10. 5. 2018

Art Film Fest News


Art Film Fest News

Filmový festival Art Film fest ponúkne aj tento rok nové nezávislé snímky. Návštevníci a návštevníčky podujatia sa môžu tešiť na filmy ponúkajúce pohľad do zákulisia politického života, osobné drámy či príbehy na hraniciach reality a fantázie, ktoré obsiahne sekcia Láska a anarchia. "Všetky filmy tejto sekcie boli premiérované minulý rok a všetky nejakým spôsobom vybočujú zo stredného prúdu. Sú inovatívne a experimentujú buď s možnosťami rozprávania príbehu, alebo s formálnymi riešeniami,“ vyjadril sa o tohtoročnom programe sekcie filmový teoretik a jej zostavovateľ Martin Ciel.
Priaznivci filmu si môžu pozrieť napríklad triler Tichá hmla (2017) od čínskeho režiséra Zhanga Miaoyana, ktorý sa odohráva v provinčnom meste, kde surový násilník prepadáva ženy a dievčatá. Prípadom sa zaoberajú skorumpovaní detektívi, ktorí chcú mať rýchly výsledok aj za cenu potrestania nesprávnych ľudí. V dráme Pororoca (2017), za ktorou stojí rumunský filmár Constantin Popescu, zase môžu sledovať príbeh zúfalého otca pátrajúceho po svojej dcére.
Súčasťou programu sekcie je aj juhokórejská dráma Tráva (2018) režiséra Hong Sang-sooa. Snímka sleduje mladú ženu, ktorá denne sedí v kaviarni a zaznamenáva si príbehy a pocity ďalších návštevníkov. Možno si ich však vytvára sama a je tvorcom danej reality. Všetko však môže byť úplne inak.
Dojímavý príbeh matky s dcérou, ktoré sa po presťahovaní do nového mesta potýkajú s nepochopením okolia, prinesie dráma Vankúšik na ihly (2017) od britskej filmárky Deborah Haywood. Hlavné hrdinky si v ňom vytvárajú fantazijný vesmír plný mačiatok, na boj so skutočným svetom ale zrejme nestačí.
Politike sa budú venovať snímka Chibula (2017) gruzínskeho režiséra Georgija Ovašviliho a Stretnutie (2017) argentínskeho filmára Santiaga Mitrea. Prvá spomínaná dráma odohrávajúca sa v roku 1993 sa zaoberá záhadnou smrťou prvého demokraticky zvoleného gruzínskeho prezidenta Zviada Gamsachurdiu. Druhá zase divákom priblíži summit juhoamerických prezidentov vo vysokohorskom hoteli, ktorých rokovania sa zakrátko zmenia na politické hry.
Dokumentárnu tvorbu v sekcii zastúpia snímky Pevnosť bláznov (2017) alžírskej filmárky Narimane Mari, ktorá predstaví fungovanie vojenskej školy Cudzineckej légie v Alžírsku v kontraste so životom bežných Alžírčanov, a Bez rozlúčky (2017) Francúza Christophea Agoua. Jeho dokument vznikal takmer 13 rokov a zaznamenáva život v odľahlom prostredí južného Francúzska, pričom ponúka portrét tamojších starých obyvateľov či konflikty prírody so spoločnosťou aj tradície s modernitou.
Láska a anarchia je jednou z takmer dvadsiatich sekcií, ktoré Art Film Fest ponúkne. Medzi ne patrí napríklad aj špeciálna sekcia 100 rokov vzájomnosti (100 SK/CZ), ktorú zostavila historička Eva Filová. Diváci a diváčky v nej budú mať možnosť vidieť vybrané snímky, ktoré pripomenú kľúčové osobnosti aj výrazné udalosti v histórii oboch krajín. Sekcia ponúkne filmy Milan Rastislav Štefánik (1935) Jana Svitáka, TGM Osloboditeľ (1990) režisérky Věry Chytilovej, ktorý premietnu spolu s Kinožurnálom č. 20/1990: Znovuzrodenie Štefánika (r. Vladimír Mináč 1990), Dubček (2018) od Laca Halamu, Občan Havel (2007) Pavla Kouteckého, Okupácia 1968 (2018) režisérskeho kolektívu Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev a v produkcii slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa, Čas, ktorý žijeme (1968) od režisérov Ivana Húšťavu, Vlada Kubenka, Ladislava Kudelku, Otakara Kriváneka a Jaroslava Pograna a dokument Leopoldovská pevnosť (1968) od spomínaného Kudelku.
Aktuálny 26. ročník Art Film Festu sa bude konať od 15. do 23. júna v Košiciach a svojim návštevníkom a návštevníčkam ponúkne takmer 200 filmov a rôzne sprievodné podujatia.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané