12. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvoch tureckých novinárov, ktorí písali pre dnes už nevychádzajúci opozičný denník Zaman, nariadil súd v piatok prepustiť z vyšetrovacej väzby, zatiaľ čo tretiemu zrušil domáce väzenie. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na správu tureckej štátnej tlačovej služby Anadolu.
Najnovší krok nasledoval po tohtotýždňových pojednávaniach v kauze denníka Zaman, ktorý bol napojený na hnutie duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile. Tomu Ankara pripisuje zosnovanie zmareného pokusu o prevrat v Turecku z júla 2016.
Zrušenie domáceho väzenia sa týka známeho novinára Šahina Alpaya (74), ktorý strávil 20 mesiacov v cele, než mu v marci umožnili vrátiť sa do svojho domu. Turecké orgány ho obvinili z členstva v teroristickej skupine a pokusu o zvrhnutie vlády. Ešte v januári ústavný súd uznal, že jeho práva boli porušené.
Celá žaloba voči denníku Zaman sa vzťahuje na vyše 30 osôb, súd sa ňou však zaoberá v niekoľkých samostatných procesoch. Najnovšie pojednávania sa týkali 11 podozrivých vrátane Aliho Bulača a Mehmeta Özdemira, ktorí boli teraz prepustení na slobodu. Vo väzbe naďalej zostávajú štyria podozriví.
Nasledujúce pojednávanie v danom prípade bolo vytýčené na 7. júna.

Copyright ©TASR 2018


Novinárovi, ktorý pomáhal vypracovať rozsiahly dokument o dopingu v ruskom športe, odopreli vstup do tejto krajiny na blížiace sa majstrovstvá sveta vo futbale (14. júna - 15. júla). Upozornila na to nemecká televízna stanica ARD. Tá vo vyhlásení uviedla, že vízum pre jedného z jej regionálnych prispievateľov Haja Seppelta v piatok označili za neplatné. Dôvodom má byť skutočnosť, že spomenutý žurnalista sa v Rusku nachádza na tzv. zozname neželaných osôb. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.
Seppelt a televízia ARD dôsledne skúmali a informovali o dopingových škandáloch v Rusku. Taktiež spolupracovali s informátormi, aby čo najviac pomohli objasniť tamojšie systematické podvádzanie v rôznych športových odvetviach.
Spoločnosť ARD označila toto rozhodnutie za bezprecedentné a dodáva, že voľný prístup zástupcov médií na podujatia ako olympijské hry či MS vo futbale by mali byť samozrejmosťou.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.