2. 12. 2013

Zomrel Martin Sharp

Zomrel Martin Sharp


Jeden z najvýznamnejších austrálskych umelcov - maliar, karikaturista, textár a filmár Martin Sharp, zomrel v nedeľu večer po dlhom boji s emfyzémom (rozdutie pľúc) vo veku 71 rokov. Potvrdil to jeho priateľ Garry Shead, informoval dnes na internete denník Sydney Morning Herald.
Sharp sa preslávil v 60. rokoch ako výtvarník a hlavný prispievateľ do satirického časopisu Oz. Súdom v Sydney bol odsúdený za obscénnosť, ale proti tomuto verdiktu sa úspešne odvolal. Keď sa redakcia časopisu Oz v roku 1967 presťahovala do Londýna, Sharp tam odišiel tiež a krátko nato sa začal venovať návrhom obalov albumov a psychedelických koncertných plagátov rockových skupín a interpretov.
Spolupracoval napríklad s Jimim Hendrixom, Bobom Dylanom či Donovanom. Vďaka jeho priateľstvu s gitaristom Ericom Claptonom vznikol obal album Disraeli Gears (1967) skupiny Cream a Sharp je i spoluautorom textu jednej z najslávnejších piesní tejto kapely Tales of Brave Ulysses.
Svoj význam pre austrálske umenie upevnil Sharp založením Žltého domu (Yellow House) na sydneyskom predmestí Potts Point, kde sa stretávali umelci a ktorý ovplyvnil ich jednu celú generáciu.
Riaditeľ Galérie výtvarného umenia štátu Nový Južný Wales Wayne Tunnicliffe povedal, že Austrália stratila jedného zo svojich najzaujímavejších umelcov a svoj jedinečný hlas. Táto galéria vlastní rad Sharpových diel z konca 60. a zo 70. rokov.
Sharp bol v roku 2012 finalistom Archibaldovej ceny udeľovanej portrétistom v Austrálii od roku 1921.

Copyright © TASR 2013