9. 5. 2018

Zväz hotelov a reštaurácií SR podal žalobu na organizácie autorov, umelcov a producento


Zväz hotelov a reštaurácií SR podal žalobu na

organizácie autorov, umelcov a producentov

Zväz hotelov a reštaurácií SR (ZHR), združujúci vyše tristo hotelov a reštaurácií, podal na Okresný súd Bratislava I žalobu o určenie obsahu zmluvy proti organizáciám autorov, výkonných umelcov a producentov. Zdôvodňuje to tým, že organizácie kolektívnej správy si neplnia zákonné povinnosti voči hotelom a reštauráciám a situáciu po dlhom čase nevyriešilo ani Ministerstvo kultúry SR. ZHR v tejto veci oslovil listom aj premiéra Petra Pellegriniho.

Ako v stredu informoval generálny manažér ZHR Marek Harbuľák, problémy pri uzatváraní dohôd medzi organizáciami autorov, výkonných umelcov a producentov neodstránil ani nový autorský zákon, účinný od 1. januára 2016. Ten mal zjednodušiť aj uzatváranie zmlúv hotelov a reštaurácií s organizáciami SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam), SLOVGRAM (nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov), OZIS (Ochranné združenie interpretov Slovenska), LITA, autorská spoločnosť, a SAPA (Slovenská asociácia producentov v audiovízii). Zásadným problémom je podľa ZHR absencia akejkoľvek kontroly alebo regulácie pri tvorbe sadzobníkov týchto organizácií.
"Aplikačná prax autorského zákona nám ukazuje viacero nedostatkov, na ktoré dlhodobo poukazujeme. To, že hotel alebo reštaurácia má vo svojich priestoroch alebo v izbe umiestnený televízny prijímač alebo rádio, podlieha potrebe uzatvoriť licenčnú alebo inú zmluvu s týmito organizáciami," povedal Harbuľák s tým, že problém je najmä rôzna výška a neznámy spôsob vzniku ich sadzobníkov.
Hotely, penzióny a reštaurácie na Slovensku podľa Harbuľáka platia najvyššie odmeny v porovnaní s inými európskymi krajinami. "To nás viedlo k ďalším rokovaniam s jednotlivými organizáciami, ktoré čiastočne boli úspešné," uviedol Harbuľák. Napríklad, hotel s tromi hviezdičkami v SR platí za používanie televízora či rádia 85 eur za izbu ročne, obdobný hotel v Rakúsku 7 eur. ZHR preto koncom roku 2016 podal podnet na Protimonopolný úrad SR pre podozrenie zo zneužívania dominantného postavenia zo strany autorskej spoločnosti LITA. Zväz stále nevie, či úrad bude v tejto veci konať.
Problém podľa ZHR je tiež spôsob vypočítavania odmeny. Sadzobníky za používanie televízora a rádia v hoteloch by podľa zväzu mali zohľadňovať aj ich obsadenosť. "Nie je logické, ak máme platiť za sprostredkovanie prenosu verejnosti, ak tam nie je ubytovaný hosť. Z piatich organizácií len tri zohľadňujú obsadenosť," poznamenal Harbuľák s tým, že toto kritérium nezohľadňujú SOZA a LITA.
Spomínaných päť organizácií je podľa autorského zákona povinných predložiť používateľom, teda hotelom a reštauráciám, jednu zmluvu na splnenie ich nárokov. Doteraz si však túto zákonnú povinnosť v oblasti verejného prenosu podľa zväzu neplnia. ZHR ešte vlani v apríli podal na ministerstvo kultúry podnet na preverenie plnenia povinností uvedených organizácií, no zostal bez konkrétnych záverov. "Keďže tieto problémy sa neriešia a každoročne čelíme podľa nášho názoru neprimeraným odmenám týmto piatim organizáciám a javí sa, že nikto s tým nechce pohnúť alebo to riešiť, nemáme inú možnosť ako využiť zákonné prostriedky, ktoré máme," dodal Harbuľák s tým, že preto podali určovaciu žalobu. Súd má určiť, ako má vyzerať zmluva a aká má byť suma, ktorú majú hotely, penzióny a reštaurácie platiť.
Uvedených päť organizácií dosiahlo v roku 2016 príjmy z výkonu kolektívnej správy v celkovej výške 21,31 mil. eur (SOZA 10,36 mil. eur, SLOVGRAM 6,64 mil. eur, LITA 3,35 mil. eur, SAPA 556,3 tis. eur, OZIS 412,5 tis. eur). V roku 2015 tieto príjmy predstavovali celkovo 19,85 mil. eur.



2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.