ekonomickú faktografiu i realizáciu množstva rozvojových projektov v predchádzajúcom päťročnom období RTVS nemožno prehliadnuť. Členovia Rady RTVS to na svojom stredajšom rokovaní konštatovali pri hodnotení odpočtu plnenia Koncepcie riadenia a rozvoja RTVS súčasného generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka. Zhodli sa tiež, že Rezník svoj projekt dokázal naplniť.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo na základe faktov vychádzajúcich z programového i ekonomického odpočtu skonštatoval, že verejnoprávny vysielateľ sa za Rezníkovho pôsobenia kvalitatívne posunul. "Či sa už súčasný riaditeľ rozhodne znovukandidovať alebo nie možno povedať, že Jaroslav Rezník dostal RTVS do dobrej kondície," skonštatoval Gallo vyzdvihujúci plnenie všetkých hlavných úloh RTVS.
Členka Rady, odborníčka v oblasti ekonómie, Jarmila Mikušová zvýraznila schopnosť súčasného manažmentu hospodáriť s účtovným ziskom napriek pretrvávajúcemu problému financovania RTVS "bez viditeľnej snahy zákonodarcov urobiť v tejto oblasti systémovú zmenu". Mikušová ocenila efektívny výber koncesionárskych poplatkov vrátane vymáhania starých dlhov, rast reklamných príjmov i úspešnosť eurofondových projektov s ich perspektívou pre budúcnosť RTVS. "Jaroslav Rezník zvládol aj úlohu krízového manažéra v období pandémie ochorenia COVID-19. Dobré hospodárenie potvrdil aj Najvyšší kontrolnú úrad (NKÚ), ktorý pri kontrole neidentifikoval závažné porušenia, len procesné chyby," upozornila Mikušová.
Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš zvýraznil spustenie nových televíznych programových služieb. Ocenil Rezníkovu snahu udržiavať a rozvíja verejnoprávny formát. "Napriek tomu RTVS v konkurenčnom boji nezaznamenala zníženie, ale, naopak, zvýšenie sledovanosti i dôveryhodnosti," upozornil Kákoš. Pripomenul zároveň aj turbulentné obdobie, ktoré sa týkalo napätých vzťahov v sekcii spravodajstva v úvodnej časti Rezníkovho mandátu. Kákoš zároveň skonštatoval, že toto napätie ovplyvňovali aj politické tlaky, ktoré sa na manažment i samotnú inštitúciu vyvíjali. Myslí si tiež, že vtedajšia nie celkom zvládnutá komunikácia zo strany vedenia bola pre manažment poučením do budúcnosti.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník nastúpil do tejto pozície na začiatku augusta 2017. Či sa bude uchádzať o pokračovanie mandátu a predloží svoju kandidatúru v aktuálne zverejnenej výzve zatiaľ nepotvrdil ani nevylúčil
.

Zdroj: TASR