10. 5. 2018

Cena Arnošta Lustiga

Cena Arnošta Lustiga

Siedmym laureátom Ceny Arnošta Lustiga, ktorú udeľujú od roku 2012 osobnostiam charakterizovaným vlastnosťami ako odvaha a statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť, sa vo štvrtok stal v Prahe renomovaný český publicista, spisovateľ a bloger Karel Hvížďala. Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.
Ocenenie Česko-izraelskej zmiešanej obchodnej komory, ktoré pripomína významného českého literáta, získali doteraz pomocný biskup pražský Václav Malý, televízna hlásateľka a moderátorka Kamila Moučková, vojnový veterán a exilový vydavateľ Bedrřich Utitz, podnikateľ a filantrop Petr Sýkora, literát Jiří Stránský a psychologička, niekdajšia hovorkyňa Charty 77 Dana Němcová.
Karel Hvížďala, rodák z Prahy, niekdajší redaktor časopisu Mladý svět a neskôr exilového vydavateľstva Index v Kolíne nad Rýnom, ktorý však počas pôsobenia v zahraničí bol prispievateľom viacerých tamojších médií, sa po spoločenských zmenách v bývalom Československu vrátil do vlasti a pôsobil vo viacerých riadiacich redaktorských funkciách - napríklad v Mladej fronte Dnes alebo Mladom světe či časopise Týden. Od roku 1999 je novinárom a spisovateľom na voľnej nohe.
Ocenenie, ktoré si prevzal v rámci udeľovania Výročných cien vydavateľstva Mladá fronta, získal za publikácie Vlčice: Rozhovory s Magdou Vášáryovou a Ivou Brožovou. V tomto diele autor priblížil čitateľom dve silné ženy, slovenskú herečku a prezidentskú kandidátku, ako aj niekdajšiu predsedníčku Najvyššieho súdu ČR, ktorá uspela svojho času v spore s vtedajším českým prezidentom Václavom Klausom.



Copyright ©TASR 2018