30. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Severná Kórea odvysielala v sobotu po prvý raz prostredníctvom webovej platformy YouTube sériu záhadných čísel, o ktorých sa predpokladá, že ide o zašifrovanú správu pre jej špiónov v Južnej Kórei. Informovala o tom agentúra Jonhap.
Pchjongjanský štátny rozhlas zverejnil na svojom účte na YouTube videoklip, v ktorom hlásateľka prečítala "úlohu preskúmania informačných technológií univerzity diaľkového vzdelávania pre expedičných agentov č. 719". Hlásateľka počas jednej minúty opakovala frázy ako "č. 23 na strane 564, č. 19 na strane 479".
V samotnom rozhlase tieto čísla odvysielané neboli.
Agentúra Jonhap poznamenala, že Severná Kórea vysiela takéto "zdanlivo náhodné čísla" prostredníctvom rozhlasu od čias studenej vojny, naposledy to bolo 7. a 13. marca 2020. Je to však po prvý raz, čo Pchjongjang použil globálnu platformu na zdieľanie videí na zasielanie "zjavne kódovaných správ".


Bieloruské úrady v sobotu odobrali akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom, pričom niektorých z nich zadržali či vyhostili z krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
Podľa úradov prijali bieloruské orgány toto rozhodnutie na základe odporúčaní štátnej protiteroristickej jednotky. Neuviedli, koľkých novinárov sa toto opatrenie dotklo, no odobratie akreditácií potvrdili napríklad zamestnanci britskej spravodajskej televízie BBC, rozhlasovej stanice Slobodná Európa, či francúzskej tlačovej agentúry AFP.
Agentúra DPA informovala, že bieloruské bezpečnostné zložky cez noc zadržali niekoľkých novinárov, ktorým tamojšie úrady chceli zabrániť v informovaní o protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Tie vypukli v Bielorusku bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré odmietla jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská i ďalší opoziční kandidáti.
Podľa agentúry DPA boli medzi zadržanými aj traja zamestnanci nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, ktorým úrady rovnako odobrali akreditáciu, bez ktorej nemôžu zástupcovia médií v Bielorusku vykonávať svoju prácu. Zadržali ich v noci na sobotu a prepustili v sobotu ráno. Dvoch z nich úrady vyhostili z krajiny, kým tretí sa v pondelok postaví pred súd.
O "masívnom odoberaní akreditácií bieloruským zástupcom zahraničných médií" informovala aj Bieloruská asociácia novinárov (BAJ). Bielorusko muselo opustiť aj niekoľko ruských novinárov, píše DPA.
O odoberaní pracovných povolení v Bielorusku rozhoduje komisia pre informačnú bezpečnosť, ktorú tvoria zástupcovia z bieloruskej tajnej služby KGB, ministerstva obrany i vnútra.
Masové protesty po bieloruských prezidentských voľbách vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 7000 osôb bolo zadržaných.


Copyright © TASR 2020




Americký maloobchodný reťazec Walmart sa spojí s technologickým gigantom Microsoft v snahe o kúpu amerických operácií videoaplikácie TikTok, ktorú vlastní čínska firma ByteDance. Kúpa by podľa jeho zástupcu Walmartu pomohla rozšíriť jeho operácie. "Sme presvedčení, že partnerstvo Walmartu a Microsoftu splní očakávania amerických používateľov TikToku a uspokojí obavy regulačných orgánov USA," uviedol pre spravodajský portál BBC hovorca reťazca.
Microsoft, ktorý začiatkom mesiaca potvrdil, že rokuje s TikTokom o kúpe, sa pre BBC v súvislosti s novými informáciami vyjadril, že v danom momente nemá čo povedať.
Americký prezident Donald Trump dal TikToku 90 dní na to, aby predal svoje americké operácie americkej firme inak ju v USA zakážu. Podľa neho totiž zdieľa dáta používateľov s Pekingom a predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, čo ByteDance popiera. Vo štvrtok pre dianie okolo aplikácie odstúpil zo svojej funkcie jej výkonný riaditeľ.
Kúpa amerických operácií TikToku by podľa viacerých správ mohla vyniesť až 30 miliárd dolárov (v prepočte vyše 25,4 miliardy eur). O kúpu prejavilo okrem Microsoftu a Walmartu záujem viacero záujemcov, okrem iných aj americký technologický gigant Oracle.
TikTok nie je jediná čínska aplikácia, ktorá čelí zákazu a podozreniu zo strany amerických úradov. V ohrození je aj komunikačná aplikácia WeChat.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.