3. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hovorkyňa Bieleho domu mala pozitívny test na koronavírus - Svet SME
 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová plánuje túto pozíciu opustiť a začať pracovať pre televíziu MSNBC. TASR o tom informuje na základe správ zverejnených na webových stránkach staníc CNN, CNBC a spravodajského portálu Axios. Tie sa odvolávajú na zdroje oboznámené so situáciou.
Psakiová by mala z Bieleho domu odísť v máji a komunikuje s MSNBC s cieľom pripojiť sa k tejto televíznej sieti, píše Axios.
Psakiová na žiadosť CNBC o vyjadrenie bezprostredne nereagovala. Predstaviteľ Bieleho domu prostredníctvom elektronickej pošty oznámil, že Biely dom nemôže potvrdiť žiadne skutočnosti o Psakiovej plánovanom pôsobení a úvahách o budúcich plánoch.

Ruské ministerstvo spravodlivosti chce zakázať organizáciu Za ľudské práva  | Aktuality.sk

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ďalších osem osobností z ruských médií.
Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zo série krokov podnikaných ruskými úradmi na potlačenie kritikov politiky Kremľa.
Zoznam, ktorý zverejnilo ministerstvo spravodlivosti v noci na sobotu, zahŕňa Jelizavetu Osetinskú, bývalú šéfredaktorku niekoľkých ruských ekonomických periodík, ktoré okrem iného zverejňovali aj informácie o obchodných záujmoch ľudí blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
Osetinská svojho času spoluzakladala periodikum The Bell. Do zoznamu zahraničných agentov bola najnovšie zaradená aj jeho šéfredaktorka Irina Malkovová.
Na zozname sa ocitli i Marija Borzunovová, reportérka nezávislého TV kanála Dožď, spisovateľ a videobloger Jevgenij Ponasenkov, známy vtipnými poznámkami namierenými proti vláde a diskusnými reláciami na štátnych televíznych kanáloch, či korešpondentka spravodajského webu Mediazona Alla Konstantinovová a dagestanský novinár Murad Muradov.
Do zoznamu zahraničných agentov pribudli aj mená poslanca z Komijskej republiky, právnika Viktora Vorobiova, a Anna Golubevovej, ktorá vedie organizáciu na podporu komunity LGBT+.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.
Ruské ministerstvo spravodlivosti koncom marca uznalo za zahraničného agenta aj nemeckú televíznu a rozhlasovú spoločnosť Deutsche Welle.
V súčasnosti je v registri zahraničných agentov tohto rezortu 127 osôb a organizácií.

Copyright © TASR 2022

 


Will Smith vyfackal moderátora v priamom prenose: Mal ho v zuboch už  dlhšie! Herca sa zastali známe tváre | Nový Čas
Americký herec Will Smith v piatok večer miestneho času oznámil, že sa vzdáva svojho členstva v Akadémii filmových umení a vied (AMPAS). K takémuto kroku sa herec odhodlal pre facku, ktorú vylepil uplynulú nedeľu počas slávnostného odovzdávania Oscarov komikovi a moderátorovi Chrisovi Rockovi za to, že žartoval o vzhľade jeho manželky. Informovala o tom stanica CNN.
"Vzdávam sa členstva v Akadémii filmových umení a vied a akceptujem akékoľvek ďalšie dôsledky (svojho činu), ktoré správna rada (tejto inštitúcie) uzná za vhodné," uviedol Smith vo vyhlásení, ktoré jeho agent poskytol CNN. "Zmena si vyžaduje čas a ja som odhodlaný popracovať na tom, aby som zaistil, že už nikdy nedovolím, aby násilie predstihlo (môj) rozum," dodal herec.
AMPAS len v stredu oznámila, že proti Smithovi začala v súvislosti s incidentom "disciplinárne konanie".
Predseda AMPAS David Rubin v piatok potvrdil, že organizácia prijala Smithovu "okamžitú rezignáciu" na členstvo. Dodal však, že Akadémia bude aj naďalej pokračovať v "disciplinárnom konaní proti pánovi Smithovi za jeho porušenie noriem správania" tejto inštitúcie.
CNN pripomína, že výsledkom disciplinárneho konania AMPAS by mohlo byť práve vylúčenie či pozastavenie členstva Smithovi, ktorého sa však teraz sám zriekol. Akadémia mu ale môže udeliť aj ďalšie postihy, na ktoré ju oprávňujú predpisy a stanové normy správania.
Smith vo svojom piatkovom vyhlásení označil svoje správanie na oscarovom večeri za "šokujúce, bolestivé a neospravedlniteľné".
"Zoznam tých, ktorým som ublížil je dlhý a zahŕňa Chrisa, jeho rodinu, mnohých mojich drahých priateľov a blízkych, ako aj všetkých divákov (pri obrazovkách) na celom svete. Zradil som dôveru Akadémie. Iných nominovaných a víťazov som pripravil o ich príležitosť oslavovať a byť oslavovanými za ich vynikajúcu prácu," uviedol herec. Dodal, že chce "aby sa pozornosť opäť vrátila tým, ktorí si ju zaslúžia za svoje úspechy" a aj preto sa vzdáva svojho členstva v Akadémii, ktorá zastrešuje hercov, filmových režisérov či producentov.
CNN označila piatkové vyhlásenie za dosiaľ "najkajúcnejšie" vyjadrenie Smitha v súvislosti s incidentom na Oscaroch.
Herec sa za svoje správanie Akadémii ospravedlnil ešte počas oscarového galavečera, a to počas ďakovnej reči, ktorú predniesol, keď získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon (za film Kráľ Richard), čo bolo približne 40 minút po predmetnej facke.
Samotnému Rockovi sa však ospravedlnil až o deň neskôr. "Chcel by som sa ti verejne ospravedlniť, Chris. Správal som sa nevhodne a mýlil som sa. Hanbím sa, pričom moje činy nenaznačovali, akým mužom chcem byť," napísal Smith v pondelok večer na Instagrame.
K celému incidentu došlo po tom, ako Rock v moderátorskom vstupe prirovnal Smithovu manželku Jadu Pinkettovú-Smithovú k filmovej postave "G.I. Jane", vojačke s vyholenou hlavou. Smithova manželka však trpí alopéciou, autoimunitnou chorobou spôsobujúcou vypadávanie vlasov. Informácia o jej zdravotnom stave síce na Oscaroch nezaznela, no Smitha žart pohoršil a priamo počas výstupu moderátora vyšiel na pódium, dal mu facku a odkázal, aby "si meno jeho ženy nebral do úst" a pridal aj vulgarizmus.

42 českých a slovenských webů, které šíří ruské lži - Echo24.cz
Ruská propaganda sa v ostatnom čase čoraz viac zameriava na španielsky hovoriace krajiny v Latinskej Amerike. Moskva sa snaží šíriť lži na sociálnych sieťach ohľadne vojny na Ukrajine v štátoch, ktoré dlhodobo nedôverujú Spojeným štátom.
Kroky Ruska v španielsky hovoriacich krajinách pravdepodobne zafungovali, pretože ruská verzia kanála RT je momentálne treťou najzdieľanejšou stránkou na Twitteri, ktorá ponúka informácie o ruskej invázii v španielskom jazyku.
Medzi klasické ruské tvrdenia a ospravedlnenia vojny na Ukrajine patria obvinenia, že invázia bola nevyhnutná na konfrontáciu s neonacistami, alebo že USA tajne podporovali výskum biologického boja na Ukrajine. Tento typ dezinformácií nebol podložený žiadnymi dôkazmi.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.