20. 6. 2012

Lenin a žurnalistika a Abrhan

Lenin a žurnalistika

a Abrhan


Národná rada SR už v minulosti odvolávala šéfa verejnoprávnej televízie, v tomto prípade Jozefa Darma, ktorý stál na čele STV od decembra 1994 do mája 1996, a ten sa súdil. V závere druhého rokovacieho dňa tretej schôdze parlamentu na to v rozprave k návrhu na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej upozornil podpredseda KDH Pavol Abrhan.
"Darmo sa následne súdil a všetky súdy vyhral. Jedna vec je väčšina v parlamente, ale dôležité bude, aby potom NR SR neznášala dôsledky tohto rozhodnutia," upozornil Abrhan poslancov vládneho Smeru-SD, ktorí odvolanie Zemkovej navrhli pre údajné porušenie zákona.
"Pre mňa je dôležité, ako tento spor vníma Rada RTVS. Tá sa prípadom zaoberala 14. júna a prijala uznesenie, v ktorom vyjadrila vážne pochybnosti o tom, či boli naplnené zákonné dôvody na odvolanie Zemkovej. Je zrejmé, že Rada RTVS nesúhlasí s tým, že je zákonný dôvod na odvolanie," povedal Abrhan.
Ján Senko (Smer-SD) Abrhanovi odkázal, že zrejme chce z Rady RTVS mať len štatistu. "Vieme, že rada je lojálna vo vzťahu k pani riaditeľke a skôr len jemným spôsobom konštatuje veci, ktoré sú v zápisoch z jej rokovania," upozornil Senko s tým, že rada nebola dôsledná.
Diskusia o návrhu na odvolanie Zemkovej bude pokračovať vo štvrtok (21.6.), no až po tom, ako snemovňa prerokuje návrh na ratifikáciu trvalého eurovalu. Rokovanie o záchrannom mechanizme sa začne o 09.00 h. O 14.00 h je na programe tradičná Hodina otázok. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude okrem iného odpovedať na dotaz straníckeho kolegu Vladimíra Jánoša, ktorého zaujíma, ako bude riešiť otázku tzv. zlatých padákov. Lea Grečková (Smer-SD) sa zase svojho straníckeho šéfa pýta, aký mal pocit z výjazdového rokovania vlády v Poltári.

Copyright © TASR 2012