30. 4. 2022

RTVS odvysiela v premiére štvrtú sériu oceňovaného seriálového hitu Príbeh služobníčky

 RTVS odvysiela v premiére štvrtú sériu oceňovaného 

 



seriálového hitu Príbeh služobníčky


Na obrazovky Dvojky RTVS prichádza desať častí štvrtej série amerického dystopického seriálu Príbeh služobníčky v hlavnej úlohe s Elisabeth Moss. RTVS novú sériu prináša divákom vo chvíli, keď jej to umožňuje uvoľnenie vysielacích práv. Premiéru oceňovanej série odštartuje RTVS na Dvojke už v sobotu 30. apríla od 22.15 h v dvoch častiach za sebou a následne každú sobotu po 22.00 h.

Tretia séria, ktorú prednedávnom RTVS odvysielala v reprízach, priniesla čiastočnú úľavu a zároveň aj čiastočné napätie. V napínavom príbehu sa June Osbourne (Elisabeth Moss) z Gileádu podarilo zachrániť plné lietadlo žien a detí. Diváci boli svedkami dojímavej scény, kedy v úplne opačnom civilizovanom svete, v Kanade, pristálo lietadlo plné vystrašených zajatkýň. A zatiaľ čo sa teta Lýdia (Ann Dowd) vyrovnáva s tým, že prišla o 86 zverených detí a žien, June ostala ležať v lese veľmi vážne zranená po strelnej rane.

Dej štvrtej série, ktorej výroba aj svetová premiéra boli posunuté kvôli pandémii, sa odohráva čiastočne v slobodnej Kanade a čiastočne v diktátorskom Gileáde, ktoré leží na území USA. Do bezpečia slobodného sveta sa podarilo dostať už množstvu hrdinov seriálu. Je tam aj manžel June, Luke (O. T. Fagbenle), ktorý sa stará o Juninu dcéru Nicol, ktorú porodila v Gileáde. V Kanade sa ocitá nielen Emily (Alexis Bledel) a Moira (Samira Wiley), ale najnovšie už aj Rita (Amanda Brugel), ktorá s hlavnou hrdinkou June slúžila u Waterfordových. Stále sú však v Gileáde mnohí, ktorých odtiaľ treba dostať, ako napríklad Junina a Lukova dcéra Hannah (Jordana Blake).

Okrem zreteľnejšej konfrontácie dvoch svetov, bude nová séria čiastočne aj psychologickým ponorom do duší tých, ktorí sa ocitli na slobode. Diváci budú svedkami toho, ako sa vyrovnajú s minulosťou, ktorú si neustále v sebe nesú i toho, ako veľmi sa dokážu prispôsobiť novému životu. Dôraz novej série je kladený aj na kontroverzný pár Waterfordových, Serenu (Yvonne Strahovski) a veliteľa Freda (Joesph Fiennes). Zatiaľ čo sa ostatní budú tešiť z nového života na slobode, manželom Waterfordovým bude nastavené zrkadlo a budú konfrontovaní s tým, čo v Gileáde napáchali. Nová séria divákom ponúkne 10 častí, z ktorých tri dokonca aj režírovala samotná herečka Elisabeth Moss.

Seriál Príbeh služobníčky, jeho tvorcovia a protagonisti od svojho začiatku až doposiaľ zožali množstvo nominácií, ktoré premenili na viac ako štyri desiatky ocenení, medzi ktorými samozrejme patria aj ceny Zlatých Glóbusov a prestížne americké TV ocenenia Emmy. RTVS seriál odvysiela každú sobotu po 22.00 h. Seriál odštartuje na Dvojke už v sobotu 30. apríla od 22.15 h v dvoch častiach za sebou.