3. 5. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Novou podpredsedníčkou Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá sa stala Natália Milanová (OĽaNO). Jej voľbu na návrh predsedu Dušana Jarjabeka (Smer-SD) jednohlasne schválili členovia výboru.
Voľba nového podpredsedu súvisí s faktom, že bývalý podpredseda Jozef Viskupič (OĽaNO) sa vzdal poslaneckému mandátu vzhľadom na to, že uspel vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a stal sa predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Copyright © TASR 2018

Na parlamentný výbor pre kultúru a médiá príde dnes generálny riaditeľ verejnoprávnej RTVS Jaroslav Rezník vysvetliť aktuálnu situáciu. Tento bod programu navrhol dnes v úvode zasadnutia výboru zahrnúť do rokovania podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Za návrh hlasovalo deväť prítomných členov výboru a dvaja poslanci sa hlasovania zdržali.
Koncom apríla prenikli na verejnosť informácie o prepúšťaní externých pracovníkov spravodajstva RTVS, teda redaktorov, ktorí síce denne vyrábajú spravodajské príspevky, ale nie sú internými zamestnancami. Ako informovali viaceré médiá, výpovede dostali zatiaľ štyria redaktori televízneho spravodajstva, ktorí nemali zamestnaneckú zmluvu - kultúrna redaktorka Jana Masárová, redaktor zahraničia Matúš Dávid, redaktori domáceho spravodajstva Matúš Baňovič a Kristián Čekovský a výpoveď dala redaktorka a moderátorka rozhlasového spravodajstva Jana Maťková a editorka a dramaturgička Nikola Bajánová. Ako v svojom sociálnom profile v piatok uviedla redaktorka a moderátorka spravodajstva verejnoprávnej televízie Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá nedávno s ďalšími redaktormi RTVS založila Spravodajské odbory RTVS, „dnešným dňom ohlásilo vedenie prepúšťanie externistov. Teda, prepáčte, ako to povedalo naše vedenie, nie prepúšťanie, ale ukončenie spolupráce. Predpokladám, že argument bude, že chceme posilniť interné kapacity. Prečo ľudí, ktorí už roky pracujú pre RTVS, nechcú v internom stave, môžeme hádať. Kladiem si otázku, či je náhoda, že v redakcii máme 10 externistov, a všetci podpísali náš otvorený list“.
"Viacerým redaktorom sa skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude," povedala v piatok k situácii pre agentúru SITA hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka Transparency International Slovensko vyzvala, aby zastavil prepúšťanie redaktorov a zvolil ústretový prístup k novinárom, ktorí sú znepokojení manažérskymi zmenami v redakcii. Filozofická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave tiež informovala, že so znepokojením vníma dianie vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Zhruba 170 novinárov zo slovenských médií podpísalo spoločné vyhlásenie, ktoré zverejnili dnes na Deň slobody tlače. Vo vyhlásení vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde novinára Jána Kuciaka. "Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne médiá. Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie vedenia," píše sa v spoločnom vyhlásení.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.