2. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 




Pre obavy zo šírenia nového koronavírusu na severe Talianska zrušili nadchádzajúce medzinárodne stretnutie novinárov, ktoré sa malo konať v dňoch 1. - 5. apríla v meste Perugia. Usporiadatelia podujatia pod názvom Medzinárodný festival žurnalizmu (IJF) v sobotu uviedli, že sú si vedomí nepríjemností a možných finančných strát, ale iné rozhodnutie by v súčasnej situácii považovali za nezodpovedné, informovala tlačová agentúra DPA.
"Zdravie a bezpečnosť rečníkov, hostí, pomocníkov, spolupracovníkov, subdodávateľov, ako aj občanov Perugie sú a musia zostať najvyššou prioritou," dodali organizátori. Najbližšie podujatie IJF sa má teraz uskutočniť až v apríli 2021.
Počet známych prípadov nakazenia novým koronavírusom v Taliansku medzičasom stúpol na vyše 1100, zatiaľ čo počet úmrtí sa v priebehu 24 hodín zvýšil o osem na celkove 29. Jedenásť miest a dedín na severe krajiny je stále v karanténe a zaznamenaný bol aj výrazný pokles cestovného ruchu.
K rušeniu podujatí v súvislosti so šírením koronavírusu dochádza aj v iných európskych krajinách. Francúzska vláda oznámila zákaz všetkých verejných zhromaždení v uzavretých priestoroch s účasťou viac než 5000 osôb, ako aj odvolanie niektorých vonkajších akcií, akou mal byť nedeľný polmaratón v Paríži. K podobnému kroku pristúpilo tento týždeň aj susedné Švajčiarsko, kde sa zákaz vzťahuje už na zhromaždenia od 1000 osôb.
Okrem autosalóna v Ženeve rušenie postihlo aj veľtrh cestovného ruchu v Berlíne, výstavu mobilných technológií v Barcelone či tradičný veľtrh nábytkárskeho priemyslu v Miláne.


Ruská štátna tlačová agentúra Sputnik v nedeľu oznámila, že štyroch jej novinárov v Turecku zadržali a po policajnom vypočúvaní prepustili. Výsluch sa týkal sobotňajších útokov na bydliská niektorých týchto žurnalistov, uviedla agentúra AP.
Sputnik, ktorý má spravodajské portály približne v 30 jazykoch, napísal, že rozhnevané davy ľudí sa v sobotu večer pokúsili vtrhnúť do bytov troch jej pracovníkov v tureckom hlavnom meste Ankara, vyhrážali sa im násilím a žiadali, aby prestali pracovať. Podľa Sputnika útočníci obvinili novinárov, ktorí sú tureckými občanmi, zo špionáže pre Rusko.
Štátny Sputnik ďalej uviedol, že novinári išli na políciu nahlásiť útoky a agentúra s nimi stratila kontakt. Podľa vyjadrení agentúry vyšetrovatelia neskôr podnikli raziu v redakcii Sputnika a zadržali jej šéfredaktora.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov diskutoval v nedeľu o záležitosti s tureckým kolegom Mevlütom Čavušoglom. Sputnik dodal, že novinárov potom o niekoľko hodín prepustili.
Turecké úrady sa k záležitosti nevyjadrili, napísala AP.

Copyright © TASR 2020