30. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tisíce ruských účtov na Twitteri v snahe o ovplyvnenie výsledkov vlaňajších parlamentných volieb v Británii propagovali pozitívne správy o opozičnej Labouristickej strane. S odvolaním sa na výskum britského nedeľníka The Sunday Times a Univerzity v Swansea o tom informovala agentúra Reuters.
Podľa výskumu až 6500 automatických účtov poslalo krátko pred voľbami o šéfovi labouristov Jeremym Corbynovi a jeho politike pochvalné správy. Naopak o britských konzervatívcoch automatické účty písali kriticky. Podľa zistení z uvedeného výskumu bolo až deväť z desiatich správ na adresu konzervatívcov negatívnych. 
Automatické účty na sociálnej sieti Twitter útočili na premiérku Terezu Mayovú, pretože sa odmietla zúčastniť v predvolebných televíznych debatách. Kritizovali ju aj za to, že krátko pred bombovým útokom v Manchestri rozbehla škrty v polícii.
Zistenia výskumu označil britský minister kultúry Matt Hancock za mimoriadne znepokojujúce a uviedol, že je "absolútne neprijateľné, aby sa ktorýkoľvek národ pokúšal zasahovať do demokratických volieb inej krajiny".
Vláda Spojeného kráľovstva obvinila Moskvu zo zasahovania do volieb po celom svete a vysielania falošných správ v médiách, ale poprela, že by Rusko úspešne zasiahlo do britských volieb, dodáva Reuters.

Vydavateľa najvýznamnejšieho periodika proreformného hnutia v Iráne prepustili v nedeľu na slobodu deň po tom, ako ho zatkli v súvislosti so zverejnením kritického článku. Mehdímu Rahmániánovi umožnili opustiť celu po zaplatení kaucie, informoval samotný denník Šark, ktorého oznámenie na sieti Twitter prevzala agentúra DPA.
Podľa predošlých správ Rahmániána zdroja odsúdili v Mašhade na severovýchode Iránu v súvislosti s článkom o údajnej prostitúcii v tomto meste, na čo musel ísť do väzenia, keďže požadovanú kauciu hneď nezaplatil. Tvrdenia v predmetnom článku napadlo viacero osôb na súde ako urážku žien, pričom prokuratúra vyzývala Rahmániána, aby ich dementoval a potrestal príslušnú spravodajkyňu, čo však vydavateľ odmietol.
Mašhad je známy ako posvätné mesto, kde sa nachádza okrem iného mauzóleum ôsmeho šiitského imáma Rezu. Zároveň je to bašta tvrdých konzervatívcov, ktorí sú kritickí voči reformistom. Vplyvní duchovní z Mašhadu pritom odmietajú aj umiernenú politiku súčasného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.



Medzi obeťami dvoch pondelkových samovražedných útokov v afganskej metropole Kábul je pravdepodobne až sedem novinárov, informovala agentúra DPA. Podľa aktualizovaných údajov agentúry AP zahynulo celkovo 25 ľudí a zranenia utrpelo najmenej 45 ďalších.
Agentúra AFP potvrdila smrť svojho fotografa Šáha Maraího.
Miestna televízia 1TV potvrdila smrť dvoch svojich reportérov.
Podľa ministerstva zdravotníctva zahynul taktiež reportér miestneho spravodajského portálu ToloNews Mohammad Túchí, ako aj reportér Rádia Slobodná Európa (RFE) Ebadulláh Hananzáí.
Šéf Bezpečnostného výboru afganských novinárov (AJSC) pre DPA uviedol, že o život prišlo celkovo sedem novinárov, "jeden z AFP, jeden z RFE, dvaja z 1TV, jeden z ToloNews a dvaja z miestnej rozhlasovej stanice Mašál".
K útokom došlo vo štvrti Šašdarak, kde sa nachádzajú budovy tajnej služby, ministerstva obrany i Severoatlantickej aliancie.
Prvý atentátnik sa odpálil na motorke pri budove tajnej služby. O zhruba 15 minút neskôr, keď sa na mieste útoku zhromaždili ľudia vrátane novinárov, sa tam odpálil druhý atentátnik. "Bombový atentátnik sa prestrojil za novinára a odpálil sa v dave," uviedla AFP citujúc políciu.
K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil. Podľa agentúry AP v Kábule v minulosti útočili skupiny ako Taliban a Islamský štát.


Copyright ©TASR 2018