26. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Eurimages appoints Susan Newman Baudais as its new executive director -  Cineuropa
Za novú výkonnú riaditeľku Eurimages, kinematografického fondu Rady Európy (RE) zameraného na koprodukciu filmov, bola vymenovaná Susan Newmanová Baudaisová. Informuje o tom spravodajca TASR na základe informácií Eurimages.
Newmanová Baudaisová, ktorá má dvojité írske a francúzske občianstvo, chce zúročiť viac ako 27 rokov svojich skúseností z oblasti audiovizuálneho sektora.
Do tímu Eurimages sa pridala v roku 2012 ako projektová manažérka. V roku 2020 sa stala vedúcou koprodukčného podporného programu tohto fondu RE.
V minulosti Newmanová Baudaisová pracovala aj ako producentka a manažérka v britskom televíznom sektore a tiež ako redaktorka britskej televízie Channel 4.
Od svojho založenia v roku 1988 fond Eurimages podporil 2296 filmových koprodukcií v celkovej sume približne 655 miliónov eur. Na práci fondu sa oficiálne podieľa 39 spomedzi 46 krajín Rady Európy vrátane Slovenska.


Prokremelský moderátor se bojí o vily v Itálii. Železná opona se vrací,  zlobí se - Aktuálně.cz
Federálna bezpečnostná služba (FSB) Ruskej federácie zmarila atentát na ruského novinára, vyhlásil v pondelok vo vysielaní štátnej televízie šéf Kremľa Vladimir Putin, pričom svoje tvrdenie nepodložil žiadnym konkrétnym dôkazom. Ruské štátne médiá neskôr spresnili, že terčom mal byť údajne prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov a jeho likvidáciu si mala objednať Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Tá to vzápätí poprela. Informácie priniesla agentúra Reuters.
"Federálna bezpečnostná služba (Ruskej federácie) dnes ráno zmarila činnosť teroristickej organizácie, ktorá plánovala zaútočiť a zabiť jedného renomovaného ruského televízneho moderátora," povedal Putin.
"SBU neplánuje zavraždiť V. Solovjova," reagovala ukrajinská tajná služba na Putinove vyjadrenia prostredníctvom oficiálneho účtu na platforme Telegram.
Ruský prezident okrem tvrdení o príprave atentátu obvinil Západ zo snahy o zničenie Ruska zvnútra, avšak takéto pokusy podľa jeho slov zlyhajú. Putin tvrdí, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) riadi pokusy o podkopanie Ruska a poskytuje poradenstvo ukrajinskej vláde.

      

Copyright  © TASR 2022


Zdrvujúci detail! Irynu († 52) v Buči identifikovala vlastná vizážistka:  Srdcervúce rozprávanie mladej dcéry | Nový Čas

Na Facebooku je obsah popierajúci ruské zverstvá v Buči neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjiv populárnejší ako pravda. Tvrdí to štúdia britského Inštitútu pre strategický dialóg (ISD). Tá skúmala príspevky na uvedenej sociálnej sieti v 20 krajinách a zistila, že viac ako tri týždne po objavení masakry v Buči sú na Facebooku najviac zdieľané príspevky tie, ktoré túto udalosť spochybňujú.
Spomedzi 200 analyzovaných príspevkov až 44 vykazovalo prokremeľskú zaujatosť a šesť bolo uverejnených na stránkach spojených s ruskými štátnymi médiami alebo ruskými veľvyslanectvami. Dovedna 55 z analyzovaných príspevkov (27,5 %) spochybňuje legitímnosť obrázkov z Buče, ktoré použili západné mainstreamové médiá.
Tých 55 príspevkov, ktoré spochybňujú mainstreamové rozprávanie o zverstvách v Buči, si získalo na internete výrazne väčšiu pozornosť než tie, ktoré mainstreamový príbeh nespochybňujú. Spomenutých 55 príspevkov malo spolu 208 416 zdieľaní, zatiaľ čo zvyšných 145 príspevkov malo dohromady 172 063 zdieľaní.
Medzi krajinami, v ktorých ISD analyzoval príspevky na Facebooku, bolo aj Slovensko. Štúdia zistila, že na Slovensku až sedem z desiatich najzdieľanejších príspevkov o Buči obsahovalo prokremeľské naratívy, čo bolo najviac spomedzi skúmaných krajín. Až na jednu výnimku, všetky ostatné z desiatich najzdieľanejších príspevkov na Slovensku boli zverejnené na facebookových stránkach, ktoré sú známe šírením nenávistných prejavov a dezinformácií alebo pre svoj extrémistický či populistický postoj. 


Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo uviedlo, že informácie odvysielané v ruskej štátnej televízii, že britský premiér Boris Johnson pohrozil jednostranným jadrovým útokom proti Rusku, sú nepravdivé. Referuje o tom spravodajský web BBC.
Toto nepodložené tvrdenie odznelo minulý piatok na štátnom televíznom kanáli Rossija 1. Moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová k videu z návštevy britského premiéra v Indii povedala: „Včera sa tento klaun (Boris Johnson) vyhrážal, že v prípade potreby uskutoční jadrový útok proti Rusku bez konzultácie s NATO.“ Tá istá moderátorka sa v minulosti zviditeľnila napríklad aj tým, že počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.
Downing Street vo vyhlásení uviedol, že „tieto tvrdenia sú úplne nepravdivé a ide o ďalší príklad dezinformácií, ktoré Kremeľ šíril“. „Vláda Spojeného kráľovstva je úplne zjednotená so svojimi spojencami z NATO v podpore Ukrajiny proti ilegálnej invázii Ruska,“ dodala britská vláda vo vyhlásení.
Okrem Skabajevovej tento citát šírili i šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin a známy moderátor Vladimir Solovjov, ktorí majú na Twitteri, resp. Telegrame, dohromady asi 1,8 milióna sledovateľov

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Twitter May Be Ready To Sell To Elon Musk – Report – Deadline

Americký miliardár Elon Musk sa dohodol, že kúpi internetovú spoločnosť Twitter za 44 miliárd dolárov. Oznámila to dnes firma. Musk tak získa kontrolu nad vplyvnou sociálnou sieťou používanou miliónmi ľudí na celom svete. Twitter sa tak po deviatich rokoch prestane obchodovať na burze ako verejná spoločnosť. Musk už začiatkom apríla oznámil, že kúpil v Twitteri zhruba deväťpercentný podiel. V polovici apríla potom prišiel s ponukou na prevzatie celého podniku. "Podľa podmienok dohody dostanú akcionári Twitteru za každú kmeňovú akciu 54,20 dolára v hotovosti," uviedla dnes firma. Podľa Muska je nutné, aby bol Twitter prevedený do súkromného vlastníctva, aby sa mohol rozvíjať a stal sa skutočnou platformou pre slobodné vyjadrovanie. Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Časopis Time aj ekonomický denník Financial Times ho vlani v decembri vyhlásili osobnosťou roka. 

 Copyright  © ČTK 2022

 

 



Európska komisia víta promptnú politickú dohodu o návrhu aktu o digitálnych službách, ku ktorej dnes dospel Európsky parlament a členské štáty EÚ. Návrh predložila Komisia v decembri 2020. Vďaka tomuto aktu budú online platformy niesť podstatne vyššiu zodpovednosť, pokiaľ ide o nezákonný a škodlivý obsah. Používatelia internetu a ich základné práva budú mať lepšiu ochranu a na vnútornom trhu sa zavedie jednotný súbor pravidiel, čo pomôže menším platformám rozšíriť sa. Aktom o digitálnych službách sa zavádza nový rámec založený na európskych hodnotách dodržiavania ľudských práv, slobody, demokracie, rovnosti a právneho štátu. Obnoví sa rovnováha medzi právami a povinnosťami používateľov, online sprostredkovateľov vrátane online platforiem, ako aj veľmi veľkých online platforiem a verejných orgánov. Akt o digitálnych službách obsahuje záväzné povinnosti náležitej starostlivosti platné v celej EÚ. Tie sa vzťahujú na všetky digitálne služby, ktoré spájajú spotrebiteľov s tovarom, so službami alebo s obsahom, a zahŕňajú nové postupy rýchlejšieho odstraňovania nezákonného obsahu či komplexnú ochranu základných práv používateľov online. V rozsahu pôsobnosti aktu o digitálnych službách sú rôzne online sprostredkovateľské služby. Podľa aktu o digitálnych službách závisia ich povinnosti od úlohy, veľkosti a vplyvu na online ekosystém. 

Podrobnosti:
Tlačová správa
Informačný prehľad Komisie o jej návrhu aktu o digitálnych službách
Akt o digitálnych službách: Otázky a odpovede