2. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Iránske úrady nariadili poskytovateľom internetových služieb, aby zablokovali prístup k obľúbenej komunikačnej aplikácii Telegram, ktorú používa asi 40 miliónov Iráncov. Informovala o tom v pondelok iránska štátna televízia.
      Prokuratúra v Teheráne podľa tejto televízie nariadila zablokovanie mobilnej i desktopovej verzie Telegramu takým spôsobom, ktorý používateľom znemožní obchádzať zákaz prostredníctvom virtuálnej privátnej siete (VPN).
      Aplikácia však podľa zistení agentúry AP ešte v pondelok večer fungovala. Vedenie Telegramu sa k blokácii zo strany úradov doposiaľ nevyjadrilo.
      Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Alaidín Borudžerdí ešte v marci avizoval, že Irán zablokuje Telegram, pričom ako dôvod uvádzal obavy o štátnu bezpečnosť. Mnohí z provládne orientovaných užívateľov Telegramu odvtedy prešli na iné miestne alternatívy tejto služby.
      Borudžerdí vtedy zároveň uviedol, že blokácia Telegramu súvisí s jeho "deštruktívnou rolou počas protivládnych protestov". Tie vypukli v Iráne koncom decembra, vyžiadali si najmenej 25 obetí na životoch a viedli k zatknutiu vyše 5000 podozrivých.
      Aplikácia Telegram má v Iráne asi 40 miliónov používateľov. Dočasne bola zablokovaná aj začiatkom januára tohto roku, počas spomínaných protivládnych protestov. Asi desiatim percentám obvyklých používateľov sa zablokovanie Telegramu darilo obísť vďaka anonymizačným proxy službám a virtuálnej privátnej sieti (VPN).
      Iránske úrady v súčasnosti blokujú prístup na sociálne siete ako Facebook či Twitter, a mnohé ďalšie webstránky cenzurujú. Vysokopostavení činitelia majú napriek tomu na tieto platformy neobmedzený prístup, zatiaľ čo mládež či technicky zdatnejší Iránci sa k nim dostávajú len vďaka zmieneným obchádzaniam.
      Iránska vláda tvrdí, že Telegram i ďalšie zahraničné komunikačné aplikácie môžu v krajine získať licencie potrebné na prevádzku, musia tam ale najskôr premiestniť svoje databázy. Experti na ochranu osobných údajov sa obávajú, že ak by k tomu došlo, vládni agenti by boli schopní dostať sa ľahšie k súkromnej komunikácii užívateľov.

Maltská polícia v utorok dôrazne odmietla tvrdenia, ktoré zazneli v parlamente a podľa ktorých policajný seržant varoval troch mužov obvinených z vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej pred tým, že majú byť zadržaní. Informovala o tom agentúra DPA.
      Poslanec Národnej strany a právnik rodiny Caruanovej Galiziovej Jason Azzopardi v maltskom parlamente v pondelok povedal, že istý seržant vopred upozornil trojicu podozrivých na policajnú raziu zo 4. decembra, ktorá viedla k ich zadržaniu.
      Bratia Alfred a George Degiorgiovci sú spolu s Vinceom Cassarom obvinení z útoku bombou nastraženou v aute Caruanovej Galiziovej, pri ktorej výbuchu investigatívna žurnalistka vlani 16. októbra zahynula. Všetci obvinenia popierajú. Motív vraždy nie je stále známy a vyšetrovanie toho, kto si čin objednal, pokračuje.
      Azzopardi v parlamente povedal, že pri zatýkaní podozrivých sa objavili najmenej tri náznaky, že vedeli o nadchádzajúcom policajnom zásahu: svoje mobilné telefóny hodili do mora, nemali pri sebe žiadne kľúče a jeden z nich mal na ruku napísané telefónne číslo partnerky.
      Poslanec tiež tvrdí, že seržanta údajne zodpovedného za únik informácií následne preložil z jednotky pre kriminálne spravodajstvo samotný policajný prezident, ktorý voči nemu nepodnikol žiadne disciplinárne kroky.
      Azzopardi okrem toho obvinil zo spoluviny na vražde maltské spravodajské služby a opýtal sa, ako mohli neodhaliť pripravovaný zločin, keď od augusta 2017 odpočúvali telefóny podozrivých. "Namiesto toho, aby nás chránili, sú spravodajské služby využívané na ochranu zločincov," vyhlásil poslanec.
      Polícia v utorkovom vyhlásení tvrdenia Azzopardiho poprela. "Maltská polícia odmieta, že by existoval nejaký dôkaz podporujúci tvrdenie, že dostala upozornenie na vraždu pred tým, ako k nej došlo," píše sa v stanovisku.
      "Kroky podniknuté proti zmienenému seržantovi nemajú nič do činenia s údajným upozornením na operáciu, ktorá viedla k zadržaniu troch obvinených. Okrem toho uvedený seržant nebol nijako zasvätený do informácií súvisiacich s uvedenou operáciou" voči podozrivým, citovala políciu DPA.
      Výroky zákonodarcu odmietol aj hovorca premiéra Josepha Muscata, ktorý ich označil za "lži" a spýtal sa, prečo si právnik pracujúci na tomto prípade zvolil pre svoje tvrdenia pôdu parlamentu, kde má imunitu, a nie súd.

Copyright ©TASR 2018