5. 9. 2020

Verdikt súdu v kauze Kuciak je zlyhaním štátnych orgánov, tvrdia Reportéri bez hraníc

Verdikt súdu v kauze Kuciak je zlyhaním štátnych orgánov, 

tvrdia Reportéri bez hraníc


Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc považuje štvrtkový rozsudok v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za zlyhanie štátnych orgánov. V rozhovore pre portál webnoviny.sk to povedal vedúci oddelenia pre Európsku úniu (EÚ) a Balkán Pavol Szalai.
Reportéri bez hraníc zároveň tvrdia, že všetko naznačovalo tomu, že Slovensko pôjde príkladom v trestaní zločinov proti novinárom, namiesto toho zostáva objednávateľ vraždy Jána Kuciaka nepotrestaný. Ak najvyšší súd vráti prípad Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) – čo je ten lepší prípad – potrvá mesiace, ak nie roky, kým sa uzavrie. Podľa nich je to zlá správa pre ochranu novinárov a slobodu tlače na Slovensku. Za chybu z minulosti považujú aj rozpustenie vyšetrovacieho tímu Kuciak. Táto chyba musí byť okamžite napravená a tím Kuciak obnovený. Ak sudcovia žiadajú viac presvedčivejších dôkazov, mali by na tom začať polícia a prokuratúra bezodkladne pracovať. Preto Reportéri bez hraníc žiadajú dostatočné vyčlenenie zdrojov na toto vyšetrovanie na prokuratúre aj polícii. Je to v záujme úspešného odsúdenia objednávateľa aj predchádzania ďalším útokom na novinárov.
Szalai zároveň uviedol, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nemala na novinárov odstrašujúci účinok (chilling effect). Naopak, novinári, ktorí mali podporu verejnosti, odvážne a profesionálne pokračovali v odhaľovaní káuz Mariana Kočnera a jeho prepojení na vysokú politiku. Takisto sa mobilizovali vo vzájomnej solidarite na protestoch za vyšetrenie vraždy aj za nezávislosť verejnoprávneho média.
Priblížil tiež, že pretrvávajúca beztrestnosť objednávateľa vraždy novinára môže vytvoriť neistotu ohľadom bezpečnosti novinárov na Slovensku. Podľa Szalaia polícia bezprostredne po vražde novinára a jeho snúbenice splnila svoju úlohu tým, že novinárom ponúkla účinnú fyzickú ochranu. Domnieva sa, že k ochrane novinárov na Slovensku by najviac prospelo vyšetrenie tejto vraždy. Preto Reportéri bez hraníc žiadajú, aby boli okamžite vyčlenené dostatočné zdroje na prokuratúre a polícii na pokračovanie vyšetrovania, vrátane obnovenia tímu Kuciak. Slovensko môže pre ochranu novinárov a slobody tlače urobiť viac.
Szalai dodal, že prípad vraždy Kuciaka a maltskej novinárky Daphne Caruana Galiza sú porovnateľné, ale pokrok vo vyšetrovaní a súdení páchateľov je neporovnateľný. Kým na Slovensku boli za vraždu Jana Kuciaka odsúdení už traja ľudia, na Malte sa ešte ani nezačal proces.
Celý text je dostupný na stránke https://www.webnoviny.sk/reporteri-bez-hranic-verdikt-sudu-v-kauze-kuciak-je-zlyhanim-statnych-organov/.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.