6. 3. 2013

MK SR a RTVS NEWS

MK SR a RTVS NEWS




Vzhľadom na aktuálny vývoj stavu verejných financií nie je reálne očakávať, že by Slovensko mohlo v najbližších rokoch mať finančné zdroje na pokrytie takej rozsiahlej investície, ako je vytvorenie mediálneho komplexu pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Vyplýva to z materiálu, ktorý na pripomienkovanie predložil rezort kultúry. Navrhuje v ňom zrušiť pôvodné uznesenie prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), na základe ktorého malo ministerstvo vypracovať návrh rámcovej koncepcie mediálneho komplexu.
"Uznesenie je z dôvodu realizácie úsporných opatrení pri nakladaní s verejnými financiami v súčasnosti nerealizovateľné. Ministerstvo kultúry SR, ani RTVS vo svojom rozpočte nemajú narozpočtované finančné prostriedky na uskutočnenie koncepcie spoločného mediálneho komplexu," zdôvodňuje svoj návrh rezort kultúry.
Minister Marek Maďarič (Smer-SD) pre TASR vo februári povedal, že očakáva iniciatívu ohľadom vyriešenia nových priestorov RTVS zo strany verejnoprávneho vysielateľa. Vypracovaný koncept by mal podľa neho obsahovať nielen to, kam by sa médium presťahovalo, ale aj čo s jeho súčasnými budovami a realistickou možnosťou financovania celého projektu vrátane komplexnej infraštruktúry. "Na takúto iniciatívu je schopné reagovať aj ministerstvo kultúry a spoločnými silami by sa na tom mohlo začať pracovať," uviedol minulý mesiac Maďarič.
Rezort kultúry pod jeho vedením už jeden návrh koncepcie predstavil, a to ešte v roku 2008. Vtedy sa hovorilo o spoločných priestoroch na Landererovej ulici v Bratislave. Celková cena stavebných prác sa vtedy odhadovala na zhruba sto miliónov eur a ďalších asi 47 miliónov eur malo ísť na nákup moderných technológií potrebných na vybavenie komplexu.

Copyright © TASR 2013