23. 6. 2012

Neverejná odpoveď na verejný list

Neverejná odpoveď


na verejný list

Vážená pani Kozelová,



na rozdiel od Vášho listu adresovanému mne a všetkým ostatným sa ja obraciam mojim listom len na Vás.


Bolo mi veľmi smutno, že sa pracovnici RTVS, či už pracujú v jednom zo siedmich odborov v STV alebo zastupujú "Konto nadeje", nechali zlákať na to, aby osočovali (aj osobne) vedenie RTVS. Hovorili o tom, čo by malo byť ...v programoch, ako by mala televízia vyzerať, ako sa boja, že budú prepustení, všetko isto problémy, ktoré by mali odbory v STV riešiť, len problém spočíval v tom, že neboli k veci, ktorú sme riešili. Obavám sa, že dodnes vo svojom rozhorčení nepochopili, že tam išlo o to najprimitívnejšie – ich vystúpeniami „doložiť“ GR Zemkovej bez ohľadu na to, že hovorili o inom. Skrátka, zahmliť ďalšími vystúpeniami z vnútra STV zámer Smeru a zhoršiť mediálny obraz vedenia RTVS.

S porozumením som si prečítala, že máte problémy pri uplatňovaní svojich projektov vo vysielaní pre deti a mládež, chodievala som na Cenu Dunaja a viem, o čom píšete. Ale dnes ide o niečo iné. O pravdepodobne protizákonný postup strany SMER vo Výbore pre kultúru a média NR SR. Ako bude riešiť problém svojho odvolávania pani generálna riaditeľka, to nie je moja vec. Ale ak sa súdnou cestou preukáže protizákonnosť alebo dokonca protiústavnosť tohto kroku, škody zaplatíme my, všetci občania. Samozrejme, že strana SMER už odvolala mnohé ďalšie dôležité osobnosti slovenskej kultúry, napr. generálneho riaditeľa Slovenskej národnej knižnice, pána Katuščáka, ktorý nebol a nie je ochotný zveriť 200 000 mil. EUR európskej pomoci pre digitalizáciu nášho národného dedičstva do rúk súkromných spoločnosti, o ktorých skúsenostiach s digitalizáciou máme pochybnosti.
Červený valec – aby som citovala jedného kolegu - začal pracovať a ja nebudem na tej strane, ktorá bude hlasovať za politické ovládnutie RTVS. Ako povedal pán poslanec Smeru Číž vo výbore, „aby STV objektívnejšie a reálnejšie referovala o politickom živote Slovenska“. Po všetkých skúsenostiach si dovolím dnes tvrdiť, že osud STV a jej poslania bude ohrozený vo väčšej miere, ako sme si ochotní dnes pripustiť.
Možno sa vy, z vnútra televízie, dívate na celú situáciu inak a ak hájite svoje profesné záujmy, tomu samozrejme rozumiem. Ale bolo mi ľúto, že sa pani predsedníčka odborov, lebo tak vystupovala, nechala zneužiť na "udávanie“. Lebo čo iné to malo byť? Chápem, že bola rozčúlená, keď videla reakcie a nielen moju, aj ja som bola pobúrená jej vystúpením. Ale to by nám snáď nemalo zacloniť špinavú hru o verejnoprávny charakter RTVS, ktorý som vždy obraňovala na rozdiel od môjho kolegu, Mareka Maďariča.
Prajem Vám, aby sa moje najchmúrnejšie predpovede nesplnili a neocitli ste sa ešte v horšej situácii ako ste dnes. Možno potom oceníte, čo všetko sme sa snažili pre RTVS urobiť z pozície poslancov v NR SR, dnes za opozíciu.






Magda Vášáryová






Vážená pani poslankyňa Vášáryová,



Dnes, na mediálnom výbore NRSR ste označili našu kolegyňu, Magdalénu Glasnerovú a nášho kolegu, kameramana Ivana Priehradného za udavačov. Len preto, že si dovolili rozporovať situáciu vo verejno-právnej televízii nie ako politickí nominanti. Tým ste urazili nielen ich, ale aj ostatných ľudí pracujúcich vo verejnoprávnej Slovenskej televízi...i. Obaja zástupcovia televíznych odborov tam neboli na politickú objednávku, boli tam preto, aby zabránili likvidácii tvorby pre deti a mládež a genocíde – ako to nazval jeden z kolegov – genocíde televíznych pracovníkov.
Vaše politické ambície vám už dlhšie nedovoľujú nazerať reálne na prostredie, ktoré aj Vám počas Vašej hereckej kariéry, ponúklo mnoho príležitostí a možností. Už dávno nevidíte, ako naša tvorba pre deti a mládež umiera. Možno Vám ušiel fakt, že za posledné štyri roky sa zrušil jeden z najuznávanejších filmových festivalov detského filmu – Cena Dunaja. Možno Vám ušiel aj fakt, že takmer pred dvoma rokmi zanikla Redakcia tvorby pre deti a mládež v Slovenskej televízii. Unikol Vám aj fakt, že zatiaľ čo naši českí kolegova pripravujú vznik samostatného programového kanála s tvorbou pre deti a mládež, my sme utlmili výrobu na 3 (slovom tri) relácie – z toho dve pre predškolský vek (Fidlibum a Maškrtníček) a jednu pre staršiu mládež (5 minút po 12) – mimochodom dramaturgičkou programu je práve Vami označená „udavačka“. Tiež Vám asi unikol fakt, že pomer detských relácií v STV a ČT je 3:52 ! Kde je ten výklad Slovenskej televízie! Kde je redakcia, ktorá dodnes predáva do zahraničia najviac programov!
V televízii opäť dochádza k výpovediam. Čím to je, že na zozname sú opäť len dramaturgovia relácií pre deti a mládež a dramaturgovia dramatickej tvorby? Podľa nás to nevie ani pani riaditeľka Zemková.
Vážená pani poslankyňa, Slovenská televízia je ako naša krajina. Tam dolu sú ľudia, ktorí „len“ robia program a podľa Vás majú držať „hubu a krok“. A tam hore je množstvo politických nominantov (česť výnimkám), ktorí si z televízie spravili trhací kalendár. Tu odstrihneme detskú tvorbu, tam inscenácie a filmy, tu odstrihneme populárnu hudbu...
Máme plné skrine a šuflíky úžasných námetov na relácie pre deti a mládež. Len škoda, že to množstvo peňazí, ktoré prúdi do televízie, je určené len pre dospelých.
Mysleli sme si, že práve vo Vás, umelkyni, nájdeme oporu. Žiaľ, mýlili sme sa! Aj vy kultúru a umenie vidíte len cez politické okuliare. Bude ale potrebné zájsť k očnému lekárovi, lebo Vám to nedovoľuje vidieť ďalej. Len po špičku politického nosa.
Tu Vám posielam link, aby ste vedeli čo je zač pani Glasnerová, jedna z najuznávanejších dramaturgičiek programov pre deti a mládež. Pani, ktorá prežila v STV celý svoj aktívny dramaturgický život a ktorá má na svojom konte viac inscenácií a rozprávok ako všetci ostatní dramaturgovia dokopy. A ktorá má svoje dôležité miesto aj v českej Filmovej databáze – pre Vaše info: (http://www.fdb.cz/lidi/103449-magdalena-glasnerova.html) alebo skúste aj iný link: http://www.avf.sk/aboutus/management/committees/committee13/magdalenaglasnerova.aspx

Vážená pani poslankyňa, dnes ste stratili viac svojich voličov, ako si myslíte. Slovník, ktorý ste použili bol dehonestujúci, nediplomatický a zavádzajúci. Zo slušných ľudí ste spravili udavačov a to sa nerobí.


Monika Kozelová, dramaturg detskej tvorby, tiež na zozname.