5. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Český právnik Vladimír Zavadil dostal v disciplinárnom konaní pokutu 850.000 korún za to, že pri voľbe prezidenta republiky zadal inzerát proti Karlovi Schwarzenbergovi. Pokutu uložila Zavadilovi Česká advokátska komora, ktorá inzerát označila za neetický, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.
"Inzerát, ktorý si obvinený advokát zadal pred druhým kolom prezidentských volieb, sme uznali za neetický v advokátskom, ako aj v celospoločenskom kontexte," uviedla hovorkyňa komory Iva Chaloupková.
Advokát sa síce snažil obhajovať tým, že inzerát zadal ako súkromná osoba, a nie ako advokát, čo však podľa komory nie je rozhodujúce. Zavadil si zatiaľ nechal čas na rozhodovanie, či sa proti rozhodnutiu odvolá.
Právnici boli pri posudzovaní konania svojho kolegu veľmi prísni. Uložili mu maximálnu možnú pokutu. "Doposiaľ taká vysoká pokuta uložená nebola," poznamenala pre webové vydanie denníka Mladá fronta DNES Chaloupková. Tvrdším trestom by bolo len pozastavenie činnosti advokáta alebo priamo vylúčenie z komory.
Hanlivý inzerát vyšiel v prvý deň druhého kola prezidentskej voľby v denníku Blesk. Dominoval mu titulok "Nevoľte Karla Schwarzenberga" a inzerát bol doplnený niekoľkými zavádzajúcimi informáciami. Schwarzenberg kvôli lživosti inzerátu podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "Je to svinstvo, keď sa klame," povedal k tomu v januári.
Zavadil bol pred rokom 1989 dôstojníkom ŠtB, po revolúcii pôsobil v niekoľkých advokátskych kanceláriách, okrem iných aj s Miroslavom Janstom, bývalou sivou eminenciou ČSSD. Jansta sa však od Zavadila aj inzerátu dištancoval, dodáva iDNES.cz.


Americký viceprezident Joe Biden dnes uviedol, že Spojené štáty a Čína majú "hlboké nezhody" ohľadom zaobchádzania s americkými novinármi pôsobiacimi v Číne. Agentúra Reuters uviedla, že Biden je doteraz najvyšším predstaviteľom americkej administratívy, ktorý sa vyjadril k slobode tlače v Číne.
Bidenovo vyhlásenie prišlo len dva dni po tom, ako Británia adresovala čínskym úradom protest za vykázanie novinára agentúry Bloomberg z podujatia, na ktorom sa zúčastňoval čínsky premiér a jeho britský hosť, premiér David Cameron. Novinár bol súčasťou Cameronovho novinárskeho sprievodu.
V príhovore k americkým predstaviteľom dnes Biden uviedol, že "inováciám sa bude dariť, ak ľudia budú môcť slobodne dýchať, hovoriť, spochybniť zaužívané, ak noviny budú môcť napísať pravdu bez obavy z následkov". priznal, že USA majú s Čína mnoho nezhôd, ale vyjadril presvedčenie, že Čína sa stane silnejšou, stabilnejšou a inovatívnejšou, ak bude rešpektovať univerzálne ľudské práva. Bidenov komentár svedčí podľa agentúry Reuters o znepokojení Washingtonu nad silnejúcim úsilím Číny obmedziť činnosť zahraničných spravodajských tímov a médií.
Čínske úrady napríklad nepredĺžili na viac ako rok vízum novinárom z denníkov New York Times Co a Bloomberg News po tom, ako zverejnili príbehy o bohatstve rodinných príslušníkov bývalého čínskeho premiéra Wen Ťia-paa a prezidenta Si Ťin-pchinga. V novembri čínska vláda odmietla vízum americkému novinárovi Paulovi Mooneymu, ktorý dostal ponuku na prácu v Číne od mediálnej korporácie Thomson Reuters.
Zahraniční novinári, ktorí pracujú v Číne, čelia mnohým problémom, vrátane nedostatočného prístupu k vyšším úradníkom, obťažovania a dokonca aj násilia, keď pokrývajú z politického hľadiska háklivé udalosti, akými sú napríklad protivládne protesty. Čína však všetku kritiku odmieta a tvrdí, že zahraničné médiá sa v Číne tešia rozsiahlym slobodám, úrady voči nim postupujú v súlade so zákonom a vytvorili im adekvátne podmienky na život i prácu.

Copyright © TASR 2013