5. 9. 2020

Cena Pavla Kouteckého

Cena Pavla Kouteckého

Cenu Pavla Kouteckého za najlepší celovečerný dokument získala slovenské dokumentaristka Viera Čákanyová. Porota ocenila jej snímku Frem. Film podľa odborníkov reaguje na uvažovanie spôsobené rozvojom technológií a umelej inteligencie, keď si ľudia začínajú uvedomovať svoju nedôležitosť. Krátkometrážny kategórii ovládol animovaný dokument MEDZERY režisérky Nory Štrbová. Ceremónia sa udiala pri medzinárodnom filmovom festivale ELBE DOCK v kultúrnom centre Hraničiar v Ústí nad Labem.

Slávnostné vyhlásenie Ceny Pavla Kouteckého pri medzinárodnom filmovom festivale ELBE DOCK 4. septembra 2020 vo Verejnej sále Hraničiar v Ústí nad Labem. Víťazný film je originálnym audiovizuálnym počinom, ktorý okrem iného osobitým spôsobom postihuje ničotnosť ľudskej existencie v kontexte večnosti prírody a univerza, zaznelo o filme Frem vo vyjadrení poroty.

O Cenu Pavla Kouteckého za najlepší celovečerný dokumentárny debut sa uchádzalo päť dokumentov. Okrem víťazného filmu ešte film Morava, krásna zem III režiséra Petra Šprincla, snímka o klaviristovi Sólo od nedávno zosnulého režiséra Artemia Benkiho, dokument česko-švédskej režisérky Grety Stocklassy Kirunovej - Prekrásny nový svet. Autorkou ďalšieho snímke Viva video, video viva je Adela Komrzý.

V sekcii krátkometrážny dokumentárny film súťažil Apparatgeist režisérky Marie-Magdalény Kochovej, dokument režisérky Nikolu Krutilová Hnoj každodenný, snímku Kto sa so mnou zatočí režisérky Adely Križovenský, animovaný dokument Nory Štrbovej MEDZERY a film Prečo sa cítim ako chlapec? režisérky Kataríny Turečkovej.

S cenou je spojená finančná odmena 100.000 korún pre víťaza v sekcii celovečerný film a 40.000 korún za krátkometrážne. Víťazný snímok Frem môžu diváci vidieť v kinách od 12. novembra. Do distribúcie ho uvádza spoločnosť DAFilms.

Autorom podoby tohtoročného ocenenie je výtvarník Petr Šetlík. Udeľovaná bude aj Cena ELBE dočká, a to pri slávnostnom zakončení tohtoročného ročníka v Drážďanoch v bývalej nákladovej hale GEH8. Tam sa festival odohráva 5. a 6. septembra.


Copyright © ČTK 2020