9. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Slovenský režisér, scenárista, producent a podnikateľ Fero Fenič, dlhodobo pôsobiaci v Prahe, predal druhý najväčší filmový festival v ČR Febiofest za 25 miliónov korún spoločnosti Medzinárodný filmový festival Praha. Zostáva však aj naďalej prezidentom tejto festivalovej prehliadky, informoval internetový server iDNES.cz.
Sumu 25 miliónov korún bude Fenič dostávať postupne v priebehu piatich rokov v podobe podielu na tržbe.
Riaditeľom festivalu, ktorý je po karlovarskej prehliadke druhým najväčším v ČR a tento rok sa začne v Prahe 14. marca, sa stal Kamil Spáčil, niekdajší riaditeľ TV Barrandov. Podľa vlastných slov pre denník MF Dnes mieni vo všetkom pokračovať rovnako ako Fenič, ktorý sa chce viac venovať umeleckým zámerom.
Podľa výročných správ Febiofest skončil v roku 2011 so ziskom 1,1 milióna korún, rok predtým však so stratou 4,5 milióna korún. Vlani musel Fenič dokonca dotovať podujatie z vlastných prostriedkov, píše iDNES.cz. Ročný rozpočet Febiofestu sa pohybuje vo výške 20 miliónov korún.

Copyright © TASR 2013



Americká komička a moderátorka Chelsea Handler opäť skritizovala herečku Angelinu Jolie. Zdôraznila však, že negatívny postoj k partnerke Brada Pitta nemá nič spoločné s jej priateľstvom s Jennifer Aniston, ktorá bola hercovou manželkou v čase, keď sa začal jeho vzťah s Jolie. "Pripadá mi ako démon," uviedla v talkšou Watch What Happens Live. Ako sama povedala, dokáže rozoznať "zlé dievčatá" a herečka je podľa nej jedným z nich. "Jednoducho nemám rada Angelinu Jolie. Nemám pocit, že je na strane dievčat. Mám rada také ženy!" vyhlásila moderátorka šou Chelsea Lately. Handler už v minulosti Jolie obvinila zo zničenia Pittovho manželstva s Aniston a vyjadrila sa, že by sa nikdy s niekým ako je ona nedokázala priateliť.
Tridsaťsedemročná dcéra herca Jona Voighta začala s herectvom už ako dieťa. Zaujala v televíznej dráme George Wallace (1997), po ktorej nasledovali ďalšie úspešné filmy ako Podoby lásky (1998), Gia (1998), Zberateľ kostí (1999) a Bláznivá runway (1999). V roku 2000 získala Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie pacientky na psychiatrii v životopisnej dráme Narušenie (1999). Známa je aj z filmov 60 sekúnd (2000), Siedmy hriech (2001), Hranica zlomu (2003), Svet zajtrajška (2004), Alexander Veľký (2004), Pán a pani Smithovci (2005), Beowulf (2007), Wanted (2008), Turista (2010), Salt (2010) alebo mysterióznej drámy Výmena (2008), ktorá jej vyniesla nomináciu na Oscara za hlavnú rolu. Je zasnúbená s hercom Bradom Pittom, s ktorým vychováva šesť detí.

Tretia séria moderného seriálového spracovania príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010) sa začne nakrúcať 18. marca. V rozhovore s moderátorom Grahamom Nortonom to prezradil britský herec Martin Freeman, ktorý je predstaviteľom doktora Johna Watsona. Tiež uviedol, že už čítal scenár, ktorý je podľa neho fantastický. Dátum nakrúcania potvrdila aj producentka Sue Vertue. Tá vysvetlila, že sa museli prispôsobiť Freemanovi i predstaviteľovi Sherlocka Benedictovi Cumberbatchovi, keďže sa z oboch stali hviezdy a sú mimoriadne zaneprázdnení. V marci začnú nakrúcať prvé dva diely tretej série, záverečnú tretiu časť natočia až po prestávke. Sherlock by sa mal na obrazovky vrátiť koncom tohto roka alebo začiatkom roka 2014.

Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Druhá sezóna sa skončila epizódou The Reichenbach Fall, teda vodopád Reichenbach, v ktorom pôvodne Doyle nechal Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Poviedka s názvom Posledný problém z roku 1893 však napokon nebola posledným príbehom obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. Freeman v rozhovore s Nortonom priznal, že aj keď čítal scenár, stále netuší, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť nebezpečný pád zo záveru druhej série.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.