4. 9. 2020

Zomrel Birol Ünel

Zomrel Birol Ünel 


Nemecký herec tureckého pôvodu Birol Ünel, ktorého preslávil film Proti múru (2004), zomrel vo štvrtok po ťažkej chorobe vo veku 59 rokov v Berlíne. Prostredníctvom hovorkyne to v piatok potvrdilo jeho berlínske Divadlo Maxima Gorkého, ako aj režisér Fatih Akin, ktorý s umelcom spolupracoval. Informovala o tom agentúra DPA.
O hercovom úmrtí ešte predtým informoval denník Bild s odvolaním sa na intendantku spomínaného divadla Shermin Langhoffovú. Herec podľa nej zomrel na následky rakovinového ochorenia.
Dráma Proti múru v réžii Fatiha Akina získala na festivale Berlinale Zlatého medveďa. Ünel v nej stvárnil postavu alkoholika Cahita, ktorý sa neúspešne pokúša spáchať samovraždu. Na psychiatrii sa potom stretne s mladou ženou, do ktorej sa zamiluje a ktorá zmení jeho život.
"Odpočívaj v pokoji, priateľ môj. Mal si v sebe svetlo, ktoré ma vždy pohltilo," napísal Akin na Instagrame.
Akin Ünela obsadil aj do komédie Soul Kitchen (2009), v ktorej stvárnil nadaného a agresívneho šéfkuchára. Neskôr sa herec predstavil vo viacerých ďalších filmových i televíznych rolách.
Birol Ünel sa narodil 18. augusta 1961 v tureckom meste Silifke a ako sedemročný rokov sa s rodičmi a súrodencami presťahoval do Nemecka. V roku 1982 začal študovať na vysokej škole hudby a médií (HMTMH) v Hannoveri.

Copyright © TASR 2020