8. 11. 2022

Zomrela Márie Poledňáková

Zomrela Márie Poledňáková

 

image.pmgstatic.com/files/images/creator/photos/16...

Režisérka Márie Poledňáková, ktorej film S tebou ma baví svet zvolili diváci v ankete českou komédiou storočia, zomrela vo veku 81 rokov.

Nosila prezývku kráľovná romantických komédií. Po štúdiách Akadémie múzických umení pracovala počas 80. rokov vo Filmovom štúdiu Barrandov, točila aj pre televíziu, kde v roku 1973 debutovala životopisnou drámou Otvorený kruh. 

Prielom však prišiel až potom, keď zvolila autorský pohľad a ľahší žáner. V rozmedzí rokov 1977-8 natočila televízna komédia s Tomášom Holým v detskej úlohe Ako vytrhnúť veľrybo stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne, v roku 1982 filmovú legendu o oteckoch a deťoch na horách S tebou ma baví svet. Počas 80. rokov podpísala ešte barrandovské filmy Skrotenie zlého muža a Dvoch ľudí v ZOO, často sa reprízuje aj jej televízny príbeh Kotva pri prievoze. 

Na začiatku 90. rokov stála pri zrode televízie Premiéra, z ktorej sa neskôr stala Prima. 

 K vlastnej tvorbe sa vrátila až v novom miléniu – opäť komédiami. Po snímke Ako sa krotí krokodíly nasledovali úsmevné romance Líbáš ako Boh, ktorú v kine videlo okolo 900 tisíc ľudí, av roku 2012 Líbáš ako diabol. Tým sa profesná dráha režisérky uzavrela. „Tretí diel už nebude. Končím,“ povedala vtedy.

 
Zdroj: Idnes.cz