3. 3. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Spoločnosti Twitter a Google vyzvali svojich zamestnancov, aby v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu pracovali z domu. Informovali o tom v utorok televízia CNN a portál Business Insider.
Twitter odporúča tzv. home office pre všetkých svojich takmer 5000 zamestnancov na celom svete až do odvolania. Spoločnosť to uviedla v pondelok na svojom oficiálnom blogu.
"Od dnešného dňa dôrazne odporúčame všetkým zamestnancom na celom svete, aby pracovali z domu, ak je to možné. Naším cieľom je znížiť pravdepodobnosť rozšírenia ochorenia COVID-19 na nás — a svet okolo nás," napísala v blogu šéfka oddelenia ľudských zdrojov Jennifer Christieová. Dodala však, že tento pokyn nie je pre väčšinu zamestnancov záväzný a pobočky Twitteru zostanú otvorené.
Pracovať z domu však musia zamestnanci Twitteru v pobočkách v Hongkongu, Japonsku a Južnej Kórei, čiastočne z dôvodu obmedzení nariadených vládou, ktoré v týchto krajinách už existujú.
Spoločnosť Twitter podľa Christieovej mieni dôkladne vyčistiť svoje priestory, aby ochránila zamestnancov, ktorí napriek tomu chcú prísť do práce. Už v sobotu oznámila, že pozastavuje všetky služobné cesty a podujatia, ktoré nie sú nevyhnutné.
V prípade Googlu sa odporúčanie pracovať z domu týka väčšiny z 8000 zamestnancov tohto gigantu v Dubline, kde sa nachádza jeho európska centrála. Ide o preventívne opatrenie po tom, čo bol jeden zamestnanec minulý týždeň pozitívne testovaný na koronavírus v Zürichu.
"Pokračujeme v prijímaní preventívnych opatrení na ochranu zdravia a bezpečnosti našich zamestnancov v súlade s radami odborníkov a v rámci tohto úsilia sme požiadali naše tímy v Dubline, aby zajtra pracovali z domu," povedal hovorca spoločnosti Google pre Business Insider.
Nový koronavírus SARS-CoV-2, spôsobujúci ochorenie COVID-19, sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Vyžiadal si viac ako 3100 mŕtvych a vyše 90.000 nakazených.


Jediná austrálska tlačová agentúra AAP (Australian Associated Press) v júni po 85 rokoch končí svoju činnosť. Jej zamestnanci o tom boli oboznámení v utorok na stretnutí s vedením v Sydney, informovali agentúry AFP a AP.
"Najsmutnejší deň: AAP končí po 85 rokoch excelentnej žurnalistiky. Rodina AAP bude veľmi chýbať," uviedol na Twitteri šéfredaktor AAP Tony Gillies.
Podľa riaditeľa AAP Brucea Davidsona bola agentúra v Austrálii od roku 1935 súčasťou kritickej žurnalistiky "a je smutné, že končí".
Vedenie agentúry vo zverejnenom stanovisku pripísalo ukončenie jej činnosti "bezprecedentnému vplyvu" digitálnych platforiem, ktoré obsah preberali a bezplatne ho distribuovali. "Dosiahli sme bod, v ktorom už nie je možné pokračovať," uvádza sa v stanovisku.
AAP zamestnáva viac ako 170 novinárov, ktorí pôsobia vo všetkých štátoch a teritóriách Austrálie. Má tiež redaktorov na Novom Zélande, v Londýne a Los Angeles a využíva sieť prispievateľov zo Spojených štátov, Európy, Ázie a Afriky. Domáce spravodajstvo AAP dopĺňa spolupráca s najväčšími svetovými tlačovými agentúrami.
AAP založil v roku 1935 vydavateľ novín Keith Murdoch, otec mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Vlastnia ju mediálne organizácie News Corp Australia, Nine Entertainment, Seven West Media a Australian Community Media.
Zamestnancom bolo povedané, že dvaja hlavní akcionári Nine Entertainment a News Corp Australia majú k dispozícii 30 - 50 pracovných miest.
Austrálske médiá sú pod rastúcim finančným tlakom, keďže globálnym digitálnym gigantom Googlu a Facebooku čoraz viac rastú príjmy z reklamy, konštatuje agentúra AP.


Copyright © TASR 2020