6. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Iránsky prezident Hasan Rúhání odsúdil nariadenie tamojších orgánov zablokovať komunikačnú aplikáciu Telegram, ktorú využívalo približne 40 miliónov Iráncov.
Podľa jeho vyjadrenia na sociálnej sieti Instagram, ktoré citovala agentúra DPA, chce iránska vláda docieliť, aby bol internet "bezpečný, nie však (štátom) kontrolovaný". Samotná vláda zákaz používať Telegram nenariadila ani neodsúhlasila, pripomenul prezident.
"Chceme slobodný tok informácií, ako aj to, aby mali občania (na internete) slobodný výber," uviedol ďalej Rúhání vo svojej prvej reakcii na uvedený krok.
Prokuratúra v Teheráne nariadila v pondelok iránskym poskytovateľom internetových služieb zablokovať mobilnú i desktopovú verziu Telegramu. Podľa pozorovateľov, na ktorých sa odvoláva DPA, je tento krok hodnotený ako ťažká vnútropolitická porážka pre Rúháního. Toho v sociálnych médiách ostro kritizujú za to, že sa opäť nedokázal presadiť voči vplyvnému duchovenstvu.
Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Alaidín Borudžerdí ešte v marci avizoval, že Irán zablokuje Telegram, pričom ako dôvod uvádzal obavy o štátnu bezpečnosť. Mnohí z provládne orientovaných užívateľov Telegramu odvtedy prešli na iné miestne alternatívy tejto služby.
Borudžerdí vtedy zároveň uviedol, že blokácia Telegramu súvisí s jeho "deštruktívnou rolou počas protivládnych protestov". Tie vypukli v Iráne koncom decembra, vyžiadali si najmenej 25 obetí na životoch a viedli k zatknutiu vyše 5000 podozrivých.
Copyright ©TASR 2018

Chorvátsky seriál Strážca hradu sa stal hlavným víťazom tohtoročného premiérového festivalu seriálov v Brne. Štvordňovú akciu nazvanú Serial Killer navštívilo asi 2500 ľudí, povedala ČTK hovorkyňa festivalu Adela Hrivnáková. V kategórii internetovej tvorby uspelo českej dielo Lajna a čestné uznanie v televíznej súťaži dostala estónska Banka.
Záverečný ceremoniál festivalu Serial Killer spojený s udelením ceny za najlepší televízny a on-line seriál v strednej a východnej Európe sa konal 5. mája 2018 v Brne. Režisér Vladimír Skórka prevzal cenu pre najlepší internetový seriál za svoje dielo Lajna, cenu mu odovzdal programový riaditeľ festivalu Jiří Flígl. Ceny sa rozdávali v dvoch kategóriách zameraných na filmovú a internetovú seriálovú tvorbu zo strednej a východnej Európy. Prehliadka ponúkla akčné thrillery, autorské drámy i britké satiry vrátane noviniek z produkcie Netflix, HBO, Českej televízie alebo Stream.cz. Festival uviedol hlavne novinky a premiérové ​​tituly z minulého roka. Vedľa toho sa chce každoročne zamerať na jednu krajinu. Tohtoročný prvý ročník mieril na Dánsko, napríklad uviedol klasiku v podobe Kráľovstve Larsa von Triera alebo cenami ovenčenej rodinné dráma Dedičstvo.
Záverečný ceremoniál festivalu Serial Killer spojený s udelením ceny za najlepší televízny a on-line seriál v strednej a východnej Európe sa konal 5. mája 2018 v Brne. Mislav Brumec prevzal cenu pre za najlepší televízny seriál, ktorú získal chorvátsky Strážca hradu, cenu mu odovzdala výkonná riaditeľka festivalu Kamila Zlatušková. Diváci videli aj desaťdielnu drámu Banka, estónsky pohľad na lesk i biedu 90. rokov 20. storočia. Festival predstavil väčšinu titulov dvoma epizódami, ale ponúkol aj takzvaný binge-watching, čo je sledovanie rady epizód jedným ťahom. Vedľa Trierovho Kráľovstvo videli kompletnú dánsky minisérii Gang z Blekingegade alebo absurdný americký Súdruh detektív. Úvodnou projekciou bol seriál Most !, ktorý režisér Jan Prušinovský zobrazil ako svojrázne mesto.
Brno podporilo festival tromi miliónmi korún. "V stredoeurópskom priestore chýba miesto, kde by medzi sebou súťažili seriály a minisérie a kde by sa stretávali tvorcovia. Vzhľadom k tomu, ako Brno pristupuje k podpore filmového a kreatívneho priemyslu, rozhodli sme sa tento počin podporiť," uviedol primátorov námestník zodpovedný za kultúru Matěj Hollan (Žiť Brno).

Copyright © ČTK 2018

Nomináciám na tohtoročné MTV Movie&TV Awards dominujú akčná snímka Čierny panter a mysteriózny seriál Stranger Things. Marvelovka zasadená do prostredia fiktívnej africkej krajiny Wakanda si na konto pripísala dovedna sedem nominácií vrátane kategórií Najlepší film a Najlepší výkon vo filme (Chadwick Boseman). Obľúbený seriál spoločnosti Netflix má na konte o nomináciu menej a uchádza sa napríklad o cenu pre najlepší seriál. Predstaviteľka Eleven Millie Bobby Brown si zase môže odniesť trofej v kategórii Najlepší výkon v seriáli.
Viacnásobný počet nominácií majú aj horor To, ktorý nominovali štyrikrát, a Girls Trip, Avengers: Nekonečná vojna, Wonder Woman a Star Wars: Poslední Jediovia s tromi nomináciami. Prvé štyri menované snímky pritom s Čiernym Panterom bojujú o priazeň divákov v kategórii Najlepší film.
Za Stranger Things v počte nominácií pre seriály nasledujú Riverdale a Hra o tróny, ktoré majú zhodne po tri nominácie. Oba projekty sú nominované v kategórii Najlepší seriál, kde súťažnú päticu dopĺňajú sitkom grown-ish a dráma 13 Reasons Why.
Už po druhý rok organizátori ocenia hercov a herečky v rámci jednej kategórie, miesto dvoch samostatných. Držiteľom trofeje v kategórii Najlepší výkon vo filme sa okrem spomínaného Chadwicka Bosemana môžu stať aj Timothée Chalamet (Daj mi tvoje meno), Ansel Elgort (Baby Driver), Daisy Ridley (Star Wars: Poslední Jediovia) a Saoirse Ronan (Lady Bird). Za najlepší výkon v seriáli môžu cenu okrem Millie Bobby Brown získať tiež Darren Criss (American Crime Story: Versace), Katherine Langford (13 Reasons Why), Issa Rae (Nesvoja) a Maisie Williams (Hra o tróny).
Filmové a televízne projekty majú aj spoločné kategórie, a to napríklad Najlepší bozk, Najlepší zloduch, Najlepší hrdina či Najlepší komediálny výkon. MTV Movie&TV Awards sa uskutočnia 18. júna. Slávnostné udeľovanie cien bude moderovať herečka Tiffany Haddish.

Prehľad nominácií na 2018 MTV Movie&TV Awards:

Najlepší film:
Avengers: Nekonečná vojna
Čierny panter
Girls Trip
To
Wonder Woman

Najlepší seriál:
13 Reasons Why
Hra o tróny
grown-ish
Riverdale
Stranger Things

Najlepší výkon vo filme:
Chadwick Boseman - Čierny panter
Timothée Chalamet - Daj mi tvoje meno
Ansel Elgort - Baby Driver
Daisy Ridley - Star Wars: Poslední Jediovia
Saoirse Ronan - Lady Bird

Najlepší výkon v seriáli:
Millie Bobby Brown - Stranger Things
Darren Criss - American Crime Story: Versace
Katherine Langford -13 Reasons Why
Issa Rae - Nevoja
Maisie Williams - Hra o tróny

Najlepší bozk:
Gina Rodriguez a Justin Baldoni - Jane the Virgin
Nick Robinson a Keiynan Lonsdale - Ja, Simon
Olivia Cooke a Tye Sheridan - Ready Player One: Hra sa začína
KJ Apa a Camila Mendes - Riverdale
Finn Wolfhard a Millie Bobby Brown - Stranger Things

Najlepší zloduch:
Josh Brolin - Avengers: Nekonečná vojna
Adam Driver - Star Wars: Poslední Jediovia
Michael B. Jordan - Čierny panter
Aubrey Plaza - Legion
Bill Skarsgard - To

Najlepší hrdina:
Chadwick Boseman - Čierny panter
Emilia Clarke - Hra o tróny
Gal Gadot - Wonder Woman
Grant Gustin - The Flash
Daisy Ridley - Star Wars: Poslední Jediovia

Najlepší hudobný dokument:
Can’t Stop, Won’t Stop: A Bad Boy Story
Demi Lovato: Simply Complicated
Gaga: Five Foot Two
Footnotes for 4:44
The Defiant Ones

Najlepšia reality šou:
Kardashianky
Love & Hip Hop
Skutočné paničky
RuPaul's Drag Race
Vanderpump Rules

Najlepší komediálny výkon:
Jack Black - Jumanji: Vitajte v džungli
Tiffany Haddish - Girls Trip
Dan Levy - Schitt’s Creek
Kate McKinnon - Saturday Night Live
Amy Schumer - Som sexy

Najvystrašenejší výkon:
Talitha Bateman - Annabelle 2: Stvorenie zla
Emily Blunt - Tiché miesto
Sophia Lillis - To
Cristin Milioti - Black Mirror
Noah Schnapp - Stranger Things

Najlepší tím:
Chadwick Boseman, Lupita Nyong’o, Danai Gurira a Letitia Wright - Čierny panter
Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Jaeden Lieberher, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, Jeremy Ray Taylor a Chosen Jacobs - To
Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan a Nick Jonas - Jumanji: Vitajte v džungli
Tye Sheridan, Olivia Cooke, Philip Zhao, Win Morisaki a Lena Waithe - Ready Player One: Hra sa začína
Gaten Matarazzo, Finn Wolfhard, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp a Sadie Sink - Stranger Things

Nečakaný stredobod pozornosti:
Tiffany Haddish - Girls Trip
Dacre Montgomery - Stranger Things
Madelaine Petsch - Riverdale
Taika Waititi - Thor: Ragnarok
Letitia Wright - Čierny panter
Najlepší boj:

Atomic Blonde - (Lorraine) Charlize Theron vs. (Sniper) Daniel Hargrave a (Spotter) Greg Rementer
Avengers: Nekonečná vojna - Čierna vdova (Scarlett Johansson), Okoye (Danai Gurira) a Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) vs. Proxima Midnight (Carrie Coon)
Čierny panter - Čierny panter (Chadwick Boseman) vs. M’Baku (Winston Duke)
Thor: Ragnarok - Hulk (Mark Ruffalo) vs. Thor (Chris Hemsworth)
Wonder Woman - Wonder Woman (Gal Gadot) vs. nemeckí vojaci

Britsko-americko-írska herečka Angela Lansbury pracovala na pľaci s režisérkou po prvý raz až ako 92-ročná. Stalo sa tak počas nakrúcania minisérie Little Women (2017), kde sa stretla s režisérkou Vanessou Caswill. Dovtedy všetky jej projekty režírovali muži. Slávna rodáčka z Londýna to prezradila v rozhovore pre Masterpiece Studio. "Bol to pre mňa veľmi zaujímavý zážitok a bolo to po prvý raz. Som rada, že som to mohla zažiť. Bol to veľmi osobný vzťah, aký som dovtedy s režisérom nemala," uviedla Lansbury a dodala, že sa jej páčil spôsob režisérkinej práce.
Angela Lansbury debutovala v snímke Plynové lampy (1944). Účinkovala tiež vo filmoch Obraz Doriana Graya (1945), Mandžuský kandidát (1962), Smrť na Níle (1978) či Spoločenstvo vlkov (1984). Známa je aj ako Jessica Fletcher zo seriálu To je vražda, napísala (1984 - 1996). Jej pôsobenie v divadle ocenili piatimi cenami Tony. Okrem toho získala šesť Zlatých glóbusov. Americká Akadémia filmových umení a vied jej v roku 2014 udelila čestného Oscara za prínos filmovému priemyslu. Od britskej kráľovnej Alžbety II. dostala Rad britského impéria DBE. Venuje sa aj dabingu.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.