3. 5. 2018

Svetový deň slobody tlače

Svetový deň slobody tlače 


V ghanskej metropole Accra sa 2.-3. mája uskutočňujú oslavy Svetového dňa slobody tlače, ktorý pripadá na 3. mája. V roku 2018 pôjde o 25. výročie tohto svetového dňa a jeho tohtoročná hlavná téma znie: "Médiá, spravodlivosť a právny štát: protiváha moci." Na svojich webových stránkach o tom informovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).
V rámci osláv v Accre medzinárodná porota udelí 2. mája egyptskému fotožurnalistovi Mahmúdovi abú Zajdovi (31), medzinárodne známemu aj pod menom Shawkan, Svetovú cenu slobody tlače UNESCO/Cenu Guillerma Cana. Medzinárodná porota odporučila egyptského fotožurnalistu za laureáta ceny, aby "ocenila jeho odvahu, odpor a angažovanosť za slobodu vyjadrovania", konštatovala predsedníčka poroty Maria Ressa. Shawkan je vo väzení od 14. augusta 2013. Zatknutý bol za to, že pokrýval manifestáciu na námestí v Káhire, začiatkom roku 2017 prokurátor navrhol pre Shawkana trest smrti.
Svetový deň slobody tlače v tomto roku zahŕňa pestrú paletu podujatí - plenárne zasadnutia, diskusie, prezentácie a ďalšie, ktoré budú dopĺňať tri tematické okruhy: sloboda tlače, prístup k informáciám a voľby; právny systém na podporu slobodného a bezpečného novinárstva napokon sloboda vyjadrovania v online priestore - zlepšiť samoreguláciu. Ako ďalej dodalo UNESCO, asi stovka národných podujatí sa uskutoční na medzinárodnej úrovni.
Základné princípy slobody tlače, hodnotiť jej úroveň, brániť médiá pred útokmi na ich nezávislosť, v neposlednom rade spomenúť si aj na novinárov, ktorí prišli o život pri plnení si svojich povinností - to umožňuje Svetový deň slobody tlače. Tento deň podľa OSN sa má osobitne týkať bezpečnosti novinárov, odstraňovania beztrestnosti za zločiny spáchané proti slobode tlače, ďalej bezpečnosti a otvorenosti internetu ako podmienky pre bezpečnosť na počítačovej sieti.
Svetovú cenu slobody tlače UNESCO založili v roku 1997 členovia Výkonného výboru UNESCO. Udeľuje sa každý rok osobe, inštitúcii alebo organizácii, ktorá významnou mierou prispela k obrane alebo podpore slobody tlače kdekoľvek na svete, najmä ak sa osoba či subjekt dostali za svoju prácu do ohrozenia.
Svetová cena slobody tlače UNESCO nesie aj názov Cena Guillerma Cana. Guillermo Cano Isaza bol zakladateľom kolumbijského denníka El Espectador. Zavraždili ho 17. decembra 1986 pred sídlom redakcie tohto denníka v Bogote. Stal sa obeťou drogovej mafie, pretože odvážne kritizoval pašeráctvo narkotík a poukazoval na ich škodlivé vplyvy na kolumbijskú spoločnosť.
Cano sa odvahou a angažovanosťou v prospech nezávislej žurnalistiky, pomocou ktorej bojoval v prospech Kolumbie, stal príkladom pre celý svet.
Valné zhromaždenie OSN 20. decembra 1993 v rezolúcii 48/432 vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Generálna konferencia UNESCO na svojom 26. zhromaždení v roku 1991 schválila Deklaráciu z Windhoeku, ako aj rezolúciu o Podpore slobody tlače vo svete. Generálna konferencia sa potom obrátila na VZ OSN so žiadosťou, aby vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. V namíbijskom Windhoeku sa od 29. apríla do 3. mája 1991 konal Seminár pre rozvoj nezávislej pluralistickej africkej tlače spoločne s UNESCO. Účastníci seminára prijali Deklaráciu z Windhoeku.

Copyright ©TASR 2018



Je dôležité, aby si spoločnosť uvedomila, že kritické médiá často ostávajú jedinou a poslednou kontrolou mocných, a takýto druh kontroly môžu vykonávať len slobodné médiá s novinármi bez autocenzúry, bez ohľadu na to, či sú súkromné, alebo verejnoprávne. V predvečer Svetového dňa slobody tlače to pre agentúru SITA konštatovala členka Výkonného výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (The International Press Institute, IPI) Beata Balogová. Pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa slobody tlače, ktorý si svet pripomína 3. mája, upozornila na „mimoriadne znepokojivý vývoj v RTVS - prepúšťanie dlhoročných spolupracovníkov, zbavovanie sa kritikov, zdroje, za ktoré by sa seriózne médiá hanbili, manažment znevažujúci vlastných kolegov“. Tieto kroky podľa slov poprednej predstaviteľky Medzinárodného tlačového inštitútu a zároveň šéfredaktorky denníka SME „naznačujú, že verejnoprávnosť inštitúcie je ohrozená a že sa skôr posúva smerom k štátnej televízii, kde sa presadzuje politická predstava vládnucej skupiny. Varovaním je osud verejnoprávnych médií v Maďarsku, ktoré sa zmenili na PR agentúru a predĺženú ruku úradu vlády“.
Balogová zároveň pripomína pád Slovenska o desať miest v rebríčku slobody médií vo svete Organizácie Reportéri bez hraníc (Reporters sans frontiéres - RSF). Rebríček hodnotiaci slobodu médií v 180 krajinách sveta v roku 2018 zverejnili Reportéri bez hraníc v stredu 25. apríla. Slovensko si v ňom oproti predošlým rebríčkom z rokov 2016 a 2017 pohoršilo. Ak sme vlani boli na 17. mieste a predvlani na 12. mieste, tak v aktuálnom rebríčku sme v slobode tlače na 27. pozícii. Reportéri bez hraníc poukázali aj na situáciu vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska. „RTVS, ktorý sa v posledných rokoch stal symbolom novinárskej integrity, je taktiež v ohrození. Jeho generálny riaditeľ zrušil jediný investigatívny televízny program (Reportéri, pozn. redakcie) po tom, čo priniesol kritiku jednej zo strán vládnej koalície, na ktorú je napojený,“ napísali v komentári o Slovensku Reportéri bez hraníc.
„Organizácia Reportéri bez hraníc poukázala i na narastajúcu tendenciu agresivity a verbálnych útokov na novinárov a varovala, že je to jedno z najzávažnejších ohrození demokracie. Takéto útoky, ktorými sa snažia politici novinársku kritiku oslabiť, dávajú mnohým ďalším licenciu na prejav nenávisti voči nim,“ zdôraznila Balogová a dodala, že k nepriateľskej atmosfére voči novinárom na Slovensku „prispieva každá tlačová konferencia, na ktorej politik označuje médiá ako nepriateľov národa“. Pritom za posledné roky sa na Slovensku takéto verbálne útoky verejných činiteľov na novinárov zintenzívnili, pripomenula Balogová a dodala, že „nie je možné oddeliť vraždu Jána Kuciaka od celkovej atmosféry v spoločnosti, ktorú politici spoluvytvárali“. Pokles Slovenska v rebríčku RSF o desať miest tak podľa Beaty Balogovej jasne naznačuje že vražda prepisuje správu o slobode médií v našej krajine.
V roku 1991 vyhlásila Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Valné zhromaždenie OSN o ďalšie dva roky schválilo tento dátum ako deň, keď sa majú pripomínať základné princípy slobody tlače. Dve storočia pred vyhlásením dňa slobody tlače v roku 1791 začalo v Spojených štátoch amerických platiť prvých 10 dodatkov k Ústave USA. Ide o garancie základných práv a slobôd nazývané aj Listina práv USA (Bill of Rights), ktoré medzi iným garantujú ochranu slobody vierovyznania, slobody slova a tlače, petičné právo, právo pokojne sa zhromažďovať, právo držať a nosiť zbraň, ochranu osobného vlastníctva a ďalšie.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.