10. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Google zastavila na svojich stránkach všetku reklamu spojenú s nadchádzajúcim referendom o interrupciách v Írsku. Podľa stredajšieho oznámenia ide o súčasť krokov na ochranu "volebnej integrity", informovala agentúra AP.
Oznámenie prišlo deň po tom, ako inzeráty platené zo zahraničia zakázal pred írskym referendom aj Facebook, a to v čase celosvetového znepokojenia zo zasahovania do volebných procesov a úlohy internetových inzerátov pri ovplyvňovaní voličov.
Google oznámil, že od štvrtka nebude zobrazovať reklamy súvisiace s referendom, v ktorom budú írski voliči 25. mája hlasovať o tom, či má byť v ich krajine zrušený ústavný zákaz väčšiny interrupcií.
Zákaz propagačných inzerátov spojených s hlasovaním v Írsku sa týka stránok Google i portálu YouTube, ktorý táto spoločnosť vlastní. Spoločnosť Google odmietla spresniť, akých príjmov z reklamy sa svojím rozhodnutím vzdáva.
Úloha internetových inzerátov vo voľbách je predmetom podrobného skúmania po odhalení, že ruské skupiny v snahe ovplyvniť prezidentské voľby v USA z roku 2016 platili za zverejňovanie inzerátov popredným poskytovateľom internetových reklamných služieb, ako sú Google a Facebook. Mnohé z týchto inzerátov boli zamerané na šírenie neistoty, hnevu a nezhôd medzi Američanmi odkazmi o politických témach, píše AP.
V Írsku je zakázané politické sponzorstvo zo zahraničia, príslušný zákon však neuplatňujú na reklamy v sociálnych médiách. K organizáciám, ktoré platili za internetové reklamy počas kampane pred referendom, pritom patrili aj protiinterrupčné skupiny z USA.
Írsky poslanec James Lawless, hovorca opozičnej strany Fianna Fáil pre otázky technológií, opatrenia spoločností Google a Facebook privítal ako "krok správnym smerom". Zdôraznil však, že prichádzajú pomerne neskoro - len dva týždne pred referendom.
Lawless predložil v írskom parlamente návrh zákona, podľa ktorého by všetci inzerenti na internete museli zverejňovať, kto inzeráty publikuje a kto ich sponzoruje. V kampani sa podľa poslanca už objavilo dosť inzerátov zacielených na ľudí s nevyhranenými názormi, ktoré "vždy neboli od toho, od koho sa zdali, že sú".
Zákonná úprava interrupcií v prevažne katolíckom Írsku patrí k najprísnejším v Európe. Umelé prerušenie tehotenstva je v krajine povolené len v prípade ohrozenia života ženy. Niekoľko tisíc žien z Írska cestuje každý rok na interrupcie do susednej Británie.
Voliči sa v referende môžu vyjadriť k otázke, či chcú ponechať v platnosti ústavný zákaz interrupcií, alebo ho zrušiť a poveriť parlament vypracovaním zákonov o interrupcii.

Americké veľvyslanectvo v Izraeli si vo štvrtok zmenilo názov svojho účtu na sociálnej sieti Twitter z "USEmbassyTelAviv" na "USEmbassyJerusalem", ktorý odráža presun tejto ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Operatívna skratka účtu je "@USEmbassyjlm", informovala agentúra AP.
Veľvyslanectvo si ešte musí zmeniť obrázok pozadia účtu, kde stále figuruje fotografia Tel Avivu s morským pobrežím. Ambasáda v tvíte uviedla, že stále hľadá vhodný obrázok Jeruzalema. Slávnostné presunutie ambasády do Jeruzalema je naplánované na pondelok. Takmer všetky ostatné štáty si ponechávajú ambasády v Tel Avive.
Trumpova administratíva týmto krokom plní svoj predvolebný sľub. Washington presunom svojho diplomatického úradu do Jeruzalema ho de facto uznal za hlavné mesto Izraela. Toto rozhodnutie rozhnevalo Palestínčanov, ktorí považujú východný Jeruzalem, obsadený v roku 1967 židovským štátom, za metropolu svojho budúceho štátu.
V pondelok osadili v Jeruzaleme najmenej tri dopravné značky s nápisom "Veľvyslanectvo USA". Nápisy sú v angličtine, hebrejčine a arabčine. Robotníci ich inštalovali v blízkosti budovy amerického konzulátu v južnej časti Jeruzalema, ktorá bude zmenená na veľvyslanectvo, keď sa sem tento úrad 14. mája oficiálne presunie z Tel Avivu.
Stane sa tak pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku Izraela. Izrael obsadil v roku 1967 prevažne palestínsku východnú časť Jeruzalema, ktorý neskôr v rozpore s rezolúciami OSN vyhlásil za svoje hlavné mesto. Prvou európskou krajinou, ktorá by sa odhodlala k presunu svojho veľvyslanectva do Jeruzalema, sa môže stať Rumunsko.

Copyright © TASR 2018