8. 11. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Politológ Christian Rauh z berlínskeho centra sociálneho výskumu (WZB) potvrdil dlhoročnú reputáciu Európskej komisie (EK) o ťažko zrozumiteľnej komunikácii a používaní zložitého žargónu. Informuje o tom web Politico.

Rauh, ktorý pre svoju štúdiu analyzoval 45-tisíc tlačových správ Komisie, konštatuje, že sú komplikované aj v porovnaní s inými vládami. To však podľa neho nekomplikuje život len novinárom, ale predstavuje to aj politický problém. Nezrozumiteľná komunikácia totiž necháva množstvo priestoru pre euroskeptikov a miestnych politikov, ktorí chcú za všetko viniť Brusel, aby prišli s vlastnými prekladmi.

„Technokratická komunikácia tak príliš jednoducho nahráva do karát tým, ktorí chcú vytvárať obraz bruselskej elity, ktorá je odtrhnutá od európskych občanov,“ píše Rauh v Journal of European Integration.

Rauh analyzoval dáta z 35 rokov tlačových správ Komisie v anglickom jazyku, pričom sledoval faktory ako sú komplikovanosť gramatiky a žargón.

Pre porovnanie sa tiež pozrel na noviny, politologické abstrakty a komunikáciu britskej a írskej vlády. I keď nie je prekvapením, že Komisia bola technickejšia ako bulvár, národné vlády sa tiež prezentovali prístupnejším jazykom a používaním bežných slov, čím podľa Politica eliminovali vysvetlenie, že Komisia musí znieť zvláštne, pretože sa zaoberá technickými záležitosťami vlády.

Z pohľadu toho, ako ľahko sa texty čítajú, skončili horšie ako Komisia len politologické materiály, no pokiaľ ide o používanie žargónu, predbehli autori správ Komisie dokonca aj akademikov.

https://www.politico.eu/article/european-commission-data-jargon-incomprehensible/

Zdroj: SITA  

 Jimmy Kimmel to host 2023 Oscars: 'Either a great honor or a trap'



Americký televízny moderátor, komik a herec Jimmy Kimmel bude v roku 2023 uvádzať slávnostné udeľovanie filmových cien Academy Awards, známych ako Oscary. Oznámila to v pondelok Akadémia filmových umení a vied (AMPAS). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.
Kimmel (54) toto podujatie moderoval už v rokoch 2017 a 2018 a za konferenciera Oscarov bol znova vybraný v čase, keď sa tento program snaží získať späť svoju popularitu.
Oscary bojujú s katastrofálnym poklesom sledovanosti; v roku 2021 zaznamenali najhoršiu televíznu sledovanosť v histórii - 10,4 milióna divákov, a hoci sa nasledujúci rok zlepšila o 58 percent, stále to bolo iba 15,4 milióna divákov. Išlo o prvý plnohodnotný ceremoniál po covidovej pandémii.
"Byť po tretí raz pozvaný na udeľovanie Oscarov je buď veľká česť alebo pasca. V každom prípade som Akadémii vďačný za to, že ma tak rýchlo oslovila po tom, ako všetci dobrí kandidáti na túto úlohu povedali nie," uviedol Kimmel, ktorý na televíznej stanici ABC moderuje a produkuje svoju talkshow Jimmy Kimmel Live!
AMPAS v tomto roku najala tri hlavné konferencierky - Amy Schumerovú, Wandu Sykesovú a Reginu Hallovú, zatiaľ čo v predchádzajúcich troch rokoch (2019-2021) udeľovanie Oscarov nemalo žiadneho oficiálneho moderátora, pripomína The Guardian.
V poradí 95. ročník udeľovania Oscarov sa uskutoční v nedeľu 12. marca 2023 v divadle Dolby Theatre v Los Angeles. Priamy prenos ceremónie sprostredkuje vyše 200 krajinám TV stanica ABC.

 Elon Musk plans to 'vote Republican' and warns of political attacks on him  | Elon Musk | The Guardian

Miliardár Elon Musk na Twitteri vyzval amerických voličov, aby v utorkových doplňovacích voľbách do Kongresu podporili republikánov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Zdieľaná moc obmedzuje najhoršie excesy oboch strán, preto odporúčam hlasovať za republikánsky Kongres, keďže prezident je demokrat," napísal Musk na Twitteri pre takmer 115 miliónov sledovateľov. "Tvrdí demokrati alebo republikáni nikdy nevolia druhú stranu, takže nezávislí voliči sú tí, ktorí v skutočnosti rozhodujú o tom, kto bude vládnuť!" napísal v ďalšom tvíte.
Miliardár koncom októbra prevzal kontrolu nad vplyvnou sociálnou sieťou, čo vyvolalo obavy zo zachovania jej politickej neutrality. Musk už naznačil, že plánuje zrušiť zákaz pre bývalého prezidenta Donalda Trumpa, aj keď nie pred utorkovými voľbami. Exprezident si zákaz vyslúžil za údajné podnecovanie minuloročného útoku na Kapitol, keď sa násilný dav snažil zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020.
Muskovo veľké prepúšťanie v Twitteri tiež posilnilo obavy, že sociálnu sieť teraz zaplavia nenávistné prejavy a dezinformácie, čo viedlo niektorých inzerentov k stiahnutiu svojich reklám.


Zdroj: TASR