7. 4. 2022

Online diskusia - 40 rokov boja za slobodu slova, skúsenosti z Poľska a Slovenska


Online diskusia - 40 rokov boja za slobodu 
 
Nežnú revolúciu slávime ako Deň boja za slobodu a demokraciu

slova, skúsenosti z Poľska a Slovenska

V piatok 8. apríla 2022 sa v košickom Múzeu obetí komunizmu uskutoční online diskusia pri príležitosti ukončenia výstavy Tygodnik Solidarność (TS) – Pamätník Slobody slova, ktorú zapožičal Poľský inštitút.
V roku 2021 získala táto výstava spolu s komiksom a animovaným filmom prestížne poľské ocenenie BohaterON - bronz v kategórii redaktorov - udeľované za prezentáciu dejín Poľska v XX. storočí. Autorom scenára výstavy je redaktor denníka TS Mateusz Kosiński a výtvarníkom komiksu je Krysztof Brynecki.
Na začiatku 80. rokov minulého storočia vzniklo v Poľsku mohutné odborové hnutie Solidarita, ktoré otriaslo komunistickou mocou nielen v Poľsku, ale aj v celej stredovýchodnej Európe. Súčasne so vznikom hnutia bol prelomený aj komunistický mediálny monopol. Hnutie Solidarita požadovalo od štátnych orgánov dodržiavanie slobody prejavu, publikovania a tlače. Zároveň požadovalo, aby štátna moc nepoužívala represálie proti nezávislým vydavateľstvám a masmediálne prostriedky boli sprístupňované aj všetkým náboženským denomináciám. Vďaka tomu sa v novinových stánkoch v roku 1981 objavil Tygodnik Solidárnść, prvé legálne noviny - bez cenzúry. Minulý rok si TS pripomenul 40. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti vznikla aj prezentovaná výstava.
V júni 1982 vznikol na Slovensku prvý celoslovenský samizdatový periodický časopis – Náboženstvo a súčasnosť (NaS). V tomto roku oslávi taktiež svoje 40. výročie vzniku. Časopis NaS na rozdiel od poľského TS vychádzal ilegálne. Všetky činnosti, ktoré súviseli s prípravou časopisu, jeho tlačou a distribúciou, a nakoniec aj vlastnenie a čítanie, sa vykonávali tajne. Odhalenie kohokoľvek, kto sa podieľal na jeho tvorbe a šírení, bolo podľa Štátnej bezpečnosti (ŠtB) - protištátnou činnosťou, za čo mohli byť občania prenasledovaní, súdení aj väznení.
Časopis NaS prinášal informácie o živote cirkví a spoločnosti, ktoré neboli dostupné v informačných zdrojoch komunistických médií. Na Slovensku samizdatové časopisy a knihy zohrali významnú úlohu v boji za slobodu slova. Múzeum obetí komunizmu, ktorého súčasťou je Samizdatová knižnica Rudolfa Fibyho, má rozsiahlu zbierku samizdatových časopisov, ktoré vychádzali ilegálne a veľkú zbierku exilovej literatúry, ktorá sa na Slovensko pašovala zo zahraničia.
V piatok 8. apríla o 13.00 hod. sa v priestoroch Múzea obetí komunizmu (Moyzesova 24, Košice) uskutoční spoločná diskusia zástupcov Poľského časopisu Tygodnik Solidarność - jeho šéfredaktor Michal Ossowski a Mateusz Kosiński – autor scenára výstavy a redaktor TS.
Slovenskú stranu zastupuje za samizdatový časopis Náboženstvo a súčasnosť František Mikloško, bývalý šéfredaktor NaS a Ján Šimulčík (OZ samizdat.sk), historik.
Moderovať bude – Peter Jašek z ÚPN.
Pavol Hric
Múzeum obetí komunizmu
Mok.sk, office@mok.sk, youtube a FB – kanál Múzea obetí komunizmu
APEX, a.s., Moyzesova 24, 04 001 Košice