6. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Americký magazín Playboy včera začal vychádzať v hebrejčine. Najmä Izraelčania si tak popri sledovaní obrázkov môžu už aj prečítať články vo svojom úradnom jazyku. O hebrejskú mutáciu časopisu pre pánov sa postaral Američan Daniel Pomerantz, ktorý pochádza práve z Izraela. V novej edícii Playboya budú aj články od izraelských novinárov a odhalené izraelské modelky, čo v tejto krajine nie je veľmi bežné. Okrem Židov totiž v Izraeli žije aj približne 1,5 milióna Arabov.
Magazín Playboy založil v roku 1953 Hugh Hefner, ktorý v apríli oslávi už svoje 87. narodeniny. Na obálke prvého vydania bola legendárna Marilyn Monroe. Po nej sa v časopise objavili ďalšie desiatky známych žien vrátane herečiek, speváčok, športovkýň alebo modeliek. Exkluzívne fotografie mali v magazíne napríklad Kim Basinger (v roku 1983), Madonna (1985), Drew Barrymore (1995), Geri Halliwell (1998), Charlize Theron (1999) alebo Cindy Crawford (1988, 1998). Playboy dosiahol vrchol popularity začiatkom 70. rokov, z novembrového vydania roku 1971 na obálke s modelkou Pam Rawlings sa predalo viac ako sedem miliónov kópií. S nástupom podobných magazínov a predovšetkým internetu však jeho význam upadal. V súčasnosti má vlastnú edíciu časopisu viac ako 30 krajín vrátane Česka, Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Slovinska, Poľska a Slovenska.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Sýrska vláda včera prepustila 26-ročného nemeckého novinára Billyho Sixa z pravicového týždenníka Junge Freiheit. Six sa údajne dostal do krajiny ilegálne cez územie, ktoré kontrolujú opozičné sily. Informovala o tom agentúra DPA.
Sixa odovzdali ruskému veľvyslanectvu na tlačovej konferencii usporiadanej na ministerstve zahraničných vecí, nakoľko Nemecko svoju ambasádu v Damasku pre pretrvávajúce násilie zatvorilo minulý rok. Udalosť naživo vysielala sýrska štátna televízia.
"Vyzývame všetkých novinárov, aby nevstupovali na naše územie ilegálne a neporušovali sýrske zákony a nariadenia," uviedol námestník ministra zahraničných vecí Fajsal Makdád. Dodal, že Sýria je pripravená spolupracovať so všetkými "objektívnymi novinármi", ktorí chcú pravdivo informovať o dianí v krajine.
Podľa opozičných aktivistov Sixa zajali jednotky lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi severovýchodne od mesta Hamá vlani v decembri, uviedla agentúra Reuters. Sýrske úrady ho následne zadržiavali dva a pol mesiaca. Novinár predtým v roku 2011 pokrýval dianie počas povstaní v Líbyi a Egypte.
Povstanie v Sýrii trvajúce 23 mesiacov sa zmenilo na občiansku vojnu, počas ktorej zahynulo už okolo 70.000 ľudí. Väčšina územia krajiny sa momentálne nachádza v rukách povstalcov. Hoci Damask prísne obmedzil pôsobenie médií, novinári často vstupujú do Sýrie cez oblasti kontrolované povstalcami.
Výbor na ochranu novinárov oznámil, že Sýria je v súčasnosti najnebezpečnejšou krajinou pre výkon novinárskej činnosti. V roku 2012 tam prišlo o život 28 novinárov, 21 ďalších uniesli.


Copyright © TASR 2013