31. 8. 2020

MTV Video Music Awards

MTV Video Music Awards


Americká popová speváčka Lady Gaga ovládla v noci na dnes udeľovanie cien americkej televízie MTV, ktoré sa odohralo na niekoľkých miestach New Yorku. Získala päť ocenení, okrem iného v kategórii umelec roka, hlavnú cenu za videoklip roka si však odniesol spevák The Weeknd za video k songu Blinding Lights. Odovzdávanie ocenení sprevádzali apely týkajúce sa boja proti šíreniu koronavírusu, ale tiež boja proti rasovým nespravodlivostiam, informovala agentúra AP.


Slávnostný večer bol venovaný hercovi Chadwick Bosemanovi, ktorý minulý týždeň zomrel vo veku 43 rokov po dlhom boji s rakovinou. Boseman na filmovom plátne stvárnil veľké černošské postavy amerických dejín vrátane bejzbalistu Jackieho Robinsona a hudobníka Jamesa Browna a podľa moderátorky Keke Palmer bol "skutočným hrdinom, nielen na plátne, ale vo všetkom, čo robil".

Potom už večeru dominovala 34-ročná Lady Gaga, ktorá sa pred kamerami objavila niekoľkokrát, a vždy v rôznych nápadných kostýmoch a s pokrývkou nosa a úst. "Buďte priateľskí, noste rúška a buďte odvážni a stále odvážnejší," povzbudzovala speváčka svojich fanúšikov.

Väčšinu cien získala za hit Rain On Me, na ktorom sa podieľala aj jej kolegyňa Ariana Grande. Obe popovej hviezdy novo ocenenú "pieseň roka" zaspievali, pričom ani pri vystúpení si nezložili rúška, rovnako ako tanečníci, ktorí ich sprevádzali.

Spoločne s Kanaďanom Justinom Bieberom Lady Gaga zabodovala v tento rok novej kategórii "najlepšie hudobné video z domova" vďaka klipu k piesni Stuck with U. Tiež prevzala špeciálnu cenu Tricon Award, ktorá je vyznamenaním aj za jej pôsobenie ako aktivistky. "To pre mňa znamená viac, než si pravdepodobne myslíte," povedala Gaga potom, čo cenu prevzala z rúk modelky Belly Hadidovej.

"Pre mnoho ľudí to nebol ľahký rok, ale ja vidím vo svete veľké víťazstvo odvahy," povedala Lady Gaga a vyjadrila presvedčenie, že kultúra sa dočká obrodenia.

Ona a o sedem rokov mladšia Grandeová išli na udeľovanie cien s tradíciou od roku 1984 v úlohe favoritiek, lebo mali zhodne po deviatich nomináciách. Hlavnú cenu si však odnáša kanadský spevák The Weeknd (vlastným menom Abel Makkonem Tesfaye), ktorého singel Blinding Lights bol zároveň vyhlásený za najlepšiu skladbu v žánri R &B.

"V tejto chvíli je pre mňa dosť ťažké oslavovať a užiť si tento moment, takže poviem len: spravodlivosť pre Jacoba Blakea a spravodlivosť pre Breonnu Taylorovú," citovala ho AP. Spevák tým odkazoval na dva tohtoročné prípady policajnej streľby na černochov. Taylorovú v marci zastrelil policajt v jej byte v Kentucky pri razii súvisiacej s obchodom s drogami, Blakea pred týždňom niekoľkokrát strelil do chrbta strážnik vo Wisconsine, pričom 29-ročný muž incident prežil.

Oba prípady prispievajú k vlne protestov za rasovú spravodlivosť, ktorú vyvolala májová smrť George Floyda v rukách polície v Minneapolise, a ktorá sa stala inšpiráciou pre mnoho amerických interpretov. Patrí medzi ne aj kalifornská speváčka HER, ktorá s videoklipom k piesni I Can not Breathe ( "nemôžem dýchať") zostaveným okrem iného zo záberov z demonštrácií získala ocenenie v kategórii nazvanej "video za dobro".


Postrelenie Blakea spomenula aj moderátorka hudobného večera Palmerová. "To, čo sme videli v Kenosha vo Wisconsine, je ďalšoo otrasnouú pripomienkou toho, že nemôžeme povoliť, že nikdy nemôžeme tolerovať policajná brutalitu či akúkoľvek nespravodlivosť. Musíme pokračovať v boji za ukončenie systémového rasizmu," vyhlásila.


Copyright © ČTK 2020