1. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vietnamské úrady zintenzívnili boj proti internetovému disentu prostredníctvom nového nariadenia, ktoré ukladá pokutu vo výške v prepočte niekoľkých tisícov dolárov za kritiku vlády na sociálnej sieti Facebook. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Japan Times.
      Legislatíva, ktorá vstúpi do platnosti v januári, tak ešte viac zúži priestor na slobodné vyjadrovanie svojich názorov obyvateľov krajiny, označovanej medzinárodnou neziskovou organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF) za "nepriateľa internetu".
      "Pokuta do výšky 4760 dolárov sa bude vzťahovať na každého, kto sa pokúsi o negatívnu propagandu Vietnamskej socialistickej republiky," píše sa v dekréte č. 174. Do novej legislatívy spadá podkopávanie národnej jednoty, "prekrúcanie dejinných faktov" a písanie komentárov na Facebooku, ktoré "poškodzujú štát".
      Kritika vlády je vo Vietname trestným činom, za ktorý hrozí pobyt za mrežami na základe neurčito formulovaných zákonov o národnej bezpečnosti, ostro odsudzovaných ľudskoprávnymi skupinami. Nové nariadenie sa týka individuálnych užívateľov Facebooku, ako aj organizácií, pričom jednotlivci budú čeliť nižším pokutám.
      Facebook, ktorý sa vo Vietname teší záujmu približne 22 miliónov aktívnych užívateľov, je najpoužívanejšou webovou stránkou svojho druhu v krajine, a to napriek tomu, že býva pravidelne blokovaná. Vláda zakazuje všetky súkromné médiá.


Copyright © TASR 2013