11. 5. 2018

LITA: Sadzobník je v súlade s kritériami, ktoré na licenčné odmeny kladie zákon


LITA: 
Sadzobník je v súlade s kritériami, ktoré na licenčné odmeny kladie zákon 


Sadzobník autorskej spoločnosti LITA za použitie diel verejným prenosom prostredníctvom technických zariadení je vytvorený v súlade s kritériami, ktoré na licenčné odmeny kladie Autorský zákon a schválili ho autori. Uviedla pre TASR riaditeľka autorskej spoločnosti LITA Magdaléna Debnárová v reakcii na stredajšiu (9.5.) tlačovú besedu generálneho manažéra Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Mareka Harbuľáka.
Zväz podal v apríli žalobu na päticu organizácií kolektívnej správy (OKS) práv. Organizácie SOZA, SLOVGRAM, OZIS, LITA a SAPA združujú autorov, výkonných umelcov a producentov. V roku 2017 sa obrátil na MK SR s podnetom na preverenie plnenia povinností OKS a v roku 2016 na Protimonopolný úrad SR vo veci podozrenia zo zneužívania dominantného postavenia na trhu zo strany LITA. Zväz nie je spokojný s výškou sadzieb OKS.
Koncom roku 2017 sa medzi ZHR SR a LITA obnovili rokovania o používaní diel členmi Zväzu v rokoch 2016 a 2017 dohodou o urovnaní a podmienkach kolektívnej licenčnej zmluvy na rok 2018. Informácia o podaní žaloby nás preto nemilo prekvapila, uvádza vo vyjadrení Debnárová. "Pri rokovaniach so Zväzom sa LITA nebránila ani otázke použitia kritéria obsadenosti založeného na relevantných a kontrolovateľných údajoch," dodala.
Pripomenula, že LITA, OZIS, SLOVGRAM a SOZA majú od mája 2017 dohodu o spoločnej správe v odbore verejného prenosu. Zväz dohodu nevyužil a pokračuje v rokovaniach s jednotlivými OKS, ozrejmila situáciu.
Prezident Slovenskej asociácie producentov v audiovízii (SAPA) Marian Urban uviedol, že Zväz zverejnil zavádzajúce informácie o tarifách odmien. "Tie sú nižšie ako v zahraničí, aspoň pokiaľ ide o výrobcov audiovizuálnych diel. Jedným z kritérií ich výšky je vždy obsadenosť hotelových prevádzok," vysvetlil.
Podľa neho sú zavádzajúce aj informácie od ZHR SR o Ministerstve kultúry SR. Rezort podľa Urbana pripravil príslušný zákon v súlade s európskymi normami.
Šéf SAPA konštatoval, že sú to mesiace, čo oslovili Zväz s ponukou rokovať o plnení zákonných povinností, ak chcú šíriť aj audiovizuálne diela. "Namiesto akejkoľvek diskusie o podmienkach zmluvy sa dozvedáme cez médiá len o určovacej žalobe," dodal s tým, že Zväz má na to právo, ale nemá právo tvrdiť, že so SAPA o čomkoľvek rokovali.
Na záver zdôraznil, že asociácia je ochotná s každým subjektom povinným zo zákona rokovať o štandardných podmienkach zmluvy a odmenách pre tvorcov, tak ako je zvykom v Európskej únii.



Copyright ©TASR 2018