18. 6. 2012

Zemková news

Zemková news





Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) rozhodne o zaradení návrhu na odvolanie generálnej riaditeľka RTVS Miloslavy Zemkovej do programu nadchádzajúcej schôdze parlamentu až po skončení zasadnutia parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Mediálny výbor bude zasadať v utorok 19. júna ráno, teda v deň, kedy sa začne aj samotná tretia schôdza národnej rady. Agentúru SITA o tom informoval hovorca predsedu národnej rady Pavel Chovanec.
Návrh s odporúčaním odvolať Zemkovú z funkcie schválil v utorok 12. júna mediálny výbor parlamentu na popud šéfa výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD). Jarjabkov návrh schválili siedmi členovia výboru za Smer-SD, opoziční poslanci pri hlasovaním miestnosť výboru opustili. Dôvodom na odvolávanie je, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa Jarjabka porušila zákon.
Podľa šéfa Rady RTVS Miroslava Kollára však v prípade konania Zemkovej nemusí ísť o porušenie zákona o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií. Ako povedal pre agentúru SITA v súvislosti s návrhom na odvolanie Zemkovej, má síce x rozdielnych názorov na fungovanie RTVS ako Zemková, ale spôsob, že ju na mediálnom parlamentnom výbore nechali 12. júna odprezentovať výročnú správu o RTVS, následne ju nechali odísť a potom rozhodovali o jej odvolaní, sa mu zdá ako nie celkom korektný. Zároveň dodal, že zatiaľ nevidel právne zdôvodnenie, ktorým výbor odporúča Zemkovú odvolať z funkcie.
 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.