6. 3. 2013

MŠVVŠ SR: Nový Čas a SME rozoštvávajú učiteľov

MŠVVŠ SR: Nový Čas a

 SME rozoštvávajú učiteľov



Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky považuje utorkové (5.3.) a dnešné články uverejnené v denníkoch SME a NOVÝ ČAS vo vzťahu k platom učiteľov na Slovensku a v Rakúsku, a rovnako aj článok o vozovom parku za tendenčné príspevky, ktorých jediným cieľom je rozoštvávanie učiteľov vo chvíli, keď sa niektorí pedagógovia rozhodujú o štrajku počas monitoru a maturít.

Odmietame pofidérne tvrdenia denníka NOVÝ ČAS, podľa ktorého "ministra školstva Dušana Čaplovič včera viac trápilo, odkiaľ NOVÝ ČAS získal informácie o zámere rakúskej vlády závratne zvyšovať platy svojim pedagógom." Moja osobná komunikácia s redaktorom sa týkala porovnania relevantnosti informácií, pretože to, čo redakcia podsúva čitateľom ako nespochybniteľné fakty, sú pracovné návrhy, o ktorých sa rokuje, a to v nadväznosti na ďalšie systémové zmeny v ich školstve. Napokon aj rezort školstva prostredníctvom Rady pre systémové zmeny v školstve pripravuje konkrétne opatrenia smerujúce k zlepšeniu celkového spoločenského aj platového postavenie zamestnancov školstva.
Rezort školstva v apríli pripravuje medzinárodnú konferenciu o duálnom vzdelávaní, na ktorej budú aj zo strany rakúskych kolegov prezentované informácie o stave ich školstva. Tam si bude možné porovnať tieto informácie a ich vierohodnosť.
Denník SME dnes čitateľom prináša ďalší zo série článkov, ktorý slovnými konštrukciami a napokon i samotným titulkom: U ČAPLOVIČA MAJÚ ĎALŠIE DRAHÉ AUDI pritvrdzuje v tempe rozoštvávania učiteľov. Redaktor pri príprave článku opomenul fakty ako vek tohto vozidla, prípadne iných motorových vozidiel, ktoré rezort využíva a v súvislosti s ich najazdenými kilometrami aj rokom výroby je otázna bezproblémová prevádzka i bezpečnosť pri jazde. Je zarážajúce, že v momente, kedy učitelia prijímajú dôležité rozhodnutia s vážnymi dopadmi, spomínané denníky ponúkajú čitateľom príspevky s cielenými negatívnymi posolstvami. Tu je zrejme kvalita vzdelávania a zásadné zmeny v našom školskom systéme len zástupnou témou.

TASR informoval Michal Kaliňák, riaditeľ Tlačového a informačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.