2. 5. 2018

Slobodu prejavu a právo na informácie musíme chrániť

 Slobodu prejavu a právo na 
informácie musíme chrániť

Podľa ombudsmanky Márie Patakyovej musíme v záujme ochrany základných ľudských práv venovať bezpečnosti novinárskej práce zvýšenú pozornosť. Upozorňuje na to aj Európsky parlament v rezolúcii o ochrane investigatívnych novinárov v Európe.
"Sloboda prejavu a právo na informácie patria medzi základné princípy demokracie. Zásah do týchto práv garantovaných ústavou preto ohrozuje demokraciu v jej podstate. Bez slobodnej práce novinárov a novinárok nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát," povedala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. 
V rebríčku slobody tlače vypracovanom organizáciou Reportéri bez hraníc si Slovensko pohoršilo a kleslo až o 10 miest. V ich komentári k prepadu v rebríčku sa spomína vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice, ale aj hanlivé výroky zo strany  verejných činiteľov na adresu novinárok a novinárov či napätá situácia vo verejnoprávnom médiu. Ohrozovanie slobody tlače a útoky na život novinárok a novinárov sú problémy takého rozsahu, že štát je povinný ich riešiť okamžite, konkrétnymi a účinnými opatreniami.
„Musíme hľadať spôsoby, ako zabezpečiť také prostredie pre novinársku prácu, ktoré ju nebude ohrozovať a nebude vyvolávať obavy toto povolanie vykonávať,” dodala Mária Patakyová. Situácia priviedla poslancov a poslankyne Európskeho parlamentu k prijatiu rezolúcie o ochrane investigatívnych novinárov v rámci Európskej Únie. Žiadajú v nej zavedenie viacerých opatrení na ochranu novinárov a na podporu investigatívnej práce, ako aj inštitucionálne zmeny ako napríklad posilnenie nestrannosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní a opatrenia na obnovenie dôvery verejnosti v štátne inštitúcie, vrátane polície.
Uvedené opatrenia považuje ombudsmanka za mimoriadne dôležité. Rovnako dôležitý je aj postoj verejných činiteľov, ktorí by mali dávať najavo svoj rešpekt k právu verejnosti na informácie a k slobode tlače aj vo svojich vyjadreniach o novinároch, ale aj v komunikácii s nimi. 



Copyright ©TASR 2018