4. 3. 2013

SME vykonštruoval tému proti vláde, ospravedlniť sa nemieni

SME vykonštruoval tému proti
 
 
vláde, ospravedlniť sa nemieni
Denník SME vo svojom vydaní z 1. marca 2013 v článku pod názvom O eurofondoch preháňali, ktorý dokonca vyšiel na titulnej strane, hrubo a na základe preukázateľných lží atakoval slovenskú vládu. Autor Adam Valček s evidentnou podporou šéfredaktora zodpovedného za ekonomické témy Konštantína Čikovského vykonštruovali príbeh, podľa ktorého, povedané „novinárskou skratkou“, mala vláda údajne prijať malú novelu zákona o verejnom obstarávaní len aby mohla „napríklad niečo ukradnúť“ (citát zo stĺpčeka Františka Múčku, tiež na titulnej strane). Dôkazom mal byť argument, že predseda vlády R. Fico i ďalší členovia vládneho kabinetu údajne zamlčali úspech, ktorí dosiahli v Bruseli, a síce, že vylobovali výnimku pre dočerpanie eurofondov v tomto programovacom období (2007-2013). A to vraj preto, aby rýchle prijatie novely zákona mohli naďalej fiktívne zdôvodňovať práve časovou tiesňou pri čerpaní európskych prostriedkov, pričom reálny motív mal byť iný – ešte raz pripomínam – „kradnúť“. Neuveriteľná fabulácia sama o sebe, ktorá navyše v konfrontácii s faktami nadobúda bezprecedentný rozmer.
Predseda vlády R. Fico na oficiálnej tlačovej besede po skončení summitu v Bruseli, aj za prítomnosti redaktorky SME, už tri týždne pred publikovaním inkriminovaného článku v SME oznámil presne toto: „Môžem potvrdiť, že sa nám podaril podľa mňa ďalší husársky kúsok, pretože v záveroch, ktoré boli dnes prijaté je konštatované, že komisia sa má zaoberať len v 2 prípadoch – v prípade Rumunska a Slovenska, lebo sme si to vylobovali, či môžu v období 2007-2013 existovať iné pravidlá na čerpanie eurofondov ako sú teraz nastavené.“ Nasledovala séria oficiálnych rokovaní s EK, posledné - medzi podpredsedom vlády Ľ. Vážnym a eurokomisárom J. Hahnom - bolo deň pred uverejnením článku. Na tomto stretnutí sa dohodli, že zatiaľ sa bude postupovať podľa starých pravidiel, teda - bez uloženia výnimky. Následne sa opäť obe strany stretnú a celý proces posúdia začiatkom apríla. Túto informáciu mal autor Adam Valček oficiálne k dispozícii, napriek tomu napísal to, čo napísal.
Z týchto dvoch nespochybniteľných a opakujem oficiálnych faktov jasne vyplýva, že článok evidentne v celom rozsahu klamal a osočoval členov vlády. A aká bola reakcia dvoch hlavných aktérov? Adam Valček naďalej trvá na tom, že jeho článok bol korektný a jeho priamy nadriadený Konštantín Čikovský síce uznal, že tú tlačovú konferenciu predsedu vlády si nevšimli, ale naďalej trvajú na svojej konštrukcii. Ak by niekto neveril, tak komunikáciu s nimi máme k dispozícii.Článok ukázal profesionálne zlyhanie, následný prístup, ale aj zlyhanie charakteru, o ktorom denník SME tak rád poučuje.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR