9. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská telekomunikačná skupina Vodafone kupuje od prevádzkovateľa káblovej televízie a širokopásmových služieb Liberty Global jeho aktíva v Nemecku, Maďarsku, Rumunsku a Českej republike za 18,4 mld eur. Dohodu o transakcii britská spoločnosť potvrdila v stredu. Podľa portálu bbc.com Vodafone ešte vo februári oznámil, že s Liberty Group rokuje o kúpe jej európskych aktív.
Súčasťou skupiny Liberty Global je spoločnosť UPC Česká a Slovenská republika, ktorá patrí medzi najväčších poskytovateľov TV, internetových a telefónnych služieb v Českej republike a Slovenskej republike. Liberty Global je podľa vlastných údajov najväčším medzinárodným poskytovateľom káblových služieb, ktoré prevádzkuje vo viac ako 30 krajinách v Európe, Latinskej Amerike a Karibiku.

Spoločnosť UPC v Slovenskej republike zostáva súčasťou Liberty Global. Ako v stredu potvrdila, netýka sa jej predaj aktív firmy Liberty Global spoločnosti Vodafone. Tá sa stane novým vlastníkom káblových operácií Liberty Global v Nemecku, v Českej republike, v Maďarsku a v Rumunsku.
Podľa generálneho riaditeľa UPC Česká a Slovenská republika Martina Millera táto transakcia zapadá do širšej perspektívy vývoja telekomunikačného odvetvia. "V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch posúdime, aký dopad na nás táto dohoda môže mať," okomentoval oznámenú transakciu generálny riaditeľ.
Britská telekomunikačná skupina Vodafone kupuje od prevádzkovateľa káblovej televízie a širokopásmových služieb Liberty Global jeho aktíva za 18,4 mld. eur. Dohodu o transakcii britská spoločnosť potvrdila v stredu. Transakcia podlieha súhlasu protimonopolných orgánov Európskej komisie, Liberty Global podľa svojej tlačovej správy očakáva ich vyjadrenie v polovici budúceho roka.
Liberty Global je podľa vlastných údajov najväčším medzinárodným poskytovateľom káblových služieb, ktoré prevádzkuje vo viac ako 30 krajinách v Európe, Latinskej Amerike a Karibiku. Po predaji časti svojich aktív ostane v rámci Európy pôsobiť v Spojenom kráľovstve, v Írsku, v Belgicku, vo Švajčiarsku, v Poľsku a na Slovensku.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Predstavitelia ukrajinskej ultrapravicovej strany Národný korpus v stredu v Kyjeve zablokovali prístup k budove, kde sídli televízny kanál Inter, aby sa takto pokúsili zabrániť odvysielaniu koncertu ku Dňu víťazstva nad fašizmom.
Aktivisti strany tvrdia, že program má "propagandistický a protiukrajinský obsah". Varovali, že ak ich požiadavka nebude splnená, "vyhradzujú si právo na akékoľvek adekvátne odvetné kroky".
Agentúra TASS informovala, že pred budovu sa zišlo približne 30 ľudí. V blízkosti si postavili dva stany.
K budove televízie boli vyslané policajné posily a príslušníci národnej gardy, zatiaľ však nedošlo k žiadnym incidentom.
S výzvou urobiť zmeny v programe ku Dňu víťazstva vyzvala vedenie televíznej stanice Inter aj ukrajinská rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Apelovala, aby televízia prestala prispievať k rozdeľovaniu ukrajinskej spoločnosti a zneužívať veteránov ako "materiál na propagandu".
Inter bol v minulosti už viackrát terčom útokov ukrajinských radikálov, ktorí novinárov stanice obviňujú z "protištátneho postoja". Najvážnejší útok na televízny kanál sa odohral na jeseň roku 2016.
Inter patrí do mediálneho holdingu Inter Media Group, ktorý je súčasťou medzinárodnej skupiny Group DF patriacej ukrajinskému podnikateľovi Dmytrovi Firtašovi.


Stovky ľudí protestovali v stredu v Čiernej Hore po tom, čo neznámi útočníci postrelili investigatívnu novinárku Oliveru Lakičovú, ktorá sa dlhodobo venuje korupcii v štátnej správe.
Na útok na čiernohorskú novinárku zareagoval v stredu aj   generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, ktorý uviedol, že je ním "šokovaný a zarmútený".
Ako informovala agentúra AP, zhromaždenie zvolali médiá a ľudskoprávne skupiny, ktoré žiadajú úrady nájsť útočníkov. Zhromaždenie sa konalo pred budovou čiernohorskej vlády v hlavnom meste Podgorica a demonštranti mali transparenty s nápismi "Stop násiliu" alebo "Za život bez strachu".
Čiernohorská štátna televízia RTCG uviedla, že k streľbe na Lakičovú (49) došlo v utorok okolo 21.00 h pred jej domom v Podgorici, pričom novinárka utrpela strelné poranenie pravej dolnej končatiny a je hospitalizovaná.
Polícia v Podgorici pátra v súvislosti s týmto prípadom po troch podozrivých mužoch, avšak doposiaľ zverejnila popis len jedného z nich. K pravdepodobnému motívu činu sa polícia odmietla vyjadriť.
Lakičová je dlhoročnou redaktorkou denníka Vijesti kritizujúceho najmä súčasného čiernohorského prezidenta a bývalého premiéra Mila Djukanoviča.
Lakičová sa obeťou útoku stala už v roku 2012, keď ju fyzicky napadol muž, ktorého polícia neskôr zadržala. Vzhľadom na výhražné odkazy, ktoré novinárka v súvislosti so svojou prácou dostávala, žila takmer tri roky pod policajnou ochranou.
 

Copyright © TASR 2018