7. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Polícia zadržala Štefana Agha | Aktuality.sk
Rozhodnutie Mestského súdu v Prahe o vzatí Štefana Agha do predbežnej väzby nadobudlo 5. apríla právoplatnosť. TASR to potvrdil hovorca pražského mestského súdu Adam Wenig.
Agha vzali do predbežnej väzby na základe európskeho zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Zadržaný nesúhlasil s vydaním na Slovensko. Súd bude rozhodovať o jeho vydaní na Slovensko na základe návrhu štátneho zástupcu.
Česká polícia Agha zadržala 30. marca v Prahe. Dôvodom je skutočnosť, že nenastúpil do výkonu trestu. ŠTS ho vlani právoplatne odsúdil v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.


France summons Russian envoy over 'obscene' Bucha tweet
Francúzska vláda si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca v Paríži po tom, čo jeho ambasáda zverejnila na Twitteri fotografiu s tvrdením, že snímka zachytáva "filmový pľac" Ukrajincov, kde hrajú zavraždených civilistov v meste Buča.
"Rozhodol som zareagovať na odporné a provokačné vyjadrenia ruskej ambasády vo Francúzsku týkajúce sa zverstiev v Buči a predvolal som si ruského veľvyslanca," napísal v tweete francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.
Drastické zábery z Buče, mesta neďaleko Kyjeva, pobúrili a rozhnevali svet, pripomína tlačová agentúra AFP.
Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že minulý víkend bolo po stiahnutí ruských síl z oblasti Kyjeva objavených v Buči a ďalších okolitých mestách mnoho tiel civilistov, z ktorých niektorí mali ruky zviazané za chrbtom.
Mučivé zábery označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za "vojnové zločiny".

Copyright  © TASR 2022

 

 Google News Showcase



Spoločnosť Google spúšťa na Slovensku svoj produkt a licenčný program pre spravodajstvo pod názvom výber Správ Google (Google News Showcase). Slovensko je len treťou krajinou v regióne strednej a východnej Európy a deviatou krajinou v Európe, kde spoločnosť uviedla tento produkt na trh. Ako spoločnosť vo štvrtok informovala, uzavrela zmluvy so šiestimi slovenskými vydavateľstvami, ktorým bude pravidelne platiť licenčné poplatky za obsah, ktorý dodajú službe Správy Google.
Pri spustení tohto produktu Google spolupracoval so šiestimi vydavateľmi na Slovensku, ide o mediálne domy C.E.N., FPD Media, SITA, N Press, Petit Press a Zoznam a ich tituly TA3.com, Cas.sk, Webnoviny.sk, DennikN.sk, SME.sk a Topky.sk. Táto služba tiež umožní čitateľom prístup k niektorým plateným článkom na webových stránkach vybraných spolupracujúcich médií, čím sa vydavateľom otvoria ďalšie možnosti, ako osloviť nové publikum a potenciálnych predplatiteľov. Spravodajské panely výberu Správ Google sa používateľom začínajú zobrazovať postupne v priebehu štvrtka.
Výber Správ Google poskytuje médiám väčšiu kontrolu nad tým, ako sú ich správy prezentované na platformách Google, ale aj možnosť presmerovať čitateľov na texty článkov v plnom znení na svojich stránkach. Okrem príjmov, ktoré vydavatelia získajú vďaka rozšíreniu svojich správ na nové publikum, budú od spoločnosti Google dostávať aj pravidelné licenčné poplatky. Čitatelia zase dostanú možnosť prečítať si od vybraných vydavateľov bezplatne aj určitý počet článkov, ktoré sú bežne spoplatnené. Vydavatelia tak majú možnosť povzbudiť týchto čitateľov, aby sa stali predplatiteľmi.
„Informačná a tlačová agentúra SITA je na trhu 25 rokov a spravodajský portál Webnoviny.sk 17 rokov. Sme radi, že ako jedna z najdlhšie etablovaných mediálnych spoločností na Slovensku sa zapájame do tohto projektu Googlu medzi prvými a môžeme aj týmto smerom rozvíjať naše novinárske, analytické a digitálne zručnosti,“ povedal Samuel Schlarmann, digital media director spoločnosti SITA a dodáva: „Google News Showcase vnímame ako príležitosť priblížiť našu prácu novým čitateľom, a zároveň pevne veríme, že obohatíme platformu Google o kvalitný obsah.“
Od spustenia programu Google News Showcase v roku 2020 sa jeho súčasťou stalo viac ako 1 200 spravodajských titulov z celého sveta. Produkt sa už používa v 15 krajinách, vrátane Českej republiky, Austrálie, Kanady, Írska, Poľska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva, pričom v zahraničí ho využívajú médiá ako britské Financial Times a The Telegraph či nemecké FAZ a Der Spiegel.
Výber Správ Google je najnovšou investíciou v rámci dlhodobého záväzku spoločnosti podporovať spravodajský sektor. Od roku 2015 investovala spoločnosť na Slovensku v rámci Inovačného fondu Digital News Initiative viac ako 1,5 milióna eur do podpory 6 inovatívnych projektov rôznych médií. Počas pandémie finančne podporila 12 slovenských redakcií zameriavajúcich sa prevažne na regionálne a komunitné spravodajstvo. Od roku 2015 tiež vyškolila viac ako tristo slovenských novinárov a mediálnych pracovníkov v používaní pokročilých digitálnych nástrojov v spravodajstve a v overovaní faktov. Prostredníctvom svojich služieb a zároveň priameho financovania je Google jedným z najväčších svetových podporovateľov spravodajstva.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.