11. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Súd v Moskve v piatok rozhodol, že páchateľ útoku na moderátorku rozhlasovej stanice Echo Moskvy Taťjanu Feľgengauerovú sa musí podrobiť liečeniu. Súd súčasne útočníka Borisa Grica zbavil trestnoprávnej zodpovednosti za tento útok. Sudkyňa svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že páchateľ je osoba s psychickými problémami.
Proti tomuto rozhodnutie je možné odvolať sa do desiatich dní, dodala rozhlasová stanica Echo Moskvy. Gricov obhajca uviedol, že jeho mandant odvolanie nepodá, ale chce súd požiadať, aby sa liečeniu mohol podrobiť v Izraeli.
Feľgengauerová pre svoju domovskú rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla, že s verdiktom súdu je spokojná.
"Dobre, že sa to všetko skončilo. Ďakujem, že ho nepustili (na slobodu). Dôležité je, aby ho vyliečili," povedala. Ocenila, že súdne konanie malo "normálny priebeh", keď "všetci dostali možnosť vyjadriť sa, za čo sa (v Rusku aj) zasadzujeme".
Feľgengauerová priznala, že spočiatku mala pochybnosti, či je Gric psychicky chorým človekom. Mala pocit, že útok nožom na ňu, ktorý sa odohral vlani v októbri v redakcii danej rozhlasovej stanice, bol do detailu naplánovaný. Presvedčili ju však okrem iného aj výpovede príbuzných odsúdeného, podľa ktorých sa Gric často správal neprimerane.
Moderátorka súčasne zdôraznila, že odmieta konšpirácie, že útok na ňu bol súčasťou prenasledovania novinárov v Rusku a že sa stala obeťou putinovského režimu. "Toto sa mohlo stať hocikomu a hocikedy," uviedla Feľgengauerová.
Útok bol spáchaný vlani 23. októbra v budove rozhlasovej stanice Echo Moskvy v ruskom hlavnom meste, kam útočník prenikol. Pri útoku zasiahol nožom novinárkin krk. Krátko nato bol ochrankou zadržaný a odovzdaný polícii.
Zranenú novinárku hospitalizovali vo Vedeckovýskumnom inštitúte N.V. Sklifosofského, kde sa podrobila operácii.
Grica súd vzal do 23. decembra do väzby pre podozrenie z pokusu o vraždu. Svoju vinu pred súdom priznal len čiastočne. Tvrdil pritom, že s Feľgengauerovou mal dlhodobé, päť rokov trvajúce telepatické spojenie.


Podpredseda českej snemovne Tomio Okamura SPD) neuspel s dovolaním v spore vyvolanom použitím prezývky Pitomio v týždenníku Reflex. Dovolanie smerovalo proti rozhodnutiu, na základe ktorého sa síce vydavateľstvo muselo na webe ospravedllniť za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysúdil odškodnenie, navyše justícia pripustila možnosť použiť prezývku Pitomio v rámci oprávnenej kritiky.

Zdroj: CT TXT