20. 6. 2012

Tak nám zabijú Ferdinanda, paní Milerová


Tak nám zabijú Ferdinanda,

 paní Milerová


 

Situácia okolo odvolávania generálnej riaditeľky RTVS nie je ničím nová. Je symptomatická pre postoj politikov i verejnosti k verejne programovej službe a verejnoprávnym médiám vôbec. Dlhých 22 rokov. 
Smutnohrou  je však spôsob odvolávania generálnej riaditeľky a takisto jej obrana. Dokonca renomované združenia ako EBU, či IFPI sa nekvalifikovane zapojili do politickej obrany postavenia generálnej riaditeľky. Bez poznania reálneho stavu i legislatívy. Skutočnou zábavou sú však vyjadrenia bývalého ministra kultúry daniela Krajcera, ktorý je osobne zodpovedný za zlú legislatívu, ktorá, okrem iných nezmyslov, preniesla voľbu do parlamentu a dala obrovskú politickú zbraň politikom pri odvolávaní generálneho riaditeľa RTVS  Krajcer a ostatní už asi zabudli, že Richard Sulík mal dobrú skúsenosť s bývalým krízovým manažérom Penty Petrom Ondrom v kancelárií NR, preto ho odporučil Zemkovej do tímu, že Andrej Miklánek bol členom programového tímu SaS, že Michaela Matisová bola najbližšou spolupracovníčkou Daniela Krajcera . Nuž a Zemková ? Bola predsa dávno pred voľbou nominantkou Daniela  Krajcera, ktorý ju verejne ju ešte pred voľbou prezentoval ako jedinú schopnú viesť RTVS.

Rada RTVS bola, ako obvykle zostavené výlučne z politických nominantov, pričom médiám tam rozumie presne 1 a pol človeka.  Takže, aká zmena ?


Základný problémom Zemkovej je, že naozaj porušila Zákon o RTVS. To môže konštatovať dnes Výbor NR SR pre kultúru a média a nepotrebuje k tomu Radu RTVS. Zemková však neporušila Zákon o RTVS   raz, ale niekoľkokrát.

Neinformovanie o vypísaní verejného obstarávania na mediálny komplex, teda nrešpektovaniue toho, že musí písomne informovať radu o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, ktorého trvanie presahuje obdobie dvoch rokov alebo predmetom ktorého je plnenie, ktoré presahuje sumu 100 000 eur, s výnimkou pracovných zmlúv a zmlúv, ktorých predmetomnie je finančné plnenie.

Podpísanie dodatku c. 3A k zmluve so štátom na rok 2012, ako aj doplnenia c. 2 a c. 3 k zmluve so štátom na rok 2012 dva dni pred voľbami / podľa práva to nie je dodatok, ale zmena základnej zmluvy

A čo také  verejné obstarávanie pri stavebnej činnosti v Banskej Bystrici. Vyjadrenie Úradu pre verejné obstarávanie je asi irelevantné, keďže my disponujeme aj takým vyjadrením tohto Úradu, podľa ktorého je bývalý minister Štefanov nevinný a teda nezákonne obvinený / čo je mimoriadne absurdné /.

Amaterizmus SMER-u pri odvolávaní Zemkovej je výsledkom hlúposti z nedočkavosti. Zaradenie tohto bodu medzi rôzne je bobockizmus. Absencia zdôvodnenia je  tuposť. V tejto oblasti akoby sa SMER nepoučil.

Som zvedavý , kto bude po odvolaní generálnej riaditeľky viesť RTVS. 

Ing. Peter Ondro ? Alebo Ing. Daniela Vašinová ?

A kedy vypíšu konkurz.

Bude to mať Vašo ťažké.