10. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Watch: Biden says Elon Musk's relationships with foreign countries are  'worth being looked at' | CNN Business


Americký prezident Joe Biden si myslí, že „by stálo za to pozrieť sa“ na vzťahy miliardára Elona Muska s cudzími krajinami. Reagoval tak na novinársku otázku, či si myslí, že Musk predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť a či by bolo potrebné vyšetriť skutočnosť, že mu s kúpou Twitteru pomohli Saudi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Myslíte si, že Elon Musk je ohrozením národnej bezpečnosti Spojených štátov a mali by Spojené štáty, s nástrojmi, ktoré máte k dispozícii, vyšetriť jeho spoločnú akvizíciu Twitteru so zahraničnými vládami, medzi ktorými sú aj Saudi?,“ spýtal sa v stredu reportér v Bielom dome Bidena. „Spolupráca a/alebo technické vzťahy Elona Muska s inými krajinami sú hodné preskúmania,“ reagoval Biden s tým, že nenaznačuje, že by Musk robil niečo nevhodné, len konštatuje, že „by stálo za to pozrieť sa“ na to.

Musk po dlhotrvajúcom spore dokončil prevzatie Twitteru za 44 miliárd dolárov, pričom akvizíciu financoval v spolupráci so skupinou zahraničných investorov. Druhým najväčším investorom v spoločnosti je pritom saudskoarabský princ Al-Valíd bin Talál a jeho Kingdom Holding Company.

Na okamžité vyšetrenie vplyvu saudského podielu v Twitteri na národnú bezpečnosť vyzval demokratický senátor Chris Murphy, ktorého podľa jeho slov „znepokojuje potenciálny vplyv vlády Saudskej Arábie v súvislosti s kritickou úlohou, ktorú Twitter zohráva vo verejnej komunikácii.

Musk sa v ostatnom čase viackrát zaplietol do problematických tém, keď sa vyjadroval k Ukrajine alebo Taiwanu.

Minulý mesiac odmietol obvinenie, že sa pred zverejnením svojej ankety o „mierovom pláne“ na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý sa prikláňal skôr k ruským záujmom, zhováral s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Šéf spoločnosti Eurasia Group Ian Bremmer pritom povedal, že mu o rozhovore s Putinom hovoril sám Musk. Ten však neskôr tvrdil, že sa s Putinom zhováral len raz, pred asi 18 mesiacmi a témou ich rozhovoru vraj bol vesmír.

V rozhovore pre Financial Times sa zas Musk vyjadril k veľmi citlivej otázke čínskych vzťahov s Taiwanom, keď povedal, že Taiwan by sa mal podľa neho stať špeciálnou administratívnou zónou Číny. Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch ho za tento názor pochválil, no jeho taiwanský náprotivok konštatoval, že sloboda „nie je na predaj“.


Best deals on Meta products - Klarna US




Materská firma sociálnej siete Facebook prepustí 11-tisíc zamestnancov, teda asi 13 %. Dôvodom sú klesajúce príjmy a tiež širšie problémy technologického odvetvia, oznámil v stredu v liste zamestnancom výkonný riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg.

Krok prišiel len týždeň po rozsiahlom prepúšťaní v Twitteri, ktoré ohlásil jeho nový majiteľ Elon Musk. Prepúšťali pritom aj ďalšie technologické spoločnosti, ktoré počas pandémie rýchlo naberali ľudí.

Meta, podobne ako ďalšie spoločnosti vlastniace sociálne médiá, zaznamenala finančný rast počas pandemických lockdownov, keď bolo viac ľudí doma a trávili čas pri telefónoch a počítačoch, no keď sa lockdowny skončili a ľudia začali zas chodiť von, rast príjmov začal ochabovať.

K problémom spoločnosti Meta podľa agentúry AP prispeli spomalenie ekonomiky i pochmúrny výhľad pre online reklamu, ktorá bola dosiaľ najväčším zdrojom jej príjmov. V lete Meta informovala o prvom medzikvartálnom oslabení príjmov od svojho vzniku, pričom za tri mesiace do záveru septembra jej príjmy klesli opäť.

Niektoré problémy spoločnosti sa pritom týkajú konkrétne jej a ďalšie súvisia so širšími ekonomickými a technologickými silami.

Meta znepokojila investorov, keď sa rozhodla ročne naliať viac ako 10 miliárd dolárov do svojho „metaversa“. Okrem toho sa spoločnosť, rovnako ako inzerenti, pripravuje na možnú recesiu. Ďalším problémom je ochrana súkromia, ktorá platformám ako sú Facebook alebo Instagram čoraz viac komplikuje sledovanie ľudí bez ich súhlasu a cielenie reklám na nich. Rastie tiež konkurencia zo strany TikToku, kam sa presúvajú mladší používatelia miesto Instagramu, ktorý vlastní Meta.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.